Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Jonava paskendo gimtadienio šurmulyje

Pirmadienis, 10 August 2020 09:06 Parašė 

Visą savaitę Jonavoje vyko renginiai, skirti miesto 270-ies metų sukakčiai. Tačiau pagrindiniai šventės akcentai buvo sudėlioti rugpjūčio 8 –ąją – Joninių slėnyje suplazdėjo miesto vėliava, kurią pakėlė jaunosios kartos atstovas – tarptautinių ir respublikinių konkursų Grand Prix nugalėtojas, Janinos Miščiukaitės meno mokyklos ugdytinis, fleitininkas Matas Bagdonavičius,   gatvėse visą dieną netilo muzika, veikė atrakcijos vaikams, fotografijų paroda „270 Jonavos istorinių akimirkų“, turtinga prekybininkų mugė.

Šventės panorama

Praėjusį šeštadienį Jonava vėl tapo didelės ir įvairios mugės vieta. Palapinės su siūloma maisto, rankdarbių ir kitokia produkcija užtvindė centrinės Sąjūdžio aikštės pakraščius, nusidriekė Žeimių gatvės atkarpa, prekybininkų miestelis atsivėrė Joninių slėnio prieigose. Jonaviečiai dalijosi mintimis, kad Jonava, matyt, esąs turtingas kraštas, nes mugės vyksta kiekvieną mėnesį.

Tačiau koronaviruso šmėkla jubiliejinį miesto gimtadienį (kaip ir Liepos 6-osios ar Joninių šventes) pakoregavo savaip – siekiant išvengti didesnių susibūrimų, renginiai vyko net keturiose Jonavos vietose: iki pavakarės netilo vaikiški balsai Ramybės skvere, muzika skambėjo Sąjūdžio aikštėje, roko gerbėjus kvietė didžiulė scena senamiestyje, Kauno gatvėje, ramios lyrinės melodijos aidėjo Paneryje, ant Neries kranto įrengtoje erdvėje.

Oficialioji dalis buvo surengta Joninių slėnyje. Organizatoriai, siekdami šventinės nuotaikos, kvietė jonaviečius į pokalbį „Aš esu Jonava“. Jonavos kultūros centro (JKC) Teatro skyriaus vadovas Gediminas  Gutauskas stengėsi pateikti pašnekovams tokius klausimus, atsakymai į kuriuos suformuotų jų nuomonę apie miestą. Savo patirtimi pasidalijo Lietuvos kariuomenės atstovė NATO reikalams Otilija Vitkevičienė, pedagogė Inga Petrikonienė, Jonų respublikos prezidentas, buvęs bendrovės „Achema“ generalinis direktorius Jonas Sirvydis, keturių vaikų mama Milita Čelkonienė, rajono Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius ir Irena Nagulevičienė. Visi jie pasidžiaugė miesto pokyčiais, jo estetika ir kultūra.

Pokyčiai ragina keistis

Pasak rajono vadovo, pokyčių mieste buvo labai daug. Bet pakeisti žmonių nuotaiką, kultūrą, elgesį – kur kas sudėtingiau. „Įrengėme daug naujų erdvių, dviračių-pėsčiųjų takus. Norisi klausti: ar dabar ten susitikę pasisveikiname, nusišypsome vieni kitiems, ar tiesiog nusisukame? Man atrodo, infrastruktūra, statybos, pokyčiai vyksta greičiau, nei žmonės tai įsisąmonina – tampa geranoriškesni ir draugiškesni, tarsi vejasi pasikeitimus“, – kalbėjo meras.

Paklaustas apie ateities projektus mieste, rajono vadovas atsakė trumpai: „Rinkėjai mandatą man įteikė ketveriems metams. Negaliu planuoti kažkokių grandiozinių pokyčių dešimtmečiams į priekį. Po ketverių metų mano idėjos, išrinkus kitus vadovas, gali subliukšti. Aš norėjau išvystyti būtent šią erdvę, kurioje dabar esame. Siekiau, kad ji būtų pagrindinė žmonių susitelkimo vieta – Sporto arena, stadionas, baseinas, slidinėjimo trasa, Joninių slėnis, čia pat, už miškelio, projektuojama greitojo nusileidimo aikštelė dviračių sporto mėgėjams. Mano vizija buvo vystyti šią erdvę, o ne kažkokią vietą miesto centre. Man atrodė, kad čia turi būti pagrindinė laisvalaikio praleidimo vieta. Tikiuosi, kad tai padaryti pavyko ir dar yra ką nuveikti, ją plečiant. Esu pasižadėjęs rinkėjams spręsti aplinkkelio problemą, daug kitų dalykų – stengsiuosi nenuvilti. Pokyčiai vyko ir vyks. Juos darys žmonės, dirbsiantys po manęs. Pokyčių dar bus nemažai. Spėkime keistis drauge su jais, priimkime pasikeitimus, džiaukimės tuo turtu, kurį sukuriame, saugokime jį. Savo širdyse ženkime kartu su pokyčiais mūsų mieloje Jonavoje. To šventės proga linkiu visiems gyventojams.“

Jonavos rajono garbės pilietis J. Sirvydis pabrėžė, kad Jonava turi nemažai privalumų – įsikūrusi beveik Lietuvos centre, yra visai šalia laisvos ekonominės zonos (LEZ). Anot jo,  Jonava turi puikią perspektyvą. „O visiems jonaviečiams norisi pasakyti: mylėkime miestą, nešiukšlinkime, nelaužykime ir neniokokime sukurto grožio – visi tapsime geresni, galėsime džiaugtis jaukia aplinka. Tai bus naudinga ir Jonavai, ir mums visiems“, – linkėjo J. Sirvydis, Jonų respublikos prezidentas. 

Tradicinis konkursas

Miesto šventės metu pagerbti konkurso „Sukurta Jonavoje“ nugalėtojai. Tokias varžytuves nuo 2016 m. organizuoja Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) Jonavos filialas, kuriam vadovauja Alfonsas Meškauskas. Iniciatyvos tikslas – bendradarbiaujant (KPPAR) Jonavos filialui ir  Jonavos rajono savivaldybei – didinti Jonavos rajone  sukurtų gaminių bei paslaugų žinomumą, jų vartojimą bei skatinti aukštos kokybės, inovatyvių, išskirtinių ir galinčių konkuruoti šalies, užsienio rinkose gaminių bei paslaugų sukūrimą. Šiemet konkursui pateikta 14 paraiškų.

Autoritetinga komisija 2020 metų laimėtojais pripažino Vitą Žvikienę, pateikusią gaminį „Transformerio pagalvėlė ViLė“. Į laimingųjų sąrašą pateko Simona Daškevičienė su paslauga „Kulinarinė studija Taste Studio LT“. Trečiąja laimėtoja paskelbta uždaroji akcinė bendrovė „Vita ir ko“, vadovaujama Vitalijos Budnikienės, pristačiusi saldų gaminį „Šilbaravykis“.  Apdovanotojus pasveikino ir apdovanojimus įteikė KPPAR Jonavos filialo vadovas A. Meškauskas ir Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius.

Paskatinimai ir padėkos įteikti tiems, kurie gamino proginius patiekalus Jonavos miesto sukakčiai. Originaliausiais ir labiausiai šventinę temą atitinkančių skanumynų autorėmis tapo Marta Makarevičiūtė, Jurgita Dobilė ir Janina Ūmantienė su dukra Urte.

Sakmės kūrėjai

Jonavos kultūros centras, planuodamas Jonavos 270-mečio renginius, nuo pavasario kvietė žmones sukurti šiuolaikinę sakmę apie Jonavą. Šios nelengvos užduoties ėmėsi nedaug plunksną valdančių ir fantaziją turinčių asmenų. Atsiimti apdovanojimų buvo pakviesti Melita Tauginaitė ir Nojus Grinskis, sukūrę filmuką apie Jonavą. Sakmę miestui padovanojo buvęs aktyvus mūsų rajono kultūros ir politikos veikėjas, rašytojas Vygaudas Juknelis, šiuo metu ūkininkaujantis Utenos rajone. Apdovanojimus pelnė ir kūrėja Gražina Čekavičienė, konkursui pateikusi lakios vaizduotės kūrinį.

„Jonavoje aš užaugau, subrendau ir laikau save jonaviečiu, nors du dešimtmečius šiame mieste ir nebegyvenu. Su Jonava turiu labai daug sąsajų. Ir pastaraisiais metais užsuku į šį miestą su draugais pažaisti bilijardą, atvažiuoju pasižiūrėti sporto varžybų, pabendrauti su bičiuliais, pasikalbėti – tiesiog pabūti drauge. Jonava – miestas, kuriame brendau, keičiausi, vykdžiau politinę veiklą, dalyvavau kultūriniame gyvenime. Labai džiaugiuosi, kad Jonava gražėja, džiugu, kad šventės įgauna kitokį veidą – virsta dvasiniais renginiais, o ne stiklelio kilnojimu. Sakykime, tos pačios Joninės niekada neapsieidavo be upelio alkoholio. Dabar žmonės ateina pasidžiaugti, pasiklausyti koncertų, pabūti kartu su miesto bendruomene. Kai prieš penkerius metus savo kanapių gaminius atvežiau į mugę, supratau, kad šiandienės šventė turi visai kitokį foną, kitokią dvasią. Jonavoje kultūrinis gyvenimas negęsta net ir vasarą, kai, atrodo, galėtų būti pertrauka. Būtent Jonavoje koncertai organizuojami kas savaitgalį. Utenoje, kuri yra ganėtinai rimtas Lietuvos taškas, to nėra. Širdis traukia į mano jaunystės miestą. Tad ir sumaniau dalyvauti literatūriniame konkurse „Šiuolaikinė sakmė apie Jonavą“, – įspūdžiais dalijosi ūkį Utenos rajone įkūręs V. Juknelis.

Atrakcijos mažiesiems

Rugpjūčio 8-ąją jonaviečiai ilgai prisimins kaip muzikos dieną, nes melodijos skambėjo be pertraukos įvairiuose kampeliuose. Visokiausių įdomybių patyrė ir mažieji miesto piliečiai, kelias valandas praleidę Ramybės skvere. Drąsuoliai, pritardami grupei „Kapitonas Flintas“ , kartu dainavo, skaičiavo, šoko ir, žinoma, plojo. Kiti ropštėsi ant iš kariuomenės atropojusių šarvuočių, didžiavosi, galėdami rankose palaikyti karių demonstruojamus ginklus, tretieji klausėsi Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Jonavos rajono policijos komisariato pareigūnų pasakojimų apie nelengvą darbą kovojant su pažeidėjais, o gaisrininkų ekipažas surengė malonią atrakciją – vaikams patiems leido laikyti žarną ir leisti vandenį į specialiai įrengtą taikinį.

Pavakary Jonavą sudrebino motociklų gausmas – daugiau kaip pusšimtis baikerių savo plieno žirgus išrikiavo Kauno gatvėje, kur koncertavo roko ir alternatyviosios muzikos atlikėjai. Į visas vakarinių koncertų erdves žmonės rinkosi saikingai, laikydamiesi reikalaujamų atstumų. Grėsmingai augantis koronaviruso atvejų skaičius nei organizatorių, nei jonaviečių neišgąsdino – visi drauge paminėjo Jonavos 270-ąjį gimtadienį, kurį vainikavo stulbinantys fejerverkų pliūpsniai. Ir šį kartą JKC kolektyvas, vadovaujamas Sergejaus Jefimenkos, parodė, kad net ir sudėtingiausiose situacijoje galima surengti prasmingą, smagią ir įdomią šventę. 

Irena BŪTĖNAITĖ

Audriaus Reipos nuotr.