Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Nuoširdus susitikimas su ,,Bernardinais‘‘

Šeštadienis, 30 April 2016 03:00 Parašė 

Saulėtą trečiadienio pavakarę Jonavos Viešosios bibliotekos skaitykloje įvyko susitikimas su tinklalapio ,,Bernardinai.lt‘‘ kūrėjų komanda – projektų vadove Jurga Lūžaite-Kajėniene ir direktoriumi, humanitarinių mokslų daktaru, rašytoju ir žurnalistu Andriumi Navicku.

Susitikimą svečiai pradėjo pagyromis Jonavos miestui ir pajuokavimu – girdi, jei jonaviečiai dar neįsigijo ,,Bernardinų‘‘ leidinių, vadinasi, pavasaris dar tikrai neatkeliavo. Trumpai pristatydamas savo tinklalapio istoriją, A. Navickas pabrėžė, kad ,,Bernardinai.lt‘‘ pradėjo savo veiklą kitaip nei kiti žurnalistiniai leidiniai. Pirmiausia buvo įkurtas internetinis tinklalapis, o vėliau pradėtos leisti knygos. Iš viso – net 30 . Štai tuomet kilo idėja sukurti žurnalą, kuriuo kūrėjų komanda labai didžiuojasi. Dabar ,,Bernardinai‘‘ išleido ir laikraštį,skirtą tiek vyrams, tiek moterims. A. Navicko žodžiais, jų laikraštis yra dovana, kadangi dovanojimo kultūra Lietuvoje dar nėra išvystyta.

Prieš pristatydami savo knygas, svečiai akcentavo, kad skaitymas yra reikalingas kiekvienam, o knygos tikrai neišnyks.

,,Labai svarbu atrasti sau skirtą knygą,“ – sakė „Bernardinai.lt“ projektų vadovė J. Lūžaitė-Kajėnienė.

Svečiai jonaviečiams pristatė keturias :Bernardinai.lt“ išleistas knygas – G. K. Chesterton ,,Šventasis Pranciškus iš Anyžiaus‘‘, Gendručio Morkūno ,,Traškančios žvaigždės‘‘, A. Navicko knygą ,,Laisvų žmonių bendruomenė?‘‘ ir ,,Mozaika‘‘. Pastaroji knyga, anot A. Navicko, skirta tiems, kurie pradeda skaityti. ,,Mozaika‘‘ – tai 33 autorių aforizmų rinkinys. Keletą jų išgirdo ir jonaviečiai. A. Navickas taip pat perskaitė ištrauką ir iš G. Morkūno knygos ,,Traškančios žvaigždės“. Žurnalistas nepamiršo ir jaunųjų klausytojų. Specialiai jiems A. Navickas perskaitė šmaikštų ir juokingą laišką, kurį pavadino ,,Jonavietės laiškas tėvams“.

A. Navickas visiems palinkėjo pamiršti pavydą ir džiaugtis, tuo ką turime. Tokia gaida žurnalistas paragino visus užduoti klausimų. Jonaviečiai drąsiai ir noriai domėjosi ,,Bernardinų‘‘veikla, paties A. Navicko požiūriu į knygas, politiką, Lietuvos situaciją. Skaitykloje netrūko nuoširdaus juoko, susižavėjimo ir optimizmo. Vienam klausytojui A. Navickas padovanojo savo knygą ,,Laisvų žmonių bendruomenė?“.

Paklausti apie tolimesnę veiklą, ,,Bernardinų‘‘ komandos nariai atsakė, kad planuoja išleisti dar ne vieną knygą, daugiau dėmesio skirti katalikiškai filosofijai. Beje, A. Navickas prasitarė, kad jo planuose yra ir knyga apie Seimą. Artimiausiu metu skaitytojus pasieks knyga, skirta Gailestingumo metams, kurioje bus pateikti 33 kunigų, vyskupų, vienuolių pamąstymai apie gailestingumą žmonių gyvenime.

Atviras ir nuoširdus pokalbis su jonaviečiais užtruko apie porą valandų. Ir pasibaigus susitikimui klausytojai dar nenorėjo paleisti svečių, bendravo neformalioje aplinkoje, dovanojo gėlių ir negailėjo nuoširdžių padėkos žodžių, ne vienas vartė svečių atvežtas knygas ir skubėjo jų įsigyti.

Vilma ZIABKINAITĖ