Paskelbtas Aktualijos

Raudondvario dvaras – patraukli vieta kultūros mėgėjams

Trečiadienis, 16 September 2020 09:03 Parašė 
Tiek grafų Tiškevičių laikais, tiek dabar, Raudondvario dvaras gali būti laikomas šalies kultūros traukos centru. Tiek grafų Tiškevičių laikais, tiek dabar, Raudondvario dvaras gali būti laikomas šalies kultūros traukos centru.

Jau daugiau nei dešimt metų Kauno rajone esantis Raudondvario dvaras kasmet atsinaujina įvairių Europos Sąjungos fondų lėšomis. Dvaras tapo ne tik bene įspūdingiausiu Renesanso kultūros židiniu Lietuvoje, bet ir kultūrinių veiklų oaze. 2017 metais jis buvo išrinktas viena patraukliausių kultūrinio turizmo vietovių Lietuvoje.

Jaunųjų kūrėjų lopšys

S. Navickienė 1

Lygiai prieš penkerius metus sutvarkius Raudondvario dvaro žirgyną jame atidarytas menų inkubatorius, kuriame reziduoja Kauno rajono ir visos Lietuvos jaunieji menininkai. Čia rasite žvakių gamybos studiją „Eko žvakės“, gintaro studiją „Amber-area“, keramikos studiją „Haapa ceramics“, interjero dizaino studiją „Kristinos Grybaitės interjerai“, kraštovaizdžio dizaino studiją „Žaliasis servisas“, fotografijos studiją „Domeika photography“, asmeninių švenčių organizavimo studiją „Kai važiuoja stogas“, „Simonos kūrybos studiją“, kurios įkūrėja užsiima šventėms ir namų interjerui skirtų lininių suvenyrinių žaislų siuvimu, gaminių dekoravimu.  

„Lankytojams rezidentai siūlo 14 nuolatinių ir įvairių naujų sezoninių edukacinių programų, rengiamos vaikų vasaros stovyklėlės. Tad širdžiai mielą veiklą atras kiekvienas“, – pokalbį pradeda Raudondvario dvaro vadovė Snieguolė Navickienė.

Skiriasi nuo kitų

Pasak pašnekovės, nuo kitų Lietuvos dvarų Raudondvario dvaro sodybos kompleksas išsiskiria savo pastatų architektūra. Jis yra vienas iš nedaugelio renesansinės architektūros dvarų pavyzdžių su išlikusiomis imitacinio pobūdžio gynybinėmis angomis ir bokštu.

Išskirtinė yra ir dvaro istorija, kurios pradžia siejama su Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto meilės istorija. Vėlesnei dvaro raidai didelę įtaką kultūriniu požiūriu padarė grafų Tiškevičių giminė. Jiems valdant Raudondvario dvaras tapo kultūros ir meno židiniu.

Tęsia tradiciją

Kaip ir grafų laikais, taip ir dabar šį dvarą siekiama paversti kultūros lopšiu. „Atnaujinus dvaro kompleksą mes sėkmingai galime tęsti Tiškevičių pradėtą kultūros ir meno puoselėjimo tradiciją Raudondvaryje. O čia deranti gamta, istorija, kultūra ir verslas kuria lankytojams įdomią turiningo laisvalaikio oazę“, – džiaugiasi pašnekovė.

Nauja renginių vieta

Rekonstravus dvaro sodybą, šią vietą pamėgo renginių organizatoriai ir lankytojai. Buvusio žirgyno patalpose įrengta mobili 500 vietų teatro ir koncertų salė bei parodų salė. Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje ir dvaro parke vyksta jau tradiciniais tapę renginiai: Valstybės dienos šventė, Kauno rajono Kalėdų eglutės įžiebimo šventė, organizuojami įvairūs muzikos festivaliai: Pažaislio muzikos festivalis, „Operetė Kauno pilyje“, „Kaunas Jazz“, „Kristupo festivalis“. Koncertus ir spektaklius organizuoja Kauno valstybinis muzikinis teatras, Kauno valstybinė filharmonija, Nacionalinis Kauno dramos teatras ir kt.

Daugiau lankytojų

Pasak vadovės, lankytojai atvyksta ne tik dėl renginių, edukacijų ar pažintinių ekskursijų, bet ir dėl poilsio akimirkų pačiame parke, kurį stengiamasi paversti patraukliu visais metų laikais – šiltuoju sezonu sodinami gėlynai, kuriamos gėlių skulptūros, kompozicijos, o šaltuoju – puošiama šventinėmis dekoracijomis, šviesų instaliacijomis, įrengiama čiuožykla.

Pasak S. Navickienės, galima pasidžiaugti, kad atnaujinus dvaro sodybą lankytojų ir organizuojamų veiklų skaičius išaugo. Vien praėjusiais metais menų inkubatoriuje buvo surengta 411 edukacinių užsiėmimų, kuriuos aplankė daugiau nei 6700 žmonių.

Projektą „Aktuali kultūra“ įgyvendina Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo finansuojamo veiksmų programos 12 prioriteto „Techninė parama, skirta informuoti apie veiksmų programą ir jai vertinti“ ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis. Daugiau informacijos: www.esinvesticijos.lt ir www.lrkm.lt

ASKM logo ONLINE