Paskelbtas Renginiai

Šveicarijoje atgijo senieji mūsų krašto amatai

Penktadienis, 13 May 2016 03:00 Parašė 

Praėjusią savaitę Tautodailės ir amatų centre Šveicarijos kaime atgijo senieji Jonavos krašto amatai: Jonavos krašto muziejus pakvietė rajono tautodailininkus, moksleivius, būrį svečių į baigiamąjį projekto „Tradicinių amatų gaivinimas Jonavos rajone“ renginį „Amatų kiemas“.

Jonavos krašto muziejus projektą „Tradicinių amatų gaivinimas Jonavos rajone“ pradėjo prieš pusantrų metų. Muziejininkės apvažiavo 8 rajono mokyklas ir 1–10 kl. moksleivius supažindino su tradiciniais mūsų krašto amatais: mokė medžio drožybos, rišti šiaudinius sodus, lieti žvakes, austi juostas, marginti kiaušinius vašku, supažindino su senosiomis žaislų gamybos technologijomis. Šio projekto vadovė, etnokultūros specialistė Rasa Libienė džiaugėsi, kad projekte dalyvavo apie 700 mokinių.

„Amatų kieme“ svečiai ir rajono tautodailininkai demonstravo tradicinius kalvystės, audimo, puodžiaus amatus, o taip pat paprotinius menus – šiaudinių sodų, verbų rišimą, pynimą iš vytelių ir pan. Oras buvo puikus, tad ir šventės dalyvius lydėjo pakili nuotaika, ne vienas norėjo prisėsti prie audimo staklių ar verpimo ratelio, nusižiesti puodelį. Pasak vieno šventės dalyvio, prisilietimas prie natūralios gamtos tarsi išvalo sielą ir leidžia santarvėje pabūti su pačiu savimi.

Rajono tautodailininkas, sertifikuotas tautinio paveldo produkto gamintojas, pynėjas iš vytelių Kazys Morkūnas norėjo šventės dalyviams parodyti ir įrodyti, kad kurti – labai smagus užsiėmimas sielai. Ne ką mažiau smagu ir mokyti jaunus žmones mūsų senolių tradicijų, dalytis žiniomis. Juolab, tautodailininko žodžiais, ne tiek daug žmonių domisi ir puoselėja senuosius mūsų tautos amatus.

Projekto vadovė R. Libienė džiaugėsi, kad mūsų rajono moksleiviai yra labai aktyvūs, mandagūs ir žingeidūs. „Buvo labai smagu matyti laimingus vaikus, kurie viskuo domėjosi, norėjo patys išmėginti. Ir jiems visai neprastai sekėsi. Mūsų ir tikslas buvo per inovatyvų, gyvą mokymą perteikti žinias, jokiu būdu neprimesti, o juos sudominti, „užkabinti“, kad pažintų ir vertintų savo krašto etnokultūrą“, – sakė etnokultūros specialistė R. Libienė.

Folkloro grupė iš Vilniaus „ByTikZyz“ kvietė visus pašokti, drauge padainuoti etnografinių šalies regionų dainų. Svetingi šventės šeimininkai kvietė visus pasivaišinti karštomis bulvėmis su sūriu.

Pasibaigus šventei ne vienas kalbėjo, kad mielai dalyvautų ir kitoje panašioje šventėje: puiki atmosfera, svetingi šeimininkai, ypatinga Šveicarijos aura. Šventėje dalyvavo ir nemažai svečių iš užsienio, kurie mokosi Lietuvoje. Jie taip pat išmėgino senuosius mūsų krašto amatus, skanavo karštų bulvių, šoko su kitais šventės dalyviais.

Greta TARTILAITĖ