Paskelbtas Miesto naujienos

Kas „sutaupė“: rangovas, mokesčių mokėtojai ar Jonavos valdžia?

Antradienis, 11 August 2020 10:13 Parašė 

Su šurmuliu buvo atidarytas dar vienas dviračių/pėsčiųjų takas, kuris įrengtas Kosmonautų mikrorajone, tarp Žeimių ir Lietavos gatvių. Manau, kad takas toje vietoje yra tikrai reikalingas ir labai papildys miesto infrastruktūrą. Ir tuo džiaugiuosi. Tik gaila, kad gerą idėją kompromituoja jos įgyvendinimo procesas.

Į mane, kaip Kontrolės komiteto pirmininką ir Opozicijos lyderį kreipėsi grupė jonaviečių, pasipiktinę, kad minėtas dviračių/pėsčiųjų takas įrengtas ne pagal projektą ir viešo pirkimo sąlygas. Tai yra, kad projekte buvo numatyta viena, o įrengta visai „kas kita“. Ir tas „kas kita“ yra ženkliai pigiau, nei buvo reikalaujama konkurso sąlygose.

Gavęs tokį pranešimą, kartu su Tarybos opozicijos nariais: Sauliumi Jakimavičiumi, Arvydu Gasiu ir Egidijumi Sinkevičiumi apžiūrėjome minėtą taką. Gyventojų informacija pasitvirtino. Viešo pirkimo dokumentuose buvo numatyta pasodinti 49 ąžuolus, kurių kamieno skersmuo būtų 16-18 cm, tačiau atvykę į vietą radome pasodintus ąžuoliukus, geriausiu atveju apie 6 cm skersmens. Mano žiniomis, rinkoje šis skirtumas galėtų siekti apie 45 000 €. Taip pat, apžiūrėję prie „karių kapų“ įrengtus laiptus, radome grubų statybos darbų neatitikimą. Vietoje surenkamų gelžbetoninių laiptų, įrengti laiptai iš trinkelių. Ne paslaptis, kad iš trinkelių laiptus įrengti yra žymiai pigiau.

Iškilus abejonėms dėl minėto tako projekto įgyvendinimo skaidrumo, į Kontrolės komiteto posėdį pakvietėme savivaldybės administracijos atsakingus asmenis, kad paaiškintų susidariusią situaciją. Savivaldybės atstovas bandė paaiškinti, kad „dėl medžių yra projektuotojo klaida“ ir „už medžius mes nemokėjome“, o laiptus padarė „atsižvelgiant į gyventojų pageidavimus“.

Kažkaip keistai skamba savivaldybės administracijos atsovo pozicija, kad čia yra projektuotojo klaida. Kyla klausimas, ar ne administracija užsakė tą projektą, ar ne administracija jį priėmė ir už jį sumokėjo mokesčių mokėtojų pinigais? Reikėtų nešti atsakomybę už savo darbą. O kaip toliau su ąžuolais? Ar bus laukiama kol pasodinti medžiai „priaugs“ ik reikiamo skersmens?

O dabar apie laiptus. Klausimas. Kodėl projektuojami ir viešojo pirkimo sąlygose numatomi surenkami gelžbetoniniai laiptai, jei vistiek daromi pigesni iš trinkelių? Šių darbų kainos skirtumas taip pat turėtų siekti ne vieną tūkstantį eurų. Įdomu, kas „sutaupė“: rangovas, mokesčių mokėtojai ar Jonavos valdžia?

Tai tik pora pastebėjimų iš vykdomų statybos projektų, kurie jonaviečiams kelia įtarimus dėl Jonavos savivaldybės vykdomų projektų skaidrumo.

Gintas JASIULIONIS
Jonavos rajono savivaldybės tarybos opozicijos lyderis