Paskelbtas Renginiai

Almanachas „Už tų langų“ – dovana jubiliejiniam miestui

Antradienis, 18 August 2020 10:27 Parašė 

Jonavos rajono poezijos klubas „Šaltinis“ parengė ir išleido penktą almanachą „Už tų langų“, dedikuojamą miesto jubiliejinei sukakčiai. Artėjant garbiai datai, Viešojoje bibliotekoje surengtas ne tik  naujo leidinio pristatymas, bet ir paminėtas poeto Pauliaus Širvio 100-asis gimtadienis. Renginyje dalyvavo aktorius, teatro režisierius, klubo Garbės narys Petras Venslovas.

Svečių linkėjimai

Nemalonų „siurprizą“ pateikusi pasaulinė COVID-19 pandemija neaplenkė ir poetų – teko atsisakyti poezijos šventės „Pavasario valsas“. Nuspręsta išleisti almanachą, skirtą Jonavos 270-mečiui, ir tokiu būdu pagerbti miestą. Tai yra dvidešimties kūrėjų dovana Jonavai ir jos žmonėms, gerbiantiems ir mėgstantiems literatūrinį žodį. Kiekvienas kūrėjas prie savo eilėraščių pluoštelio įrašė ir savo žodžius, skirtus Jonavai. Leidinyje publikuojamas rajono Savivaldybės mero Mindaugo Sinkevičiaus sveikinimo tekstas miestui ir jonaviečiams. Almanacho viršelius puošia fotografo Kęstučio Putelio nuotrauka, atitinkanti jo  pavadinimą.

Artėjant jubiliejinei datai, Viešosios bibliotekos knygų terasoje įvyko leidinio „Už tų langų“ pristatymas. Šventėje dalyvavęs poezijos gerbėjas, mero pavaduotojas Eugenijus Sabutis padėkojo „Šaltinio“ klubo nariams už iniciatyvą ir išliekamąją vertę turinčią dovaną jubiliejinei Jonavai. „Atidžiai perskaičiau kiekvieno kūrėjo žodžius, iš kurių sklinda pagarba miestui, atsispindi kai kurios ir jūsų biografijos detalės. Linkiu kūrybinio polėkio ateityje, dėkoju už poeziją, kuria papildote mūsų krašto kultūrinį gyvenimą“, – sakė vicemeras E. Sabutis.

„Šaltinio“ klubą pasveikino Pakruojo literatų draugijos „Židinys“ vadovė Edita Kurauskienė ir jos komanda – Zita Vėžienė, Inta ir Darius Bulaičiai. Ponia Zita skaitė savo sesers Onos Novikienės, ilgą laiką gyvenusios Jonavoje ir prieš porą metų atgulusios Šmatų kapinėse, eiles, kiti pakruojiečiai pasidalijo savo sukurtais poezijos posmais. Almanacho pristatymo vakarą daug gražių linkėjimų ne tik šaltiniečiams, bet ir visai Jonavai gimtadienio proga pažėrė ukmergiškis poetas Kazys Klevinskas.

Pagarba P. Širviui

Šiemet Lietuva mini Aukštaitijos krašto poezijos milžino P. Širvio 100-ąsias gimimo metines. Ta proga aktorius P. Venslovas pristatė monospektaklį „Susitikimai su Pauliumi“, tapusį viso vakaro „vinimi“. Su šiuo aktoriumi „Šaltinis“ bičiuliaujasi ne vieną dešimtmetį, o prieš trejus metus jam buvo suteiktas klubo Garbės nario titulas. Almanacho pristatyme aktorius skaitė Vytauto Riaubiškio eilėraštį „(Iš)Pažintis“, skirtą P. Širviui, pagarsino ir šių eilučių autorės eilėraštį „Maldos fragmentas“. Muzikinį foną poezijos šventėje suteikė solistė, Panoterių kultūros centro meno vadovė Leonora Veselkienė, kurios repertuare skambėjo dainos ir P. Širvio tekstais.

Almanachas išleistas rajono Savivaldybės ir projekto „Kūrėjų pėdos Jonavos žemėje“ lėšomis. Nuoširdžiai dėkojame rajono merui M. Sinkevičiui už mūsų idėjos palaikymą ir suteiktą paramą. Ačiū tariame vicemerui E. Sabučiui, visada aktyviai dalyvaujančiam klubo organizuojamuos renginiuose, Viešosios bibliotekos direktorei Skirmutei Gajauskaitei ir renginio vedėjai Kristinai Jaskūnienei už surengtą leidinio pristatymą knygų terasoje. Dėkui jonaviečiams, atėjusiems į poezijos renginį.

Kūrėjai – Jonavai

 

Jonava,

branginu tave ir tuos, kuriuos tavyje sutikau. Dabar mano Šventoji neša į Nerį, o pastaroji perduoda tau linkėjimus – klestėk, brangus mieste, ir būk tik dar puošnesnis.

Su Gimtadieniu tave!

Ana Aleksandravičienė

 

X  X  X

 

Mano miestas – Jonava. Čia užaugau, mačiau, kaip jis keitėsi ir gražėjo. Kasdienių darbų sūkuryje linkiu visiems akimirkai stabtelti, pasinerti į tą šventinį miesto šurmulį, surasti laiko šypseną pasėti ar krentančią žvaigždę stebėti, pasidžiaugti savo artimu, kolega, draugu ir palinkėti vieni kitiems santarvės, ramybės, supratimo ir dvasinės stiprybės.

Didžiuojuosi savo miestu, kitur nenorėčiau gyventi. Čia labai daug gerų žmonių, o juk žmonės ir yra miestas. Kokį jį sukursime, tokį ir turėsime. Su Gimtadieniu, Jonava!

Ingrida Gedvilienė

X  X  X

Jonava – tai seni prisiminimai, kada reikėjo iš Žeimių miestelio atvykstančiam berniokui įsijungti į mokyklų spartakiadą – bėgti estafetę, žaisti stalo tenisą, šaškėmis, šachmatais. Tai čia pirmąsyk peržengtas Kauno gatvėje stūksojusios pasakų, nuotykių, fantazijų karalystės – knygyno slenkstis, tai čia prie Neries prigludusiuose mediniuose Kultūros namuose žeimiečių mokinukų būrelyje teko ruoštis rajono dainų šventei, pagaliau čia nedrąsiai užsukta į „Jonavos balso“ redakciją, pirmąsyk įsižiūrėta į žurnalistų darbo specifiką, pasidžiaugta pirmais šiame leidinyje išspausdintais eilėraščiais.

Dabar, po pusės amžiaus, šis miestas – kasdienybės verpetas. Dabartis, kuriai jautiesi šiek tiek nusikaltęs, realybė, nuo kurios nepabėgsi. Čia jaučiuosi kaip plačiašakio medžio, kerojančio ant Varnutės šlaito, šakelė, kuri niekaip nenori vėjyje sulūžti...

Marius Glinskas

X  X  X

Labas, Jonava,

su Neries kuždesiais per naktį, su dviračių takais aplink tvenkinius, su Jeronimo Ralio, Petro Vaičiūno, Abraomo Kulviečio dvasia, darbais, garsinusiais miestą, su partijų nesusikalbėjimais. Sveika būk, Jonava, gražėk, klestėk, kad ateinančioms kartoms liktų geri prisiminimai apie šiandien čia gyvenančius žmones, kad ateinantys po mūsų saugotų ir brangintų jų palikimą. Su Gimtadieniu, Jonava!

Albina Jefimenko

X  X  X

Jonava – gimtasis mano miestas. Matau save dar vaiko akimis – žvelgiu per autobuso langą ir žaviuosi įspūdingais senamiesčio žiburiais. Užuodžiu ką tik iškeptos duonos kvapą mažoje duonos parduotuvėlėje dabartinėje Jono Basanavičiaus gatvėje. Ragauju vanilinius ledus iš kartoninių indelių netoli esančioje kavinukėje. Vaišinuosi autobusų stoties teritorijoje – žemės ūkio parodose – įvairiausiomis kaimo gėrybėmis ir stebiu įvairius gyvūnus. Lakstau pievomis Kosmonautų ir Rimkų mikrorajonų teritorijose ir netgi ganau karvę. Visa tai pakeitė išgražėjusios Neries pakrantės, dviračių takai, tvenkiniai, kavinės, sporto kompleksai, žaidimų aikštelės, stadionai...  Ir visa ta simbiozė – tai mano mylimiausias miestas.

 

Valentina Kašauskienė

 

X  X  X

Nesu prigimtinis jonavietis, tačiau didžiausią gyvenimo laiko dalį Jonavos žemė pakentė ir nešiojo mane, tad jaučiuosi jos pakylėtas.

Gal dėl to, kad man artimiausi Širvintos ir Šventosios vandenys įsilieja į Nerį ties Jonava, ji tapo man sava. Ir džiaugiuosi savo veikla bent kiek galėjęs prisidėti prie miesto ar jo žmonių  būties.

 

Albinas  Pavasaris

X  X  X

Miestas – ne tik daugiabučiai, estetiškos erdvės, dviračių takai ar patraukliai atrodantys įstaigų pastatai. Pirmiausia – tai jame gyvenančių žmonių bendravimas, iš jų sklindanti šiluma, dvasiniai turtai, keliantys malonius prisiminimus. Jonavą laikau sava, nes čia dirbau, sprendžiau aktualius rajonui klausimus, aktyviai dalyvavau įvairiuose kultūriniuose renginiuose. Atmintyje – labai daug žmonių, su kuriais susipažinau dirbdamas šiame mieste ir bendrauju iki šiol.

Sveikinu Tave, Jonava, Gimtadienio proga. Noriu tikėti, kad šis almanachas bus indėlis į Tavo ateities gėrį.

Vytautas Riaubiškis

X  X  X

Man visada įdomi krašto, kuriame gyvenu, istorija. Jonava taip pat turi savo istoriją. Paminklai, gatvės, mokyklos pavadinta čia gyvenusių ir dirbusių žmonių vardais.  Ar tai buvo švietėjai, kultūros nešėjai, ar kovotojai už tėvynės laisvę?Nepakanka paskaityti įstorinę knygą ar paieškoti informacijos internete. Dar turime senosios kartos veikėjų. Jie gali paporinti tokių istorinių įvykių, kurių knygose nėra.

Gražus ir Jonavos vardas, kasmet į Joninių šventę suviliojantis beveik pusę Lietuvos. Retas kampelis turi tokią garbę.  Man Jonava – vis gražėjantis ir jaunėjantis miestas.

 Mykolas Kručas

X  X  X

Gimiau ant Apaščios kranto Rokiškio rajone, žurnalistės kelią pradėjau eiti Pakruojyje prie Kruojos, o daugiau kaip prieš keturias dešimtis metų apsigyvenau  mieste, per kurį teka Neris. Pamilau Tave, Jonava – Tau dirbau, kūriau, stengiausi. Jaučiu, kad Tavo žydėjime yra ir dalelė manęs. Esi patraukli ir žavi, nes, kaupdama metus, gebi jaunėti ir stiprėti. Žinau – ilgėsiuosi Tavęs net ir tada, kai neįveikiamas likimas nubrėš atskirties ribą. Džiaugiuosi Tavimi, Jonava.

Irena  Nagulevičienė

X  X  X

Skuba, bėga, skaičiuoja mūsų žingsnius, darbus, jo didenybė Laikas. Vėl mūsų mylimo miesto jubiliejus. Sutikdami šią iškilią datą, randame daug svarbių dalykų: meilę savajam kraštui, kalbai, istorinei praeičiai, pagarbą čia gyvenusiems ir kūrusiems žmonėms.

Nešdama mūsų dienų prasmę, teka gražuolė Neris. Iki šių dienų, proamžių tėkmę, kartų kaitą, į mus prabyla atmintis.

Ši poezijos knyga graži, kukli dovana miesto jubiliejui. Tikiuosi nors maža dalelyte, prie jos prisidėjau ir aš.

Nijolė Smolina

 

X  X  X

Galima nueiti tūkstančius kilometrų, perskaityti daugybę knygų ir nerasti to, ko ieškojai... O gali nustoti ieškoti, sustoti ir paklausyti širdies. Juk tu esi čia – savo mieste ar miestelyje, o gal  kaime. Tu esi Jonavoje! Ir tada suprasi, kad radai tai, ko ieškojai, kas tau labai brangu. Švieski, spindėki ir šiluma apglėbki visus. Būk graži, mūsų Jonava !

Laimutė Šatienė

X  X  X

Džiaugiuosi Tavimi, mano mieste, ir didžiuojuosi, kad esu tavo bendruomenės dalelė. Ačiū už šnabždančią Nerį, kvepiančias ievas, Joninių naktį pražystantį papartį… Auk, gyvuok, klestėk ir visada išlik jauna!

Rūta Vaikšnorienė

X  X  X

Nudunda traukiniai. Jie nusineša miesto, prisiglaudusio prie Neries, ramybę, šiuolaikiškumą ir kvapą. Vakarais žiburiuoja „Achema“. Renovuoti daugiabučiai žvelgia skaidriomis akimis į gražiai sutvarkytą Neries pakrantę. Dažnai šurmulio sulaukia Sporto arena. Atnaujintas Jonavos kultūros centras atveria duris kūrybai ir šviesai.

Gyvuok, Jonava, žydėk kaštonais, šlamėk liepomis, auk ir garsėk Jonų sostinės savitumu ir tradicijomis.

Danguolė Vasiliauskienė

X  X  X

Sveiki, esu jonavietis nuo 1972 metų,  taigi, galiu save laikyti vietiniu, nes didžioji gyvenimo dalis praleista Jonavoje. Čia – mano namai. Mačiau, kaip kūrėsi miestas, koks jis buvo ir kokiu tapo, matau didžiulius pasikeitimus, išgražėjusią mūsų Jonavą. Džiaugiuosi, galėdamas vadinti Jus, mieli jonaviečiai, savo žemiečiais.

Aloyzas Vaznaitis

X  X  X

Jonava, Tu – mano gimtinė. Miestas, sukūręs nuostabiausius vaikystės prisiminimus. Kartu su manimi Tu augai, keiteisi, vis skleideisi kaip žiedas. Šiandien aš Tavimi galiu tik didžiuotis! Lai Tavo svetingos rankos dar ilgai saugos ir globos visus jonaviečius. O jonaviečiai globos ir puoselės Tave.

Justina Zaleckaitė-Ostreikienė

X  X  X

30 metų Jonavoje veikiantis poezijos klubas „Šaltinis“ – savita kūrybinė mokykla, kurios „abiturientai“ pagrįstai vadinami poetais ir prozininkais. Tradicija tapusi klubo narių kūrybos rinkinių ir almanachų leidyba – tarsi autorių egzaminas, pereinant į naują kūrybinį etapą. Ir, žinoma, šventė skaitytojui. Džiugu, kad į pagalbą ateina mecenatai – rajono Savivaldybė, verslininkai, individualūs asmenys, suprantantys, jog gyvenime ne tik ekonomika, bet ir menas vaidina svarbų vaidmenį. Būk pasveikinta, Jonava!

Petras Zlatkus

X  X  X

Gimiau ir augau Jonavoje, mano akyse plečiasi ir vis gražėja miestas, kuris man bus visada be galo brangus. Džiaugiuosi, galėdama pasveikinti Tave gražaus Jubiliejaus proga. Klestėk, mano gimtoji Jonava.

Lina Žuvininkaitė

 logo srtrf