Apgaule įgijusiems svetimus pinigus- laisvės atėmimo bausmė

Antradienis, 13 October 2020 16:18 Parašė 

Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmai vakar paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 40 –ties R. K. ir 41-erių  G. S. pripažinti kaltais dėl apgaule įgyto turto.

Bylos duomenimis, R. K. apgaulės būdu savo ir kitų asmenų naudai įgijo svetimą turtą: laikotarpiu nuo 2018 lapkričio 14 d. iki lapkričio 18 d., veikdamas bendrai su ikiteisminio tyrimo nenustatytais asmenimis, ikiteisminio tyrimo metu nenustatytam asmeniui iš mobilaus ryšio telefono, kuris, minėtuoju laikotarpiu veikė Marijampolės pataisos namuose, paskambinus nukentėjusiajam ir prisistačius FNTT pareigūnu, melagingai pranešus apie atliekamas neteisėtas finansines operacijas naudojantis nukentėjusiojo banko sąskaita, taip įgavus pasitikėjimą ir apgaule iš nukentėjusiojo išviliojus banko sąskaitos kodų generatoriaus numerį ir naudotojo ID, ikiteisminio tyrimo metu nenustatytas asmuo, elektroninės bankininkystės sistemoje save identifikuodamas kaip teisėtą duomenų naudotoją, atliko pervedimus į savo banko sąskaitą banko sąskaitą iš viso – 7000 Eur, kurių dalį vėliau išgrynino.

Taip pat nustatyta, kad G. S. apgaulės būdu savo ir kitų asmenų naudai įgijo svetimą turtą: laikotarpiu nuo 2018 m. lapkričio 14 d. iki lapkričio 18 d., veikdamas bendrai su ikiteisminio tyrimo nenustatytais asmenimis, ikiteisminio tyrimo metu nenustatytam asmeniui paskambinus iš mobilaus ryšio telefono, kuris, minėtuoju laikotarpiu veikė Marijampolės pataisos namuose, nukentėjusiajam į telefoną, kurio numeris, ir prisistačius FNTT pareigūnu, melagingai pranešus apie atliekamas neteisėtas finansines operacijas naudojantis banko sąskaita, taip įgavus pasitikėjimą ir apgaule iš nukentėjusiojo išviliojus banko sąskaitos kodų generatoriaus numerį ir naudotojo ID, ikiteisminio tyrimo metu nenustatytas asmuo, elektroninės bankininkystės sistemoje save identifikuodamas kaip teisėtą duomenų naudotoją, 2018 m. lapkričio 14 d. atliko pervedimą iš nukentėjusiojo banko sąskaitos į savo mamos banko sąskaitą 3000 Eur, po ko G. S. naudodamasis mamos banko sąskaita dalį gautų pinigų – 800 Eur išgrynino 2018 m. lapkričio 14 d. bankomate, Jonavoje, bei tą pačią dieną perdavė tiksliai ikiteisminio tyrimo nenustatytiems asmenims, o 2200 eurų, supratusi apie vykdomą nusikalstamą veiką, jo mama grąžino į nukentėjusiojo banko sąskaitą, tokiu būdu G. S. savo ir ikiteisminio tyrimo metu nenustatytų asmenų naudai, apgaule įgijo 800 Eur.

Teismas R. K. pripažino kaltu, padarius minėtą nusikaltimą ir paskyrė jam galutinę subendrintą bausmę - 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, bausmę atliekant pataisos įstaigoje.

Kaltinamasis R. K. kaltę pripažino iš dalies, nurodęs, jog iš nepažįstamo asmens sulaukė pasiūlymo užsidirbti, todėl sulaukęs pinigų į savo sąskaitą, vykdydavo nepažįstamo asmens nurodymus, sau pasilikdamas kaskart po 100 Eur.

Skirdamas bausmę R. K., teismas atsižvelgė į tai, kad kaltinamas praeityje teistas, šiuo metu teisiamas 14 kartą, administracine tvarka baustas, nedirba, šeimos neturi. „Kaltinamojo vaidmuo nusikaltimo padaryme, nebuvo pagrindinis, tačiau veikė intensyviai tiek savo, tiek trečiųjų asmenų naudai, padarydamas didžiąją turtinės žalos dalį nukentėjusiajam.“ – konstatavo teismas.

Teismas kaltinamąjį G. S. pripažino kaltu, padarius minėtą nusikaltimą ir paskyrė jam galutinę subendrintą bausmę - 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, bausmę atliekant pataisos įstaigoje.

Kaltinamasis G. S. kaltę pripažino iš dalies, nurodęs, jog atliko visas kaltinamajame akte nurodytas operacijas, tačiau neigė, kad suprato, jog vykdomas sukčiavimas. Paaiškino, kad galimai kaltinime nurodytu laiku, jam paskambino asmuo, su kuriuo kartu atlikėjo bausmę, paaiškino, kad iš Vilniaus pataisos namų turi prisiteisęs pinigų už kalėjimo sąlygas, paprašė, kad leistų tuos pinigus pervesti į jo sąskaitą ir išgryninęs atiduotų atvykusiems asmenims. Asmuo patikino, kad viskas bus normaliai. Jis patikėjo, davė mamos sąskaitos numerį.

Skirdamas bausmę 10 kartų teistam G. S., teismas atsižvelgė į tai, kad padarytas nesunkus nusikaltimas, G. S. savo veiksmais padarė sąlyginai nedidelę turtinę žalą nukentėjusiajam (839 Eur), atliko ne pagrindinį vaidmenį nusikaltime, jo veiksmai nebuvo intensyvūs, pasireiškė vienkartiniu pinigų išgryninimu ir perdavimu. „G. S. parūpino banko sąskaitą tinkamam ir sklandžiam nusikalstamos veikos įgyvendinimui bei išgryninęs į ją pervestus apgaulės būdu užvaldytus pinigus perdavė juos kitiems bendravykdytojams, tokiu būdu su kitais ikiteisminio tyrimo metu nenustatytais asmenimis veikė esant vienam sumanymui bei vieningai tyčiai“ – motyvavo teismas.

Nukentėjusiajam iš G. S. priteista 839 Eur, o iš R. K. – 7091 Eur turtinė žala.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti apskųstas Kauno apygardos teismui skundą paduodant per Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmus.

 

Vaiva Milkeraitienė

Teisėjo padėjėja atliekanti Teismo pirmininko padėjėjos (ryšiams su žiniasklaida ir visuomene) pareigybes aprašyme nustatytas funkcijas Kėdainių, Jonavos ir Kaišiadorių rūmuose