Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sportas

Virginijus Šeškus Jonavoje sieks suburti čempionų komandą

Trečiadienis, 29 July 2020 08:56 Parašė 

Pastaruosius penkerius metus Lietuvos krepšinio lyga buvo lyg uždara – per šį laikotarpį į aukščiausias šalies pirmenybes neatėjo ir iš jos neiškrito nė vienas klubas.

Naują karjeros etapą pradedantis treneris Virginijus Šeškus sieks tai pakeisti. Jis tapo „Jonavos“ vyriausiuoju treneriu ir garsiai pranešė apie savo tikslą triumfuoti NKL bei taip išjudinti nusistovėjusius LKL vandenis.

2014-2015 metų sezone prie LKL prisijungė NKL triumfavusi „Mažeikių“ ekipa, bet jau pirmaisiais metais liko paskutinėje vietoje bei grįžo į antrąją šalies lygą.

Per kitus penkerius metus neatsirado nė viena komanda, kuri galėtų iš NKL žengti į LKL – trukdė tai per mažas biudžetas, tai reikalavimų neatitinkanti salė.

LKL klubai dėl savo ateities lygoje buvo tokie ramūs, jog artėjant sezono pabaigai kai kurios silpnesnės komandos net atsisakydavo legionierių, mat vis tiek ekipa nebeturėdavo šansų pakovoti dėl atkrintamųjų varžybų, o iškristi į žemesnę lygą nebūdavo variantų.

Virginijus Šeškus LKL dirbo nuo 2009 iki 2019 metų, o dabar į lygą sieks sugrįžti taip, kaip pats 2009 metais debiutavo su Prienų „Rūdupio“ ekipa – laimėjus NKL.

„Susitikau su komandos ir Jonavos miesto vadovais, jie išreiškė didelį norą turėti komandą LKL. Iš pradžių turime patriukšmauti NKL, o tai, manau, yra sunkiau nei LKL, –  sakė Šeškus. – Bet jeigu viskas gerai ir patektume į LKL, tuomet galbūt su „Jonava“ ir LKL triukšmautume.

Man nebuvo lengva apsispręsti. Sėdėjau ramiai ir netikėtai gavau pasiūlymą iš Ukrainos, po to gavau kvietimą iš „Jonavos“. Įsivaizduoju, kad persikėlimas iš LKL į NKL – nepopuliarus žingsnis. Man daug kas sakė, kad neičiau į NKL, nes taip rizikuoju savo autoritetu. Bet aš gyvenime jau daug pabandžiau. Pabandžiau treniruoti Vilniaus „Rytą“, brolius Ballus. Dabar tai pabandysiu. Aš neabejoju, kad jeigu pateksime į LKL, mes tikrai susitarsime ir toliau bendradarbiauti.“

Jonavos ekipa žaidžia 2017 metais atvertoje arenoje, kuri talpina virš 2 tūkst. žiūrovų. Jonavos sporto arena neabejotinai yra geriausia Nacionalinėje krepšinio lygoje. Šioje salėje 2018 ir 2019 metais vyko finalinio ketverto varžybos.

Strategas iškart Lietuvos krepšinio bendruomenei pasiuntė svarbią žinutę.

„Manau, kad mūsų tikslai gali pakeisti LKL apatinių komandų mąstyseną. Jie dabar nuo pat pradžių žinos, kad negali mėtyti taškų, negali likti paskutinėje vietoje, nes nebus garantuoti dėl savo vietos LKL. Galbūt mums ir nepasiseks laimėti, bet tai, kad laimėję persikeltume į LKL, yra svarbu dėl viso Lietuvos krepšinio.

Aš suprantu, kad prisikalbėjau dėl pirmosios vietos, suprantu, kad visi prieš mus žais su dviguba jėga. Bet toks yra gyvenimas, reikia ruoštis ir kasdien judėti į priekį bei siekti tikslo. Svarbiausia bus patekti į finalinį ketvertą, o tuomet prasidės loterija“, – kalbėjo Šeškus.

Dukart Lietuvos krepšinio federacijos taurę su Prienų ekipa laimėjęs specialistas praėjusį sezoną po itin ilgos pertraukos netreniravo jokio klubo. Jam pastaraisiais metais ne itin sekėsi – vieną sezoną su broliais Ballais Prienų ekipa liko paskutinėje vietoje, kitą sezoną subūrė veteranų kupiną kolektyvą, su kuriuo reguliariajame sezone užėmė septintąją vietą bei krito ketvirtfinalyje.

„Iš treniravimo pasiilgau tik pergalių. Kad ir žemesniame lygyje, bet noriu tokio žaidimo, kokio nori visi treneriai – jog krepšininkai eitų ir kovotų. Norisi, kad atėję žmonės pamatytų kovojančią komandą, o ne nuleidusią rankas.

Sieksime, kad komanda būtų patrauklesnė žiūrovams. Pirmas dalykas – reikia pasiruošti, gerai apsirengti, kad komanda būtų kultūringa. Viską reikia pradėti nuo tvarkos. Norime prisivilioti žiūrovus, tikrai turime labai smagią salę. Tokiuose miesteliuose žiūrovai visada yra šeštas žaidėjas“, – sakė Šeškus.

Prieš sustabdant praėjusį sezoną „Jonava“ 15-os komandų lygoje rikiavosi 13-oje pozicijoje. Kol kas kalbėti apie ekipos 2020-2021 metų sezono komplektaciją yra anksti, bet Šeškus netrukus imsis darbo – planuojama surengti tris dienas truksiančią krepšininkų peržiūrą.

Vienas svarbiausių kito sezono aspektų – „Jonavos“ biudžetas, gali siekti apie 200 tūkst. eurų. Palyginimui, praėjusį sezoną klubas disponavo 120 tūkst. eurų suma.

„Čia ir man reikės įsijungti. Neužmiršau visų dalykų, kaip reikia dirbti“, – apie rėmėjų paieškas Prienuose priminė Šeškus.

Nors buvo kalbama apie tai, kad „Jonava“ gali prisivilioti brolius Lavrinovičius, šiuo metu tai nėra realus variantas. Anot Šeškaus, komanda jau yra susitarusi su vienu aukštaūgiu, todėl ieškos tik dar vieno vidurio puolėjo.

Iš pradžių treneris ketina į komandą kviestis lietuvius, o jeigu pritrūks pajėgių tautiečių, tuomet jis neatmeta varianto įsigyti legionierių. Šeškus jau yra nusižiūrėjęs įžaidėją iš užsienio ir laukia, ar šis nesusitars su kita ekipa.

Visgi prisivilioti krepšininkus lengva nebus. Nemaža dalis NKL žaidėjų jau yra sudarę sutartis kitam sezonui, o prisikviesti aukštesnio pajėgumo krepšininkus gali trukdyti ir tai, kad NKL sezonas vyks mėnesiu trumpiau. Dėl to žaidėjai algas gaus veikiausiai už septynis mėnesius.

„LKL žaidėjai algą gauna 9 mėnesius, o čia – tik už 7. Į NKL pasikviesdamas krepšininką automatiškai turėsi mokėti maždaug 4 tūkstančiais daugiau. Tai nemaži pinigai“, – pažymėjo Šeškus.

Specialistas visuomet garsėjo tuo, jog jo auklėtiniai drąsiai meta tritaškius ir tuo baudžia varžovus. Tokią pačią viziją Šeškus tikisi įdiegti ir Jonavoje.

„Man nuo seno imponuoja tie žmonės, kurie pataiko iš toli. Jeigu tu pataikai iš toli, tai tave varžovai privalo iš arčiau prižiūrėti, tuomet atsiranda galimybė prasiveržti, o tai padarius – atiduoti perdavimą laisvam krepšininkui. O jeigu nepataikai, tai esi lengvai perprantamas. Aš manau, kad kažkas panašaus tikrai turi būti į tai, kaip žaisdavome Prienuose“, – sakė Šeškus.

Šeškus dar turi daug laiko pasiruošti, kadangi pirmosios naujojo sezono rungtynės bus žaidžiamos beveik po trijų mėnesių – spalio viduryje.

„Jau dabar suku galvą dėl komplektacijos, jau prasidėjo galvos skausmai“, – sakė naują karjeros etapą pradėjęs Virginijus Šeškus.

Gytis Ramanauskas