Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Kultūros platforma atvyksta į Jonavą: kvies pažinti ir kurti

Pirmadienis, 05 October 2020 08:33 Parašė 

Kultūros ministerijos inicijuotas renginių ciklas „Aktuali kultūra“ jau įvyko beveik pusšimtyje Lietuvos miestų. Nuo spalio 7 dienos projekto organizatoriai lankytojų lauks Jonavos, Kaišiadorių, Kauno miesto ir rajono, Kėdainių savivaldybėse. Puikiai pažįstamų ir dar tik kūrybinį kelią pradedančių menininkų darbai, jų kūrybos priemonės, virtualios kelionės po atnaujintus Lietuvos muziejus ir dvarus, kultūros įstaigų prisistatymai, gyvai vykstančios viktorinos, galimybė renginio metu pasimokyti meninės fotografijos subtilybių – kiekvienas atras sau tinkamiausią būdą artimiau pažinti fotografijos meną ir pasisemti kūrybinio įkvėpimo.

„Mano manymu, tai labai graži ir be galo įdomi iniciatyva, kuri ypač reikalinga moksleiviams, juos supažindinant su Lietuvos kultūra, įvairiais menininkais, jų biografijomis ir darbais“, – įspūdžiais dalijosi renginyje apsilankiusi Kazlų Rūdos Prano Dovydaičio pagrindinės mokyklos dailės ir technologijų mokytoja Jūratė Banionienė.

Didelis dėmesys viso turo metu skiriamas ne tik nacionaliniu mastu pripažintiems menininkams ar iniciatyvoms, bet ir vietos kultūrinei bendruomenei: regionus reprezentuojančios įstaigos noriai dalyvauja „Aktualios kultūros“ renginiuose, o interaktyviame žemėlapyje kiekvienas gali rasti arčiausiai namų įsikūrusius mėgėjų meno kolektyvus, būrelius, teatro studijas. Palyginti su Vakarų Europos gyventojais ir net kaimynais latviais ir estais, lietuviai gerokai pasyviau laisvalaikiu užsiima meninėmis veiklomis, todėl vienas iš pagrindinių projekto tikslų – paskatinti žmones atrasti kultūros ir meno teikiamą džiaugsmą. Juk net ir mažesniuose miestuose šiandien netrūksta galimybių – kultūros objektai traukia ne tik atnaujinta infrastruktūra, ekspozicijomis, bet ir meninių veiklų gausa.

„Džiaugiamės, kad turėjome galimybę savo krašto žmonėms papasakoti apie teigiamus pokyčius – kultūros įstaigos šiandien kitokios, nei dalis žmonių vis dar yra linkę manyti. Juk ir bibliotekos – jau ne vien knygų pasiėmimo vieta. Tai daugiafunkcė erdvė, telkianti bendruomenę, raginanti diskutuoti, geriau pažinti savo kraštą ir platesnius tolius. Parodų, renginių, susitikimų, pristatymų pasiūla leidžia mėgautis aktyviu kultūriniu gyvenimu ne tik didmiesčiuose, bet ir regionuose“,  – kalbėjo renginyje savo organizaciją pristačiusi  Liudmila Fetingienė, Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė.

Iš viso iki spalio vidurio suplanuoti 55 „Aktualios kultūros“ renginiai. Išsamesnė informacija apie planuojamus renginius skelbiama socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Aktuali kultūra“. 

Projekto organizatoriai griežtai laikosi visų reikalavimų, susijusių su koronaviruso infekcijos prevencija: reguliariai dezinfekuoja paviršius, matuoja lankytojų kūno temperatūrą, riboja dalyvių srautus, neturinčius aprūpina apsauginėmis veido kaukėmis.

Projektą „Aktuali kultūra“ įgyvendina Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo finansuojamo veiksmų programos 12 prioriteto „Techninė parama, skirta informuoti apie veiksmų programą ir jai vertinti“ ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis. Daugiau informacijos: www.esinvesticijos.lt ir www.lrkm.lt

ASKM logo ONLINE