Paskelbtas Rajono naujienos

„Achema“ atnaujina gamybą: daugumą planinių remonto darbų baigs jau šį mėnesį

Ketvirtadienis, 10 September 2020 09:52 Parašė 

Didžiausia azoto trąšų ir kitų pramoninių chemijos produktų gamintoja Baltijos šalyse „Achema“ pamažu grįžta į įprastą ritmą. Šį mėnesį bendrovė užbaigs daugumą planinių remonto darbų: antrojo amoniako cecho, kalcio amonio salietros ir amonio salietros cechų remontą ir atnaujins jų gamybos procesus. Spalį, suremontavus antrąjį azoto rūgšties agregatą „Grand Paroise“, bus užbaigti visi 2020 metų planiniai remonto darbai. Vien tik remonto darbams „Achema“ kasmet skiria apie 20 mln. eurų.

„Tokius remontus vykdome periodiškai, kiekvienais metais, kad galėtume užtikrinti gamybos patikimumą ir saugumą. Tradiciškai jie vyksta vasarą birželio – rugsėjo mėnesiais, kuomet trąšų poreikis mažiausias. Daug darbų atlieka mūsų darbuotojai, siekiant kokybiškai paruošti įrengimus visam ateinančiam darbo periodui. Sudėtingų operacijų, reikalaujančių specifinių žinių ir įrangos atlikimui samdome užsienio kompanijas. Jų geografija labai plati: tai švedai, vokiečiai, rusai, lenkai, slovakai, čekai, anglai ir kiti“, – pasakoja „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas.

Pasak jo, dėl pasaulyje siaučiančios COVID-19 pandemijos ir judėjimo tarp šalių apribojimų šiemet remonto darbų organizavimas ir vykdymas buvo kiek sudėtingesnis, o ir patys procesai užtruko ilgiau.

„Pagrindinius amoniako cecho remonto darbus vykdė Slovakijos kompanija „Termostav“, kurios darbuotojų atvykimui gavome specialius leidimus iš Lietuvos vyriausybės. O štai Rusijos specialistams prieš pradedant darbus reikėjo dvi savaites izoliuotis. Kai kuriuos kontraktus su užsienio šalių įmonėmis teko apskritai atšaukti dėl papildomų saviizoliacijos kaštų“, – kalba R. Miliauskas.

Kasmet vykdomas įrenginių remontas – privalomas, siekiant užtikrinti įrengimų našumą bei saugumą. Eksploatacijos metu dėvisi dinaminių įrengimų guoliai, sandarikliai, genda automatikos sistemos. „Achemos“ gamyboje dirbama su korozingomis ir agresyviomis terpėmis, todėl kasmet tenka keisti ir susidėvėjusių metalų, vamzdynų segmentus. Kita kasmetinių remontų priežastis – potencialiai pavojingų įrenginių patikra. Patikrinimų metu taikoma ir vidaus apžiūra, kurios neįmanoma atlikti nesustabdžius gamybos ir jų neištuštinus.

Strateginę reikšmę valstybei turinčių įmonių grupei priklausanti „Achema“ pagal įstatymą kiekvienais metais yra tikrinama ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento organizuojamos komisijos. Ši susideda iš priešgaisrinės tarnybos, potencialiai pavojingų įrengimų, energetikos ir aplinkosaugos kontrolės institucijų, darbo inspekcijos bei statinių priežiūros specialistų.

„Įprastai toks patikrinimas būdavo daromas balandžio mėnesį kompleksiniu išvardintų tarnybų atvykimu į bendrovę. Šiemet dėl COVID-19 pandemijos patikrinimas buvo išskaidytas pagal atskiras tarnybas. Tai – sudėtingesnė ir labiau komplikuota procedūra bendrovei, tačiau džiaugiamės, kad visi suplanuotos programos punktai buvo sėkmingai praeiti“, –  teigia R. Miliauskas.

UAB koncerno „Achemos Grupė“ inf.