Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavos gimtadienis bus minimas visą savaitę

Penktadienis, 31 July 2020 14:57 Parašė 

Šių metų rugpjūtį Jonavos miestui sukanka 270 metų. Jonavos kultūros centro (JKC)  bendruomenė, vadovaujama Sergejaus Jefimenkos, gimtadienio renginiams skyrė visą savaitę, suplanuodama juos įvairiose miesto vietose. Išsamiau apie jubiliejinio gimtadienio programą pasakoja JKC direktoriaus pavaduotoja Jurgita Serapinė.

Įdomus sumanymas

Jonaviečiai dar nepamiršo Joninių šventės, šurmuliavusios ne tik Joninių slėnyje, bet ir prie Neries, Sąjūdžio  aikštėje, Kosmonautų ir Chemikų gatvėse. Gražiai miesto sukakčiai organizatoriai pasirinko dar platesnį ir įvairesnį formatą – renginiai, prasidėję rugpjūčio 4-ąją, tęsis iki 9-os dienos. Tokį sumanymą nulėmė tiek miesto Jubiliejus, tiek ir noras jonaviečiams pristatyti ne tik šiandienį miestą, bet ir tai, koks jis bus ateityje. Pasak pašnekovės, organizuojant įvairias veiklas, koncertus, žaidimus ne vienoje ir toje pačioje erdvėje, norima išvengti didelio žmonių susibūrimo, spūsčių, laikytis reikalavimų, susijusių su koronaviruso grėsme.

„Gimtadienį minėsime šešias dienas, turime sudarę konkretų scenarijų, kuriame numatytos valandos, sutarta su atlikėjų grupėmis ir individualiais dainininkais. Tad tokio plano ir laikysimės, keisti nieko neketiname. O ir laiko jau nebėra. Tiesą sakant, neramu, girdint, kad Lietuvoje daugėja susirgusiųjų šia baisia liga skaičius. Jeigu dėl koronaviruso vėl būtų paskelbtas karantinas, gautume nurodymus iš Operacijų valdymo centro ar kitų institucijų, be abejo, jų laikytumės. Tikėkimės, kad COVID-19 šventinės nuotaikos nesugadins“, – sakė J. Serapinė.

Praeitis, dabartis ir rytojus

Rugpjūčio 4 dieną miesto gimtadieniui skirtas renginys vyks Viešosios bibliotekos knygų terasoje. Čia bus pristatyta Vytauto Venckūno knyga „Jonavos valdos 1796 metų inventorius“.  Tai bene seniausias išlikęs išsamus istorinis dokumentas, leidžiantis bent dalinai atkurti tiek vyskupo J. K. Kosakovskio reprezentacinio dvaro rūmų, tiek miestelio architektūrą, ūkinę infrastruktūrą, statinių paskirtis, gyvenusių žmonių pavardes, gatvių pavadinimus.

Kitą dieną toje pačioje knygų šventovės erdvėje Jonavos gimtadienį švęs mažieji su Ieva Zasimauskaite ir vaikų muzikos studija „Džimba“. O ketvirtadienio pavakarę bibliotekos kieme skambės poezijos posmai – susirinkusiesiems bus pristatytas Jonavos rajono poezijos klubo „Šaltinis“ almanachas „Už tų langų“, kurį vietos kūrėjai skyrė miesto Jubiliejui.

Rugpjūčio 7-ąją didelis dėmesys skiriamas šių dienų aktualijoms – oficialiai bus atidaryti dviračių-pėsčiųjų takai nuo Lietavos iki Žeimių gatvių ir Rimkų mikrorajone. Jonaviečiai galės stebėti simbolinės kapsulės įkasimą Žeimių gatvėje, prie Sporto arenos, kur ateityje iškils tiltas, skirtas dviratininkams ir pėstiesiems. Sporto mylėtojai galės išmėginti savo gebėjimus naktinėse tinklinio, krepšinio, futbolo varžybose ar dalyvauti zumbos vakare Joninių slėnyje.

Kaip matome, per kelias dienas jonaviečiai turės galimybę susipažinti su Jonavos praeitimi, stebėti šiandienos miesto plėtrą ir tapti ateities pokyčių liudininkais.

Ir dideliems, ir mažiems

Šeštadienį nuo 10 valandos keturiose miesto vietose pradės veikti prekybinė mugė, tad smalsuoliai, norintys ką nors įsigyti ar bent pasigėrėti prekybininkų siūlomais produktais, galės apsilankyti Garbės piliečių alėjoje (atkarpa tarp Krašto muziejaus ir Janinos Miščiukaitės meno mokyklos), Sąjūdžio aikštėje, Joninių slėnyje ir Kauno gatvėje.

Krašto muziejaus darbuotojos vietos gyventojus ir miesto svečius pakvies į ekskursijas „Jonavos miesto įkūrėjų didikų Kosakovskių ir Jonavos miesto istorija“.  Ramybės skvere bus pristatyta paroda „270 Jonavos istorinių akimirkų“. Šioje erdvėje lauks šeimų piknikas, kurio dalyviai patirs malonių ir labai įdomių įspūdžių.  O 15 valandą Sporto arenoje savo žinias demonstruos bei pasitikrins į protmūšį atėjusios šeimos. Tikėtina, kad užduotys bus susijusios su Jonavos gimtadieniu. Tad šiam „egzaminui“ galima pasiruošti iš anksto.

Organizatoriai atkreipia dėmesį, kad nemažai renginių skirta vaikams iki trejų metų. Tai ir šokio teatro „Dansema“ spektaklis „Mozaika“, ir šokio spektaklis „Spalvoti žaidimai“, beje norintiesiems pamatyti pastarąjį vaidinimą teks sumokėti tris eurus. Visos kitos veiklos yra nemokamos. Jonavos sporto arenoje atgims mažųjų ropliukų ir greitųjų bėgikų lenktynės, o Ramybės skvere nuskambės mažiesiems miesto piliečiams parengta koncertinė programa, kurią parengė Meno mokyklos ugdytiniai, klubo „Bonus“, „Šuldu buldu“ šokėjai ir dainininkai, o koncertą papildys „Kapitono Flinto“ smagus pasirodymas.

Šventiniai koncertai

Rugpjūčio 8-ąją nuo 19 valandos jonaviečiai laukiami Joninių slėnyje, kur prasidės pokalbiai „Aš esu Jonava“, kuriuose dalyvaus aktyvūs ir žinomi miesto gyventojai, skambės rajono Savivaldybės vadovų sveikinimai, bus pagerbti konkurso „Pagaminta Jonavoje“ nugalėtojai, įteikti varžytuvių „Šiuolaikinė sakmė apie Jonavą“ apdovanojimai.

Sveikinimus ir pasisakymus apipins retas svečias – Panevėžio rajono jungtinis varinių pučiamųjų instrumentų orkestras „Aukštyn“, dainuos jonavietis Ligitas Kernagis, atlikėjai MEANDI ir MONIQUE. Šią šventinę dalį ves visiems pažįstamas TV laidų vedėjas Paulius Skučas.

Kitas jubiliejui skirtas koncertas suskambės Sąjūdžio aikštėje, kurią organizatoriai pavadino Jonavos kraštiečių erdve. Gražių dainų miesto sukakčiai dovanos įvairūs solistai, duetai, dainuos Egidijus Sipavičius, jonavietis Vladas Kovaliovas su pop choru „Šuldu buldu“, Virginija Verikienė, Arvydas Vilčinskas, Jonavos chorai „Guoba“, „Žemyna“, daugelis kitų muzikos puoselėtojų.

Dainuojamajai poezijai skirtoje Panerio erdvėje melodijas vinguriuos Audrius Šukutis, Edvardo Ratauto vadovaujamas ansamblis „Rapsodija“, pasigirs akordeono ir gitaros garsai. Nuotaiką kels muzikinių projektų grupė „Vitražai“, dainininkas Vytautas V. Landsbergis, Ieva Norkutė, kt.

Kauno gatvės atkarpoje įsikurs roko ir alternatyviosios muzikos virtuozai. Šioje senamiesčio atkarpoje koncertuos grupės „Voiceles“, „Vitražai“, Kristijonas Ribaitis, AS/DC projektas.

Visi vakariniai koncertai keturiose miesto vietose prasidės 19 valandą ir tęsis iki 23 valandos. Nutilus muzikos garsams, jubiliejinės Jonavos padangę nušvies įspūdingi fejerverkai.

Pasak J. Serapinės, karantinas sujaukė nemažai planų, vieni solistai atsisakė koncertuoti, per trumpą laiką teko surasti jiems pamainą.

„Manau, kad jonaviečiai koncertinėmis programomis nenusivils, nes skambės įvairių stilių muzika. Tikiu, kad gerų įspūdžių patirs ir mėgstantys dainuojamąją poeziją, ir roko gerbėjai, ir tie, kurie domisi populiariąja muzika. Svarbiausia, kad žmonės nepamirštų saugumo reikalavimų – laikytųsi saugaus atstumo ir nesibūriuotų. Norisi tikėti, jog jonaviečiai, švęsdami Jonavos jubiliejinį gimtadienį, bus pagarbūs ir atidūs vieni kitiems“, – sako JKC direktoriaus pavaduotoja J. Serapinė. 

Sekmadienį, paskutinę šventinės savaitės dieną, Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios už Jonavą ir jos gyventojus. O miesto 270-mečiui skirtus renginius vainikuos Pažaislio muzikos festivalio koncertas „The Qeen symphony“, skambėsiantis Joninių slėnyje.

Irena BŪTĖNAITĖ