Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Premijuotame romane – dingusi Lietuvos Gardino istorija

Ketvirtadienis, 10 September 2020 11:21 Parašė 

Viešojoje bibliotekoje nuaidėjo turbūt garsiausias metų renginys – respublikinės Grigorijaus Kanovičiaus literatūros premijos įteikimas. Tądien, pirmadienį, pagerbti kraštietį garbų rašytoją ir pasidžiaugti nauju jaunos autorės kūriniu susirinko ne tik bibliotekininkai, bet ir mokytojai, kultūros atstovai, studentai.

Literatūros premija bibliotekoje teikiama jau ketvirtą kartą. Į ją pretenduojantys autoriai iš anksto literatūrologų komisijai pateikia savo naują prozos kūrinį, kuriame privalo atsispindėti daugiatautė mūsų kultūros istorija, o jo siužete nestinga originalumo, kūrybingumo, praeities ir dabarties sąsajų. Anksčiau laureatais čia yra tapę Kęstutis Navakas, Tomas Kavaliauskas, Romas Treinys. Šiemet vertinimo komisiją, kuriame svarų žodį tarė ir jonavietis humanitarinių mokslų daktaras Ramūnas Čičelis, labiausiai nudžiugino jaunos literatūros mokslininkės vilnietės Jurgos Žąsinaitės romanas „Memento Grodno“. Jame tarsi prikeliamas XVIII amžius,  Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikai, kada istorinius veiksmus diktavo kilnūs didikų siekiai, daugiatautės valstybės idealai. Anuomet visas rytinis Lietuvos pakraštys iki Gardino priklausė grafų Tyzenhauzų, įsikūrusių Rokiškyje, nuosavybei. Šiems teko būti sumaniais diplomatais, palaikančiais santykius ir su kaimynais – latviais, gudais, rusais, lenkais. Ypač didelė atsakomybė gulė ant Gardino seniūno Antano Tyzenhauzo, to miesto seniūno, pečių. Iki mūsų išlikę jo laiškai,  romane tapę literatūrinėmis interpretacijomis, tarsi dvelkė nuojauta, kad LDK artėja prie savo saulėlydžio ir sunkiai nuspėjamos ateities.

Vertinimo komisijos pirmininkas Donatas Pūslys, pasveikinęs virtualiai konkurso laureatę pabrėžė, kad jos romane primenami laikai, kai šnekėtasi skirtingomis kalbomis, ginčytasi ir pyktasi, bet elgtasi pagal moralės įstatymus, tad vietos visiems užtekdavo. „Tikiu, kad ši knyga taps akstinu gilintis į mūsų tautų praeitį ir, nesižarstant politinėmis interpretacijomis, megzti dialogą“,- sakė pirmininkas.

Komisijos narė Rima Kasperionytė priminė, kad visos konkursui pateiktos knygos buvo radikaliai skirtingos. J. Žąsinaitės knyga išsiskiria tuo, kad joje randame visko – tai ir istorinis romanas, ir detektyvas, ir neišsipildžiusios meilės istorija, ir net švelniosios psichologijos vadovas.

Įstaigos direktorė Skirmutė Gajauskaitė padėkojo rajono Savivaldybei už neslopstantį dėmesį šiam literatūros konkursui, rajono kultūrai. Biblioteka, anot jos, ir ateityje puoselės prisiminimą apie rašytoją, mūsų rajono garbės pilietį, kuris savo paskutiniame romane „Miestelio romansas“ vieno herojaus lūpomis teigė, jog žmogus gyvas tol, kol jį atsimena. „Mes auginome Grigorijų Kanovičių, bet jis priklauso visiems. Su rašytoju ne kartą diskutavome, kokia ateityje turėtų būti Jonava, stebėjausi jo, jau senolio, įžvalgomis. O šiandien džiugu, kad garsas apie konkursą plačiai sklinda, kad premija pirmąkart patenka į moters rankas,“-, įteikdamas premiją, kalbėjo rajono Savivaldybės mero pavaduotojas Eugenijus Sabutis.

„Džiugu lankytis šviesiame Jonavos mieste, gražioje bibliotekoje. Mano kūrinys, laimei, sutapo su mokslininkų kaskart giliau atskleidžiama LDK istorija, jos kultūros paveldu. Gardinas – tai miestas, kur aptinkamos net XII amžiaus relikvijos. Ypač įdomus tenykščių žydų įsikūrimas, kai 1389 m. Vytautas Didysis suteikė privilegiją jiems steigti sinagogas, kurti savo bendruomenę. O ateityje turiu dar vieną svajonę – aprašyti Gardino didžiąją choralinę sinagogą, kuri tiek visko atsimena ir slepia tiek paslapčių“,- tarė padėkos  žodyje rašytoja dr. J. Žąsinaitė.

Renginį gražiai paįvairino solistės Deimantės Šimbaraitės atliekama daina, taip pat dviem smuikais atliekamos populiarios žydų melodijos.

Marius Glinskas