Paskelbtas Renginiai

Lietuvai prisiekė beveik 600 karių

Ketvirtadienis, 05 May 2016 03:00 Parašė 

Praėjusį savaitgalį Lietuvos Didžiojo etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Lietuvos Respublikai prisiekė apie 540 nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių ir 52 bazinį kario savanorio įgūdžių kursą įveikę kariai.

Kiekvienam kariui labai svarbus priesaikos Lietuvos Respublikai momentas: kariai prisiekia ištikimai tarnauti savo šaliai ir negailėdami jėgų ar gyvybės ginti savo valstybę, jos laisvę ir nepriklausomybę.

Prisiekusių karių vardu teisė skaityti priesaikos tekstą ir pagerbti Mokomojo pulko kovinę vėliavą suteikta j. eil. Rolandui Gelžiniui. Tarnybos metu karys pasižymėjo puikiais gebėjimais sėkmingai įsisavinti dėstomą teorinę medžiagą ir panaudoti ją praktiškai.

Prisiekusius karius palaimino ir sveikinimo žodį tarė Ruklos įgulos kapelionas mjr. Arnoldas Valkauskas.

Prisiekusius karius ir visus renginio dalyvius sveikino Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas plk. Arturas Jasinskas, kuris geriausiai bazinį kario savanorio įgūdžių kursą baigusiam j. eil. Ugniui Mickevičiui įteikė atminimo dovaną su Krašto apsaugos savanorių pajėgų simbolika.

Mokymo ir doktrinų valdybos vadas plk. Danas Mockūnas, tardamas sveikinimo žodį, kreipėsi į prisiekusius karius ir pabrėžė, kad dar senovėje gyvavo nuostata „Melagingai neprisiek“.

Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko vadas plk. ltn. Aleksiejus Gaiževskis už pasiektus gerus mokymosi rezultatus, pavyzdingą tarnybą, parodytą iniciatyvą ir aukštą motyvaciją kurso metu apdovanojo padėkos raštu bazinio kario savanorio įgūdžių kurso karius j. eil. Raimundą Smilingį, j. eil. Karolį Lasicką, j. eil. Mažvydą Miliūną ir j. eil. U. Mickevičių.

Po priesaikos ceremonijos vyko Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos šventė, kurioje visuomenei prisistatė visi Ruklos įguloje dislokuoti kariuomenės daliniai, taip pat ir sąjungininkų pajėgos.

Šventės dalyviai ne tik apžiūrėjo, bet galėjo ir išbandyti Lietuvos kariuomenėje naudojamą techniką ir ginkluotę. Taip pat visi galėjo paragauti kareiviškų vaišių.

Renginio metu grojo Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas, vadovaujamas vyr. srž. sp. Dariaus Čiočio.

Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos šventės tikslas – kad visuomenė galėtų iš arti pamatyti ir susipažinti, kuo gyvena Lietuvos kariuomenė.

„Tai puiki galimybė pažvelgti į visas kariško gyvenimo puses. Mes ne tik džiaugiamės šiandieninės kariuomenės pasiekimais, bet ir įprasminame Lietuvos laisvės gynėjų drąsą, pasiaukojimą, prisimindami tikrąsias vertybes, kurios kritiniais mūsų tautai istoriniais tarpsniais vienijo ir stiprino mūsų valstybę. Lietuvos partizanų ir jų artimųjų atmintis turi būti puikus pavyzdys mūsų jaunajai kartai. Lietuvos kariai savo tarnyba irgi kuria istoriją, tačiau be visuomenės palaikymo mūsų kariuomenė morališkai nebūtų tokia stipri ir tvirta“, – sakė Lietuvos didžiojo etmono Jonušo Radvilo mokomojo pulko vadas pulkininkas leitenantas A. Gaiževskis.

Mokomojo pulko inf.