Teismas atmetė skundą dėl teisės vairuoti transporto priemones atėmimo

Penktadienis, 02 October 2020 11:22 Parašė 

Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmuose priimta nutartis dėl skundo administracinio nusižengimo byloje. Teismas nutarė, jog V. A. paskirta administracinio poveikio priemonė yra proporcinga jo padarytam administraciniam nusižengimui, nėra per griežta, atitinka prevencinius tikslus. Teismas paliko galioti Jonavos rajono policijos komisariato 2020 m. liepos 2 d. nutarimą.

Nutartyje nurodyta, kad specialiosios teisės atėmimo termino sutrumpinimas vertintinas kaip išimtis iš bendros taisyklės, jog asmuo, kuriam paskirta administracinė nuobauda, privalo ją atlikti (įvykdyti).

„Administracinės nuobaudos yra represinio, prievartinio pobūdžio sankcijos, kuriomis vykdoma specialioji ir bendroji teisės pažeidimų prevencija. Tai pirmiausia reiškia, kad administracinėmis nuobaudomis siekiama teisės pažeidėją nubausti“ - teigiama teismo nutartyje.

Primintina, kad Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Jonavos rajono policijos komisariatas 2020 m. liepos 2 d. nutarimu V. A. nubaudė už tai, kad jis 2020 m. liepos 1 d. apie 16.25 val. Jonavoje, vairavo automobilį būdamas neblaivus, kai jam nustatytas 1,24 prom. girtumas. V. A. paskirta 800 Eur bauda ir administracinio poveikio priemonė – specialiosios teisės (teisės vairuoti transporto priemones) atėmimas 12 mėnesių.

Nesutikdamas su policijos nutarimu, V. A. pateikė teismui skundą, kuriuo prašė neskirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimo arba kiek įmanoma šį terminą sutrumpinti.  Nurodė, kad išgėręs vairavo todėl, kad sūnui vežė vaistus nuo spaudimo.

Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmai, išnagrinėję asmens skundą, paliko galioti policijos nutarimą, vertindamas V. A. padarytą nusižengimą kaip vieną pavojingiausių administracinių nusižengimų, sukeliančių pavojų ne tik transporto eismo saugumui, bet ir žmonių gyvybei bei sveikatai. Atkreipė dėmesys į tai, jog V. A. nustatytas  neblaivumas – 1,24 promilės yra itin ženkliai viršijantis leistiną normą.

Teismas konstatavo, kad dėl administracinės nuobaudos taikymo patiriami nepatogumai yra adekvatus jos padaryto pažeidimo rezultatas, už kurį atsakingas yra jis pats, todėl teismas sprendė, jog nėra jokių aplinkybių, kurios galėtų būti įvertintos V. A. naudai kaip ypatingai švelninančios jo atsakomybę.

Nutartis per 20 (dvidešimt) kalendorinių dienų nuo nutarties kopijos (nuorašo) išsiuntimo ar išdavimo gali būti skundžiama Kauno apygardos teismui, skundą paduodant per Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmus.

Vaiva Milkeraitienė

Teisėjo padėjėja