Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Šiais metais Jonavoje šunys apkandžiojo 22 žmones

Ketvirtadienis, 13 August 2020 08:29 Parašė 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai primena, kad nukentėjusių nuo gyvūnų asmenų skaičius padidėja šiltuoju metų laiku ypač vasarą, kuomet lauke dažniau ir ilgiau būna ne tik vaikai, suaugę, bet ir be priežiūros neatsakingų šeimininkų išleidžiami augintiniai ar benamiai gyvūnai. 

 Jonavos rajone šiais metais buvo apkandžioti ir medicinos pagalbos kreipėsi 22 asmenys: 18 suaugusiųjų ir 4 vaikai. Daugiausia nuo gyvūnų buvo nukentėję miesto gyventojų, kurie sudarė 68,2 proc., o kaimo  31,8 proc. Dažniausiai asmenys buvo apkandžioti šunų.               

Įkandus ar apseilėjus pažeistą odą pasiutusiam gyvūnui žmogus gali susirgti pasiutlige. Pasiutligė – labai sunki infekcinė liga. Ją sukelia virusas, kurio nešiotojai yra šunys, vilkai, lapės, katės, žiurkės, karvės, arkliai, kiaulės, paukščiai ir kiti gyvūnai. Taigi, užsikrėsti galima ne tik miške. Pasiutęs laukinis gyvūnas gali užklysti pas žmones į sodybas, sodus, netgi atklysti į miestą. Paskutinis žmogaus mirties atvejis Lietuvoje (Vilniuje) buvo užregistruotas 2007 m., žmogui keliaujant po Indiją, įkando šuo.

Iki šiol nėra veiksmingo pasiutligės gydymo. Nepaisant bandomų įvairių gydymo būdų, pagydyti sergančiųjų pasiutlige klinikinių simptomų stadijoje nepavyksta. Įkandus bet kokiam gyvūnui rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kur gydytojas įvertinęs situaciją ir galimą riziką užsikrėsti pasiutlige skirs profilaktinį pasiutligės vakcinacijos kursą.

 Efektyviausia pasiutligės profilaktika: laiku skiepyti šunis ir kitus naminius gyvulius, paisyti gyvūnų laikymo taisyklių. Augintinius nuo pasiutligės privaloma skiepyti nuo 3 mėn. amžiaus ir toliau tai daryti kartą per metus.

Atsiminkite, laiku nepasiskiepijus ar atsisakius skiepų ir atsiradus pirmiesiems ligos požymiams, pasiutligė nebepagydoma!

NVSC inf.