Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Tomas Rudokas „INVAZIJA“

Antradienis, 14 July 2020 09:37 Parašė 

Jonavos kultūros centro Meno galerijoje veikia Tomo Rudoko(1968 g.m.) paroda „INVAZIJA“. Panevežietis. 1993 m. baigė Šiaulių pedagoginį institutą, dailės fakultetą. Nuo 1999 m. LDS narys. 2003 m. LDS Panevežio skyriaus pirmininkas, galerijos „GALERIJA XX“ vadovas.  Dešimt personalinių parodų, dvidešimt dvi grupinės parodos, dešimtys plenerų, simpoziumų ir stažuočių: Latvijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje ir kt. 2009 m. apdovanotas Lietuvos kultūros ministerijos garbės raštu. 2012 m. pirmojo laipsnio diplomu tarptautinėje tapybos bienalėje „COLOR FEST“, Minske.

Tomo Rudoko kūrybiniuose darbuose spalvų skirstymas atskiromis formomis atrodo moderniai ir smagiai nuteikia savo kontrastingomis spalvomis. Menininkas atskleidžia savo esybę, kurią kuria per spalvas ir formas, įtakodamas mūsų emocijas, net fizinę savijautą. Dominuoja raudona spalva - aistros, šėlsmo ir emocijų, žydra - verčia svajoti, žalia - padeda nusiraminti, o oranžinė atrodo tokia“skani“.  Tomo Rudoko darbuose susipina, persidengia, užsikloja geometrinės formos -  kvadratas, apskritimas, stačiakampis, zigzagas. Autorius tarsi naudoja savo darbus meno terapijai, siekdamas harmoningesnio, sąmoningo, brandaus ar tiesiog įdomesnio gyvenimo. Mano didelei nuostabai, stebint apskritimus, užplūsta švelnumas, trikampius – kažkas erzino, kvadratus - švarumo, tvarkos pojutis. Nereikia nei sakyti, jog pagal tobulas proporcijas pastatyti sakralinės paskirties pastatai pozityviai veikia žmogaus savijautą. Vienas bendras dėsnis pasireiškiantis visose išvardintose geometrinėse struktūrose išties nėra nei mistiškas nei sudėtingas. Tai hormonija. Baltų simbolikoje apskritimas naudojamas kaip Dievo tvėrinijos simbolis. „Ratas“ sanskripto kalboje yra Mandala. Mokslininkai nustatė, kad apskritimo simbolio stebėjimas ar jo atkūrimas padeda atsinaujinti žmogaus nusilpusioms organizmo ląstelėms bei stabilizuoja kairiojo ir dešiniojo žmogaus smegenų pusrutulių darbą. Tomo Rudoko dviejuose paveiksluose „IN“ ir „JAN“ trikampiai: vieno viršūnė nukreipta į viršų, simbolizuoja vyrišką energiją, dangaus energiją, o apverstas trikampis – moteriškąją energiją,  žemės simbolis. Kitame paveiksle matome sujungtus šiuos du simbolius –  Dovydo žvaigždę. Tomo Rudoko kvadratai simbolizuoja materiją, tvirtumą, pastovumą, o piešiamas kvadratas kartu su apskritimu tapatina dvasios ir materijos pradų vienovę. Kartu trikampis ir apskritimas atskiria erdvę, matome kryžius – gyvenimo medžio, vaisingumo, nemirtingumo, sėkmės, gausos simbolius. Zigzagas tapybos darbuose sako, kas autorius yra labai kūrybingas, originalus ir meniška asmenybė, visada turintis ką pasakyti aplinkiniams, puikus oratorius, mėgstantis dalytis savo idėjomis su visais, kurie tuo metu būna šalia.

 Ką pasakoja autorius apie save?

 „Kūryboje man labai svarbi mane supanti aplinka, tai kaip ji mane veikia ir kaip šis poveikis persiduoda kitiems, todėl dažnai pastaruoju metu mano kūrybos darbuose žiūrovas gali rasti urbanistinio peizažo ar interjero detalių. Žmogaus figūra yra visiškai geometrizuota ir „suabstraktinta“ į trikampį ar jų grupę. Figūra tampa simboliu, vidnių išgyvenimų personažu, vienokios ar kitokios mus supančios situacijos veikėju. Tai griežtos formos tapyba, kur geometrinės lokalios plokštumos ramiai egzistuoja viena šalia kitos  arba vykdo invaziją laužydamos tarp esančių spalvinę ribą ir tuo pačiu metu suformuoja naujas geometrines plokštumas ar gilumines kompozicijas.

Kažkada vaikystėje mes visi turėjome žaislą – „stebuklingą“ vamzdelį, kurio viename gale buvo žiūrėjimui skirta kiaurymė, o kitoje pusėje – paslaptis. Sukant žaislą rankoje ir žiūrint į jo vidų matydavome įvairius spalvotus ormanemtus, kurie keitė vienas kitą. Ir kaip teko nusivilti, kai išardžius tą stebuklingą įrengimą, į delną pabiro tik spalvoti stiklo gabalėliai. Gal būt ta vaikystės akimirka, tas žaidimas spalvotais stiklo gabalėliais išlikęs giliai pasąmonėje ir paskatino mane kitaip pažvelgti į paprastus, bet neprastas geometrines figūras ir sukurti savo, griežtų formų invazinį pasaulį, kurį dabar pristatau žiūrovui. – sakė Tomas Rudokas.

Paroda vyks iki rugpjūčio 7 d.

Eitvydė Pranevičienė