Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Abraomo Kulviečio tėviškėje varžėsi vestuvių muzikantai

Antradienis, 08 September 2020 16:30 Parašė 

Kulvos kultūros centras (KC), vadovaujamas Virginijos Petrenčiuk, įtvirtino įdomią tradiciją – organizuoti respublikinį vestuvių muzikantų konkursą „Iš viso svieto – į vieną vietą“. Trečiosios varžytuvės buvo surengtos rugpjūčio pabaigoje Kulvos dvaro teritorijoje.

Lietus neišgąsdino

Šiemet Abraomo Kulviečio tėviškė sulaukė grupių ir individualių solistų iš Molėtų, Marijampolės, Kalvarijos, Alytaus, Šiaulių, Vilniaus, kitų vietų. Pasak organizatorių, muzikantams nesutrukdė nei atstumas, nei lietingas oras, nei šalyje siaučiantis koronavirusas. O kulviškiams, nepabūgusiems dulksnos iš debesų, tai buvo gera proga pasiklausyti koncerto.

Dalyvius ir vietos gyventojus pasveikino rajono Savivaldybės mero pavaduotojas Eugenijus Sabutis, sėkmės varžytuvėse palinkėjo Kulvos seniūnijai vadovaujantis Ramūnas Gudonavičius, dvasingą žodį tarė Kulvos Švč. Mergelės Marijos bažnyčios klebonas Rytis Gurkšnys.

Scenarijaus autoriai, koreguodami praėjusių švenčių scenarijus, prisistatymo žodį suteikė patiems dalyviams. Anot renginio vedėjos Valerijos Degutienės, pačių svečių pasisakymas suteikia daugiau žinių apie jų koncertus ir atlikėjus, tad tokia susipažinimo forma esanti naudingesnė ir tikslesnė.

Paaiškėjo nugalėtojai

Pagal konkurso nuostatus, varžytuvių dalyviai turėjo atlikti po tris kūrinius, kuriuos vertino šią sritį išmananti komisija. Kaip pernai, taip ir šiemet balus atlikėjams rašė Senamiesčio gimnazijos muzikos mokytoja metodininkė, Jonavos kultūros centro folkloro ansamblio „Laduta“ ir Čičinų KC vokalinio ansamblio „Septima“ vadovė Audra Noreikaitė, Elektrėnų KC Semeliškių vokaliniam instrumentiniam ansambliui „Konkordas“ vadovaujantis Adolfas Blažonis, o žiuri pirmininkės pareigas ėjo profesionali muzikos žinovė, Janinos Miščiukaitės meno mokyklos Styginių instrumentų skyriaus vedėja, Jonavos KC „Jonės“ kolektyvo vairą laikanti Virginija Verikienė.

Rezultatai parodė, kad geriausiai pasirodė vilniečių grupė „Senas kiemas“, pernai varžytuvėse užėmusi antrą poziciją. Virgiui ir Vyteniui iš Ukmergės, užpernai nuskynusiems laurus, šiemet teko tenkintis antrąja vieta. Trečiaisiais prizininkais  tapo muzikantų grupė „Tuoj“, atvykusi iš Alytaus. Šie laimėtojai apdovanoti suvenyrais ir piniginiais prizais. Neliko nepaskatinti ir kiti dalyviai – jiems įteiktos rėmėjų dovanos ir konkurso statulėlės.

Vertintojų nuomonė

Vertinimo komisijos pirmininkė V. Verikienė akcentavo, kad buvo kreipiamas dėmesys ne tik į dainų atlikimą, bet ir į sceninę kultūrą, įtakos turėjo ir dalyvių apranga. „Vestuvių muzika – specifinis žanras, todėl bet kokia pasirinkta daina gali kartais ir „nuslysti pro šoną“. Juolab kai muzikantai atvyksta ne koncertuoti, bet pasivaržyti. Todėl labai svarbu pasirinkti tinkamą repertuarą. Deja, ne visiems tai pavyko, – dalijosi įspūdžiais muzikos profesionalė. – Reikia pripažinti, kad scenos kultūra ir atlikimo lygis yra aukštesnis negu pirmuose konkursuose. Tai rodo, kad atlikėjai pradeda suvokti, jog varžytuvėms reikia pasiruošti. Pirmų trijų vietų laimėtojai  pasirodė neblogai – tenkino ir jų laikysena, ir sceninė apranga, ir vokalas. Atsirado grupių, kurios ne tik dainavo, bet atsivežė ir šokėjų. Gerai, kad organizuojamas toks konkursas – atlikėjus verčia pasitempti ir galbūt kitais metais geriau pasirodyti. Manau, dalyviai teisingai suprato mūsų išsakytus patarimus ir pastebėjimus. Kiekvieno pasirodymą įvertinome dalykiškai ir objektyviai. Gaila, kad šiemet klausytojai neturėjo galimybės išrinkti atlikėjo, kuriam jie skirtų žiūrovų simpatijų prizą. Būtų labai įdomu sužinoti, kas labiausiai patiko kulviškiams. Juk mes, komisijos nariai, kiekvieną vertiname pagal tam tikrus kriterijus.“  

„Atlikėjai nenustebino, bet buvo gražu. Didesnį balų skaičių surinko tie, kuriems pritarė gyva muzika, gyvi instrumentai, o ne foniniai įrašai, fonogramos. Tačiau pripažinkime, kad mes vertiname ne muzikanto veiklą, ne jo gyvenime nuveiktus darbus, ne jo vokalinius gebėjimus, bet šią akimirką. Tad ir konkursas yra šios minutės sėkmingas arba nesėkmingas pasirodymas. Aš jį įvardyčiau fortūna. Galbūt kitą dieną tas pats atlikėjas, dainuodamas tą pačią konkursui pasirinktą dainą, gali pakerėti publiką. Visiems linkiu daugiau pastangų, drąsos, ir, tikiu, kad  balai bus aukštesni. O Kulvos kultūros centrą verta pagirti už tokią gražią tradiciją“, – samprotavo A. Blažonis. 

Pasigedo jonaviečių

Rugpjūčio 30-ąją vykęs konkursas sulaukė muzikos grupių ir individualių atlikėjų iš įvairių Lietuvos kampelių, o Jonava liko nuošalyje. Pernai su kitais svečiais varžėsi jonavietis Albertas Mačiulis, bet šiemet ir jis nebepasirodė. Kur prapuolė mūsų krašto vestuvių muzikantai? Nejaugi jaunavedžiams prieš sutuoktuves teks ieškoti dainininkų kituose rajonuose?

„Gaila, kad neturime jonaviečių. Norėtųsi konkurse matyti ir savo krašto muzikantų, kuriuos galima išgirsti grojant vestuvėse. Tiesą sakant, nežinau, kodėl jie nedalyvauja, gal nedrįsta?“, – mąstė V. Verikienė.

A. Blažonio nuomone, matyt jonaviečiai labai užsiėmę kitomis veiklomis, o gal laukia būti paraginti įsijungti į varžytuves. „Nemanau, kad jie ignoruoja konkursą. Tiesiog siūlau juos padrąsinti – tegul dalyvauja. Juk ir visam rajonui, ir mums, vertintojams, būtų smagiau išgirsti jonaviečių parengtą vestuvinių dainų repertuarą. Tad ir sakau – ateikite, nebijokite, parodykite save“, – ragino svečias iš Elektrėnų.

Žvilgsnis į ateitį

Visą popietę susirinkusieji galėjo ne tik klausytis atlikėjų, bet ir pasidaryti laikinas tatuiruotes, čia pat, Kulvos parke, pasigaminti sagę ir ja pasipuošti, vaikams buvo suteikta galimybė pašokinėti ant batuto ar pasimaudyti putose. Šventės metu dvaro erdvėje saksofonu grojo Romualdas Žilinskas iš Vaivadiškių, dainavo Dotnuvos akademijos vokalinio ansamblio „Bučkis“ vadovas Dangiras Grigarevičius, o vakarėjant varžytuves vainikavo grupės „Pop du“ koncertas.

„Šiemet dėl koronaviruso pavojaus susiklostė ne itin gera situacija konkursui. Tikimės, kad kitais metais Kulvos parke matysime daugiau žiūrovų, atvykusių pasiklausyti skambių dainų ar „nusižiūrėti“ muzikantų vestuvėms. Norisi tikėti, kad būsimos tradicija tapusios šventės-konkursai skambės per visą Lietuvą, – viltingai kalbėjo Kulvos bendruomenės pirmininkė Karolina Petrenčiuk-Naujokienė. – Dėkojame seniūnui Ramūnui Gudonavičiui ir visiems seniūnijos darbuotojams, rajono Savivaldybės vadovams ir administracijai, kultūros centrui, bendrovėms „Tokė LT“ ir „Spontex“, Virginijui Buinevičiui, ūkininkams Jonui Chaladauskui, Vytautui Jakaičiui ir kitiems, įvairiais būdais parėmusiems vestuvių muzikantų varžytuves. Tik būdami kartu galime pasiekti geresnių rezultatų.“

Irena BŪTĖNAITĖ

 logo srtrf