Paskelbtas Rajono naujienos

Dar galima aplankyti Dumsių kopą

Trečiadienis, 07 October 2020 10:52 Parašė 

Žemyninė Dumsių kopa su pažintiniu taku ir apžvalgos aikštele Šveicarijos seniūnijoje patenka į planuojamą karinio poligono teritoriją, tačiau gyventojų patekimas į lankomą objektą kol kas nėra ribojamas, Jonavos rajono savivaldybę trečiadienį informavo Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Kaip teigiama ministerijos pranešime, LR Seimo 2014 m. spalio 14 d. nutarimu Nr. XII-1228 Lietuvos kariuomenės karinių poligonų ir karinio mokymo teritorijų, esančių Jonavos r. savivaldybės Ruklos seniūnijoje ir Švenčionių r. savivaldybės Pabradės seniūnijoje, išplėtimo projektas buvo pripažintas ypatingos valstybinės svarbos projektu.

Įgyvendinant ypatingos valstybinės svarbos projektą ir vadovaujantis LR Vyriausybės 2014 m. spalio 22 d. nutarimu Nr. 1153 ,,Dėl Jonavos, Kaišiadorių ir Švenčionių rajonų savivaldybių dalių (karinių poligonų ir karinio mokymo teritorijų) bendrųjų planų rengimo“ šiuo metu yra patvirtintas Švenčionių r. savivaldybės dalies (karinio poligono ir karinio mokymo teritorijų) bendrasis planas (Pabradės poligonas) ir baigiami rengti Jonavos r. savivaldybės dalies (karinio poligono ir karinio mokymo teritorijų) ir Kaišiadorių r. savivaldybės dalies (karinio mokymo teritorijų) bendrieji planai (Gaižiūnų poligonas).

„Dumsių kopa pateks į plečiamo karinio poligono taktinio mokymo laukus, todėl visuomenė kopą galės lankyti tik suderinusi patekimą į poligono teritoriją su poligono vadovybe arba vadovaudamasi poligono informaciniuose skyduose pateikta karinio poligono užimtumo informacija. Kol kas patekimas į Dumsių kopą nėra ribojamas", - teigiama KAM pranešime.

Pagal bendrąjį planą Gaižiūnų karinio poligono teritorijoje, kurios planuojamas plotas – 5 474 ha, Jonavos r. savivaldybėje, miško naudmenos pakeistos kitomis – 612 ha plote.

„Atkreipiame Jūsų dėmesį į tai, kad  karinė veikla ir gamtosauga kariniuose poligonuose suderinama. Dažnai karinė veikla padeda palaikyti vertingų buveinių, ypač atviriems plotams būdingų (pavyzdžiui smiltpievių ir viržynų) gerą būklę, nes šios buveinės susiformavę dėl karinio poligono veiklos ir gali būti palaikomos stabilios būklės tik karinės veiklos dėka“, - teigiama KAM pranešime.

Parengta pagal Jonavos savivaldybės inf.