Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Darbingas Saugaus eismo komisijos posėdis

Antradienis, 10 May 2016 03:00 Parašė 

Prieš Saugaus eismo komisijos (SEK) posėdį, kuris vyko praėjusią savaitę, buvo gauta nemažai jonaviečių prašymų, tad komisijos nariai – pirmininkas Erlandas Andrejevas, VšĮ ASK ,,Žaibelis“ direktorius Edvinas Preckailo, UAB ,,Jonavos paslaugos“ direktorius Edmundas Mulokas, UAB ,,Jonavos autobusai“ direktorius Otaras Urbanas, VĮ ,,Kauno regiono keliai“ Jonavos kelių tarnybos viršininkas Valerijus Krugliakovas, Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andrius Venckus, Žemės ūkio skyriaus vyresn. specialistas Mindaugas Skorupskas, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Vaidas Zakarauskas, pirmininko pavaduotojas, Jonavos PK patrulių būrio specialistas Remigijus Zdanavičius, miesto seniūnas Povilas Beišys, Kelių ir transporto tyrimo instituto Saugaus eismo skyriaus viršininkas Mindaugas Katkus – posėdžiavo be jokios pertraukėlės. Be to, nuo praėjusio posėdžio prisikaupė nemažai ir kitų klausimų.

Ženklas Kosmonautų g. kieme liks

Į SEK kreipėsi du Kosmonautų g. 30 namo gyventojai dėl pastatyto ženklo prie jų namo. Balandžio mėn. posėdyje buvo priimtas sprendimas Kosmonautų g. 30 namo kieme įrengti ženklą, draudžiantį statyti mašinas, kadangi dėl ,,Jonavos paslaugų“ šiukšliavežių pasiskundė vienas šio namo gyventojas. Tačiau, pareiškėjų teigimu, niekas neišklausė kitų gyventojų nuomonės, šie priversti statyti mašinas Kosmonautų g. Panašu, kad Kosmonautų g. netrukus pavirs vienpusio eismo juosta. Šiukšliavežės pravažiuoja 8–10 val. ryto, o ne kaip kad sako įmonės direktorius E. Mulokas, 7–16 val.

Miesto seniūno P. Beišio nuomone, tai yra privažiavimas į kiemą, o ne kiemas. Nuo 16 val., po darbų, iki 7 val. ryto gyventojai gali statyti automobilius, ženklas tikrai netrukdo, o šiukšliavežiams būtina surinkti atliekas iš konteinerių. Prieš įrengiant ženklus mieste tikrai neįmanoma apklausti visų gyventojų.

Visa bėda, architekto V. Zakarausko žodžiais, kad šiame kieme, kaip ir daugumoje Jonavos daugiabučių kiemų, trūksta automobiliams skirtų vietų. Miesto seniūnas informavo, kad seniūnija kasmet sutvarko dalį kiemų, stengiasi praplatinti aikšteles. Visus darbus galima atlikti tik pagal skirtą finansavimą, todėl stengiamasi sudaryti darbų eiliškumą, bet atsiradus skubių darbų, šį sąrašą galima papildyti, tik reikia suderinti su Miesto reikalų komitetu.

Komisijos pirmininkas E. Andrejevas pažadėjo, kad Miesto reikalų komitetas artimiausiu metu apsvarstys galimybes, atsižvelgs į turimą finansavimą ir numatys atlikti važiuojamosios dalies praplatinimo darbus arba šiais, arba kitais metais.

Tad įrengtas ženklas kol kas liks.

Susirūpino dėl vaikų saugumo

Į komisiją kreipėsi jonavietis Alberto Bugnavičiaus. Jis nuogąstauja dėl vaikų, kurie ryte ir pasibaigus pamokoms eina į mokyklą ties Vilties ir Varnutės g. sankryža, saugumo.

Komisijos narių nuomonės šiuo klausimu išsiskyrė: V. Zakarauskas siūlė įrengti perėją, o R. Zdanavičius paprieštaravo, nes ten yra gyvenamoji zona. Pėsčiųjų perėjos įrengimui šioje gatvėje nepritarė ir M. Katkus, kadangi yra įrengtas greičio slopinimo įrenginys, belieka jį tik nustatyta tvarka paženklinti.

Miesto seniūnas pažadėjo pasirūpinti, kad ženklinimas būtų atliktas. Vis dėlto, seniūno žodžiais, šioje vietoje eismo sąlygos nėra labai sudėtingos, greičiau tai vairavimo kultūros problema.

V. Zakarauskas akcentavo, kad matomumą užstoja krūmai ir kelkraštyje sustatyti automobiliai, todėl pasiūlė įteisinti vienkryptį eismą.

M. Katkus siūlė pasvarstyti galimybę pratęsti šaligatvį, nes pėstiesiems eiti nesaugu. Miesto seniūnui pavesta įvertinti šaligatvio būklę ir priimti sprendimą nustatyta tvarka paženklinti įrengtą greičio slopinimo įrenginį.

Klaidinančių kelio ženklų neliks

VšĮ Lietuvos reabilitacijos ir slaugos centro administracija pateikė prašymą dėl informacinių kelio ženklų (,,Viešbutis“, ,,Kavinė-baras“) panaikinimo, kadangi centras teikia ilgalaikę (trumpalaikę) socialinę globą senyvo amžiaus asmenims ir suaugusiems asmenims su proto ir psichine negalia, bet neteikia apgyvendinimo ir nakvynės paslaugų, taip pat šiame centre nėra kavinės. Esantys ženklai klaidina šiuo keliu pravažiuojančius žmones.

Komisijos nariai tam neprieštaravo – artimiausiu metu ženklų nebeliks.

Plento g. – informacinės lentelės

Komisijos narys M. Katkus siūlė kolegoms apsvarstyti, ar Plento g. nereikėtų perėjos. Pasak SEK nario, ši perėja neįprasta – ji kerta 3 važiuojamąsias dalis, todėl pėstieji susimaišo, iš kurios pusės artėja automobiliai ir į kurią pusę reikia žiūrėti. Perėja neatitinka bekliūtės trasos reikalavimų.

V. Krugliakovas paprieštaravo: perėja kerta vieną eismo juostą, yra įrengtos 1,5 m tarpinės salelės, todėl pėstieji turi pakankamai erdvės ir laiko dairytis bei įvertinti situaciją saugiai kirsdami Plento g. Tiesiog, V. Krugliakovo žodžiais, nereikia skubėti. Įvykių šioje vietoje nefiksuota. Projektą suderino Kelių direkcija, kitos atsakingos institucijos.

P. Beišys ir R. Zdanavičius pasiūlė įrenti informacines lenteles, įspėjančias, į kurią pusę žiūrėti ir sutelkti dėmesį saugiai pereinant gatvę.

Sustojimo Narauninkiškių k. nebus

Į komisijos narius kreipėsi Narauninkiškių k. (Bukonių sen.) gyventojas Edvardas Suchodolskis ir paprašė šiame kaime įrengti autobusų sustojimą. Pareiškėjo teigimu, iki kito sustojimo – 1,5 km, iki pagrindinio kelio – 600 m, o vienkiemyje gyvenančioje 4 asmenų šeimoje net 3 asmenys yra senyvo amžiaus.

Komisijos nariai prašymui nepritarė: gyventojų patogumui sustojimas yra įrengtas vidury Narauninkiškių k. Tai krašto kelias, todėl įrengiant sustojimus atsižvelgiama į nustatytus atstumus, negalima įrengti tik ženklo, žyminčio sustojimo vietą, būtina įrengti vietą, kurioje sustojęs autobusas saugiai išlaipintų keleivius.

Lietavos g. panaikinti apribojimai apsisukti

UAB ,,Jonavos autobusai“ pateikė prašymą dėl ženklinimo Lietavos g. ties PC ,,Norfa“ ir ,,Bikuva“. Įrengus skiriamąją tvorelę ir ribojant apsisukimą automobiliams, važiuojantiems nuo Žeimių g. esančio žiedo, automobiliai apsisukinėja ties garažais, esančiais Lietavos g., arba, nepaisydami ženklinimo, apsisuka ties PC ,,Bikuva“, sudarydami spūstis ir sukeldami avarines situacijas. Važiuojantiems maršrutiniams autobusams trukdoma laikytis nustatyto grafiko. Siūloma Lietavos g. panaikinti esamus apribojimus transporto apsisukimui ties įvažiavimais iš daugiabučių kiemų, esančių Lietavos g. prie PC ,,Norfa“ ir ,,Bikuva“.

E. Andrejevas priminė, kad pradėjus tvarkyti Vasario 16-osios, Chemikų ir A. Kulviečio g., keisis eismo sąlygos, jau baigta asfaltuoti Kranto g., todėl eismas bus nukreiptas ja. Siūlė atstatyti eismo sąlygas Lietavos g. į prieš tai buvusias.

Komisijos nariai nuogąstavo, kad pradėjus veikti PC ,,Norfa“, dauguma gyventojų neis per toliau esančią perėją, o nesaugiai kirs gatvę ties PC ,,Norfa“ ir ,,Bikuva“. Reikėtų apsvarstyti galimybę ateityje įrengti dar vieną papildomą perėją.

O kol kas bus panaikinti Lietavos g. esami apribojimai transportui apsisukti ties įvažiavimais iš daugiabučių kiemų, esančių Lietavos g. prie PC ,,Norfa“ ir ,,Bikuva“. Bus demontuota ir dalis apsauginės tvorelės Lietavos g., jei tai trukdo saugiam eismui.

Su panašiu prašymu kreipėsi ir Žeimių g. 24 ir 26 namų gyventojai, kurie nepatenkinti įrengtais draudžiamaisiais ženklais Žeimių ir Lietavos g. ties PC ,,Norfa“. Gyventojų nuomone, įrengti ženklai sudaro papildomų nepatogumų vairuotojams įvažiuojant ir išvažiuojant, papildomai deginamas kuras, gaištamas laikas. Įrengtos eismo reguliavimo priemonės nepagerino eismo saugumo ir sukelia sumaištį, todėl prašė atstatyti buvusią eismo reguliavimo tvarką.

Komisijos nariai tam neprieštaravo, tik siūlė palikti ženklą, draudžiantį sukti į kairę ties įvažiavimu į PC ,,Norfa“ atvažiuojantiems Žeimių g. nuo Kėdainių pusės.

Laima SLOVIKIENĖ