Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinė premija ir atversti istorijos puslapiai

Antradienis, 08 September 2020 16:23 Parašė 

Rugsėjo 7 d., minint Europos žydų kultūros paveldo dienas, Jonavos viešojoje bibliotekoje įteikta ketvirtoji kasmetinė respublikinė Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinė premija. Premijos steigėjas – Jonavos rajono savivaldybės taryba. Šių metų laureatė – rašytoja Jurga Žąsinaitė. Jos 2019 m. išleistas romanas „MEMENTO GRODNO: dingusi Lietuvos Gardino istorija“ literatūros kūrinius vertinusios komisijos sprendimu pripažintas kaip geriausiai atskleidęs pasirinktą istorinės atminties temą. Atsakomybė išrinkti ketvirtąjį premijos laureatą teko žurnalistui, publicistui ir politikos apžvalgininkui Donatui Pusliui, literatūros kritikui Ramūnui Čičeliui ir literatūrologei, G. Kanovičiaus kūrybos tyrinėtojai Rimai Kasperionytei.

„Jurgos Žąsinaitės romane sutikome visko: juntamas skirtingų laikmečių koloritas, autentiška Gardino miesto aura, atverti vartai į du istorinius laikotarpius. Detektyvo, neišsipildžiusios meilės ir istorinio romano motyvai, švelnūs psichologiniai štrichai bei meistriškai sukurti veikėjai, kurių kiekvienas turi savitą balsą ir spalvą. Knyga verta vertimo į rusų ir baltarusių kalbas.“ – laureatės kūrinį komentavo komisijos narė literatūrologė Rima Kasperionytė. „Knyga šiandien gali tapti tiltu, padedančiu susitikti lietuvių ir baltarusių tautoms, skatinti jų tarpusavio dialogą, o Grigorijaus Kanovičiaus vardas - paskata kūrėjams atsiremti į mus vienijančias vertybes – pagarbą istorijai ir žmogaus orumui,“ – kalbėjo literatūros kūrinių vertinimo komisijos primininkas Donatas Puslys.

Priėmusi sveikinimus ir laureato diplomą iš Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės Skirmutės Gajauskaitės ir rajono savivaldybės mero pavaduotojo Eugenijaus Sabučio, Jurga Žąsinaitė jai suteiktą premiją įvertino kaip reikšmingą paskatinimą ir patvirtinimą, jog ne vienerius metus trukęs darbas yra svarbus ir toliau skatins atrasti tai, kas nepelnytai pamiršta. XVIII a. antrosios pusės Gardino istorija – rašytojos domėjimosi ir atliekamų tyrimų sritis. Laureatei užsiminus apie ateities planus toliau tęsti šio miesto istorijos tyrinėjimus, nekyla abejonių, kad rašytoja ateityje dar pakvies skaitytojus atversti iki šiol nepažintus istorijos puslapius, kuriuose prabils nauji veikėjai, pinsis naujos siužetinės linijos.

Jau tapo tradicija Grigorijaus Kanovičiaus premijos įteikimo metu bent akies krašteliu žvilgtelt į žydų kultūros paveldą. Žydų bendruomenėje Jonavoje tarpukariu, 1929 m. gimė ir Grigorijus Kanovičius, viename iš savo interviu sakęs, jog norėtų grįžti į prieškarinę Jonavą. Čia jautėsi laimingas. Apie tolimą nuostabų vaikystės, o gal svajonėse sukurtą kraštą, jonavietė Deimantė Šimbaraitė atliko dainą, atkeliavusių iš 1939 m., kuriai anapus Atlanto muziką sukūrė išeivių žydų iš Lietuvos sūnus, Haroldas Arlenas. Apgailestaudami, jog negalime susikibti rankomis, renginio dalyvius šokti ant kėdžių pakvietė smuiko virtuozų duetas „Kiber Band Duo“. Ekspresyvioms, dinamiškoms ir improvizacijomis nuspalvintoms Boriso Kirznerio ir Michailo Bolšuno atliekamoms klezmerių melodijoms užpildžius bibliotekos skaityklą, buvo sunku nepajusti praėjusio šimtmečio Jonavos štetlo dvasios. Lyg būtume atvertę istorijos puslapį, kuriame savo darbais, tradicijomis ir kasdieniu gyvenimu žymes paliko daugiatautė miesto bendruomenė.

Kultūrinių veiklų organizatorė, Kristina Jaskūnienė

Jonavos rajono savivaldybės viešoji biblioteka