Paskelbtas Renginiai

Keramikos studija – visaverčio gyvenimo mokykla

Penktadienis, 21 August 2020 11:18 Parašė 

Šį mėnesį Jonavos kultūros centro (JKC) fojė puošia VšĮ „Deko Resto“ keramikos studijos, vadovaujamos Oksanos Eitminavičienės, lankytojų darbai. Paroda surengta įgyvendinant projektą „Keramikos studija visiems“, kuris finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Saviraiškos galimybės

Eksponuojamų kūrinių gausa rodo, kad mieste gyvena daug meniškos sielos žmonių, prasmingai leidžiančių savo laiką. Ekspozicijoje matyti įdomaus dizaino vazų, lėkščių, papuošalų, gėlių formos dirbinių, angelėlių, kitokių skulptūrų. Tai liudija apie kūrėjų gebėjimus ir jų lakią vaizduotę.

Pasak O. Eitminavičienės, į bendruomenes jonaviečius buria bendri interesai. Jos teigimu, Jonavoje yra grupė žmonių, mėgstančių keramiką, tačiau šiam užsiėmimui reikia vietos, kurioje būtų galima kurti. „Vien tik noro tikrai nepakanka – keramika reikalauja ne tik kruopštumo, bet ir žinių. Todėl lankytojams būtina teikti konsultacijas, patarti, reikalingi specifiniai įrengimai, tokie kaip molio minkytojas, žiedimo staklės, kepimo krosnelė ir panašiai. Savo lėšomis žmonės negali nusipirkti nei tokių brangių įrengimų, nei įrankių, nei reikalingų medžiagų. Kita bendruomenės dalis, savo hobiu laikanti keramiką, dėl tam tikrų priežasčių patiria socialinę atskirtį. Mūsų įstaiga, įgyvendindama projektą „Keramikos studija visiems“, būtent ir orientuojasi į šią grupę, siekia sukurti kūrybinę aplinką, kurioje lankytojai gali kurti, palaikyti savo darbinius įgūdžius, stiprinti socialinius ryšius, gerinti emocinę būseną, užsiimti saviraiška, ugdyti ir lavinti meninius gebėjimus“, – pasakojo vadovė O. Eitminavičienė.

Plati veikla

Įkūrus keramikos studiją, Jonavoje atsirado dar viena sociokultūrinė paslauga, išsiplėtė socialinių įgūdžių palaikymo ir ugdymo galimybės.

„Dalyvaudami projekte ir įgyvendindami priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“, siekiame stiprinti darbinius įgūdžius, mažinti dalyvių socialinę atskirtį, didinti socialinę integraciją. Todėl vykdydami projektą, organizuojame keramikos, kaip taikomosios dailės rūšies, mokymus įvairių amžiaus grupių lankytojams. Mūsų tikslas – edukacinių išvykų metu supažindinti dalyvius su įvairiomis keramikos šakomis. Didelį dėmesį skiriame projekto įgyvendinimo metu sukurtų dirbinių parodoms. Manau, kad kiekvienam kūrinio autoriui ekspozicijos teikia moralinį pasitenkinimą“, – su projekto veiklomis supažindino jo iniciatorė.

Keramikos studija sudomino ne tik jonaviečius, bet į meninius užsiėmimus įsiliejo ir keli pabėgėliai, joje save surado nemažai neįgalių asmenų. Vaikai džiaugiasi organizuojamomis stovyklomis, kuriose gali  įgyti žinių ir puikiai praleisti laiką.

„Prieš kelerius metus keramikos edukacijas organizuodavo Krašto muziejus, tačiau po Jonavos kultūros centro reorganizacijos, muziejui tapus JKC skyriumi, šios srities specialistų etatai buvo panaikinti. Tad mūsų įstaiga stengėsi atgaivinti keramikos edukaciją. Net moksliniais tyrimais patvirtinta, kad keramikos užsiėmimai ir molio terapija naudojami gydant kai kurias ligas bei stabilizuojant psichologinę būklę.  Malonu, kad mūsų studiją renkasi vis daugiau norinčiųjų dalyvauti šioje veikloje. Dar smagiau, kai matai, kaip kūrėjas, nukreipdamas dėmesį į savo kūrinį, stengiasi pasiekti geresnį rezultatą, užmiršta jį slegiančias negandas. O paskui, rankose laikydamas gaminį, įvertina savo sugebėjimus ir kitąkart dar labiau stengiasi. Be to, tokiu būdu jonaviečiai susipažįsta, susidraugauja ir tampa tam tikra bendruomene, kuriai svarbu dvasiškai tobulėti. Vadinasi, mūsų projektas „Keramikos studija visiems“ padeda žmonėms gyventi visavertį gyvenimą“, – pasidžiaugė O. Eitminavičienė.

Lankytojos mintys

Genovaitė Fetingienė džiaugiasi, kad ją likimas suvedė su keramikos studija ir mokytoja Oksana. Pasak pašnekovės, domėjimasis šia sritimi užgožia slogias mintis ir skatina dėmesį sukaupti į naują darbą. „Ten visai kitoks gyvenimas, nei laiką leidžiant namuose, kur dažnai lanko liūdesys, kartais užslenka net depresija. Kažką kurti man patinka. Aš visą gyvenimą dirbau dažytoja, tad dirbti viešbučiuose, restoranuose ar individualiuose namuose taip pat reikėjo ir kūrybiškumo, ir atidumo, ir kantrybės“, – pasakojo jonavietė.

Anot moters, keramikos užsiėmimuose ne viena lėkštė suskilo ar sudužo – teko kantriai kurti kitą gaminį. „Ne visi darbai iš pirmo bandymo pasisekė. Prisimenu, kaip kruopščiai stengiausi atlikti pirmąją užduotį – padaryti trijų spalvų keramikos gaminį iš lapų. Bet pamažu įsibėgėjau – šiandien mane tiesiog traukia ši veikla, – kalbėjo ji. – Esu pagaminusi daug medalionų, pakabučių raktams, dėžučių, rožių, žvakidžių, kitokių darbų. Tiesą sakant, malonu savo kūrinius padovanoti draugams, bičiuliams, pažįstamiems. Nemažai jų iškeliavo giminaičiams į Alytų, Vilnių, Vokietiją. Net ir labai norėdama, namuose to padaryti negalėčiau. Studijoje daugybė visokių įrenginių, sudarančių galimybes dirbti įvairiomis technikomis. Namuose to nėra. Itin daug padeda vadovė Oksana – prie kiekvieno lankytojo prieina, paaiškina, pakonsultuoja. O jos dalyvavimas įvairiose programose sudaro tinkamas sąlygas organizuoti gyventojams edukacinius užsiėmimus, kuriuos lanko įvairių socialinių sluoksnių ir skirtingo amžiaus žmonės. Esu labai patenkinta. Tiesa, dar labai norėčiau išmokti žiedimo meno, tai palieku ateičiai.“

Irena BŪTĖNAITĖ

Oksanos Eitminavičienės nuotr.