Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Antrame ture – E. Sabučio ir R. Sinkevičiaus dvikova

Pirmadienis, 12 October 2020 08:12 Parašė 
E. Sabutis ir R. Sinkevičius. E. Sabutis ir R. Sinkevičius.

2020-ųjų metų rinkimai į Lietuvos Respublikos Seimą vyko išskirtinėmis aplinkybėmis. Pasaulyje paskelbta COVID-19 pandemija atnešė nemažai iššūkių, su kuriais susidūrė ne tik organizatoriai, bet ir balsavimo teisę turintys rinkėjai.  Jonavos rajone iš 34597 sąraše esančių  rinkimų teisę turinčių asmenų savo valią išreiškė 14435 piliečiai (41, 72 proc.). Suskaičiavus biuletenius, paaiškėjo, kad antrame ture varžysis Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Eugenijus Sabutis ir Lietuvos socialdemokratų darbo partijos atstovas Rimantas Sinkevičius.    

Išankstiniai rinkimai

Rudenėjantys orai paskatino koronaviruso plitimą visame pasaulyje. Ne išimtis ir Lietuva. Artėjant balsavimo datai, rinkimų apygardos turėjo pasirengti taip, kad virusas nepasklistų rinkėjų laukiančiose patalpose. Siekiant išvengti spūsčių, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) išankstinio balsavimo laiką pailgino iki 4 dienų.

Pasak Jonavos rinkimų apygardos Nr. 60 pirmininkės Rasos Raicevičienės, visa savaitė buvo labai įtempta. „Išankstiniuose rinkimuose savo valią išreiškė beveik 9 proc. visų rinkėjų. Teko įtemptai dirbti Rukloje, beveik visi šauktiniai atvykę iš kitų rajonų. Išankstiniuose balsavimuose dalyvavo Ruklos globos namų bei reabilitacijos centro lankytojai. Pilietinę pareigą atlikti namuose buvo pareiškę per 1000 piliečių, balsavo 986 asmenys“, – patirtimi dalijosi R. Raicevičienė.

Apygardoje užsiregistravo apie 10 esančių saviizoliacijoje esančių asmenų, prašančių pilietinę pareigą atlikti namuose. „COVID-19 atvejus teturėjome tik du, tad keblumų nepasitaikė. Vyriausioji rinkimų komisija skiria didesnį atlygį tiems komisijos nariams, kurie eina pas šiuos rinkėjus. Mūsų rajone problemų dėl to nekilo, matyt, įtakos turėjo ir mažas jų skaičius. Suprantama, einant su dokumentais pas saviizoliacijoje esančius rinkėjus, nerimo yra, bet VRK aprūpino specialia apranga, gavome tiek vienetų, kiek ir prašėme. Chalatų, skysčio, apsauginių veido kaukių – visko pakako“, – sakė apygardos pirmininkė.

Išankstiniuose  rinkimuose aktyviausiai dalyvavo  Senamiesčio, Rimkų, Juodmenos ir Kregždutės apylinkėms priklausantys rinkėjai, kuriose balsuoti atėjo per 200 piliečių. Iš anksto aktyviai balsavo Lietavos, Lakštingalų, kai kurių kitų apylinkių rinkėjai. Spalio 11-osios nelaukė per 100 balsavimo teisę turinčių Šveicarijos krašto gyventojų, daugiau kaip pusšimtis Čičinų, Užusalių seniūnijose gyvenamąją vietą deklaravusių asmenų. 

Nesilaikė saviizoliacijos

Pasak apygardos komisijai vadovaujančios R. Raicevičienės, buvo nerimo, kai komisijos nariai, nuėję pas asmenis, esančius saviizoliacijoje, jų nerado namuose. „Vienas pilietis nurodė gyvenamąją vietą, tačiau izoliavosi visai kitur. Bet jis buvo įrašęs savo telefono numerį, tai greit išsiaiškinome ir klausimą išsprendėme. Buvo ir kitas atvejis, kai nežinojome, kur ieškoti užsiregistravusio piliečio, nes pagal nurodytą adresą jo nebuvo. Apie tai teko informuoti Policijos komisariatą. Jeigu žmogus yra izoliacijoje, vadinasi jis arba grįžęs iš užsienio, arba turėjęs kontaktą su užsikrėtusiu asmeniu, taigi privalo laikytis griežtų reikalavimų. Bet, matyt, atsiranda gudruolių, kurie laiką leidžia taip, kaip jiems patogiau, sukeldami pavojų aplinkai“, – stebėjosi pirmininkė.

Kitokių nemalonumų išankstinio balsavimo dienomis nepasitaikė. Tačiau atsirado rinkėjų, kurie piktinosi, kad turi palaukti 10 minučių, kai  vėdinama ir dezinfekuojama rinkimų patalpa Savivaldybėje.

„Turime pasidžiaugti, kad rinkėjai dėvėjo apsaugines veido kaukes, daugelis atsinešė savo rašymo priemones, prieš patekdami į balsavimo salę, dezinfekuodavo rankas. Bet teko girdėti ir replikų, nepasitenkinimo balsų dėl 10 minučių pertraukėlių. Mes tai darėme ne savo malonumui, bet visų – tiek komisijos narių, tiek ir ateinančių balsuoti rinkėjų labui“, – mintimis dalijosi pašnekovė.

Rinkimų rezultatai

Rinkimų dieną Jonavos gatvės atrodė tarsi apmirusios – pasirodydavo tik vienas kitas žmogus. Apie 11 valandą prie kai kurių miesto rinkimų apylinkių susidarydavo 6–7 žmonių eilutė. Mat komisijos nariai, laikydamiesi atsargumo, taip reguliavo srautus – į vidų įleisdavo tik po kelis rinkėjus. Tad patalpose, kuriose vyko balsavimas, spūstys nesusidarė.

Pasak R. Raicevičienės, laikantis visų procedūrų, biuletenių skaičiavimas užima nemažai laiko, ypač daug laiko sąnaudų reikalauja paštu gauti biuleteniai. Iš tiesų komisijos nariai intensyviai dirbo iki paryčių.

Suskaičiavus visus biuletenius, paaiškėjo, kad daugiau nei 33 proc. (4773) rinkėjų savo balsus atidavė už rajono Savivaldybės mero pavaduotojo Eugenijau Sabučio kandidatūrą. Šiandienį Seimo narį, Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantį Rimantą Sinkevičių palaikė 2578 piliečiai (17,86 proc.).

Valstiečių ir žaliųjų sąjungai atstovaujantis Gintaras Stašionis sulaukė 1675 juo pasitikinčių gyventojų pritarimo ir surinko 11,60 balsų. Už Vitalijų Jaroščenką (Darbo partija) balsavo 1579 balsavimo teisę turintys asmenys (10,94 proc.). Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratams (TS-LKD) priklausantis Gintas Jasiulionis surinko 10,44 proc. balsų (1507 rink.)

961 liberalių pažiūrų Jonavos krašto rinkėjas Seime norėjo matyti Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio kandidatę Aliną Batulevičienę (6,66 proc.). Sėkmė nusisuko nuo Lino Sabaliausko iš Lietuvos žaliųjų partijos – už jį balsavo 429 (2,97 proc.) rinkėjai. Dar mažiau piliečių – 308 (2,13) balsus atidavė už Centro partijos-tautininkų partijos narę Nijolę ČIUČIULKIENĘ.

Taigi spalio 25-ąją susikaus du socialdemokratų krypties kandidatai – E. Sabutis ir R. Sinkevičius. Kuriam bus įteiktas Seimo nario mandatas, priklausys nuo rinkėjų pasirinkimo.

Mūsų krašto piliečiai parlamente norėtų matyti daugiausiai TS-LKD atstovų, už juos balsavo 18, 37 proc. rinkėjų, antroje vietoje liko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 17,83 proc. Socialdemokratų partiją palaikė 16,19 proc., Darbo partiją – 13,68 proc. rinkimų procese dalyvavusių piliečių.

Laisvės partija surinko 7,26 proc., LR liberalų sąjūdis – 6,70 proc. balsų. Kitos politinės jėgos Jonavos rajone neperžengė 5 proc. barjero.

Rinkėjams nusibodo rietenos 

Teiraudamiesi rinkėjų, ko jie tikisi iš naujo Seimo, išgirdome įdomių nuomonių. Moteris, balsavusi Ateities rinkimų apylinkėje, prisipažino, kad labai nusibodo nesibaigiančios rietenos parlamente: „Nėra sutarimo, susikalbėjimo, dairomasi į politiką, buvusią prieš dešimtmetį. Šios kadencijos Seimas buvo panašus į turgų – gyveno gandais ir seniai istorija tapusių įvykių aiškinimusi. Norėtųsi, kad jie matytų mūsų bėdas, spręstų problemas, o ne kivirčytųsi tarpusavyje dėl nepatikusio žodžio ar sakinio. Labai reikėtų sutvarkyti medicinos sistemą, jei ir toliau tęsis tokie dalykai, kaip dabar, tai pusė Lietuvos piliečių be laiko nueis į Anapilį.“

Kitas jonavietis nevyniojo žodžių į vatą: „Pavargom nuo chaoso. Tačiau padidėjo pensijos, gavome vienkartinių išmokų, tai, žinoma, gerai. Bet žmonės kalba, kad ta labdara padaryta iš skolintų lėšų. Tai gal kažkokiu būdu teks grąžinti? Reikia politikų, kurie dirbtų Lietuvai, mums visiems, o ne sau. Norisi teisybės, nes kol kas tik barasi ir barasi. Save elitu laikantys išrinktieji vieną dieną kalba vienaip, kitą – plokštelė apsiverčia. Kaip bebūtų, kad tik vieni kitų nedrabstytų purvais ir būtų savikritiškesni.“

„Norėčiau ramaus ir konstruktyvaus Seimo, be pagiežos, pykčio. Prieš rinkimus visi kalnus nuversti žada, o kai patenka į Seimą, pasikeičia, tarytum burtų lazdele kas būtų pamojęs. Yra tikrai nuoširdžių ir norinčių nuveikti kažką gera, bet keli juk negali pakeisti pasaulio, nes šiandienėje mūsų valstybėje protingi nebereikalingi.  Tai ko tikiuosi? Aš balsavau už politiką, kuriuo pasitikiu, gal pateks į daugumą, tai ir pokyčių sulauksime“, – nuomone dalijosi pusamžė moteris.

Irena BŪTĖNAITĖ