Paskelbtas Rajono naujienos

Valstybės dieną prapliupęs lietus nuotaikos nesugadino

Antradienis, 07 July 2020 11:09 Parašė 

Kaip ir kasmet, taip ir šių metų liepos 6-ąją jonaviečiai susirinko į Joninių slėnį paminėti Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo ir „Tautiškos giesmės“) dieną. Nors koronavirusas vis dar kelia grėsmę ir tebegalioja kai kurie karantino reikalavimai, o gamta nepašykštėjo lietaus ir darganoto oro, šventinės nuotaikos nepristigo – skambėjo muzika, lygiai 21 valandą buvo pakelta didžiulė Lietuvos vėliava, o slėniu nuplaukė valstybės himno melodija.

Jonaviečiai traukė į Joninių slėnį ne tik pasiklausyti muzikos ir susitikti su bičiuliais, bet ir pamatyti padangių drąsuolių pasirodymo. Mat Valstybės dienos proga Jonavos gyventojus pasveikino Kauno aeroklubo akrobatinio skraidymo grupė, parodydama įspūdingą, kvapą gniaužiančią beveik pusvalandžio trukmės programą, kurią demonstravo lakūnai Rolandas Paksas, Robertas Noreika ir jonavietis Algimantas Žentelis. Jonavos padangėje nusidriekė iš dūmų nupiešta trispalvė, Karaliaus Mindaugo karūna, aikčioti vertė mirties kilpos, suktukai, kitokie akrobatiniai triukai.

Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius, sveikindamas susirinkusiuosius su Valstybės diena, akcentavo, kad „būtent šis valdovas buvo tas, kuris suprato suvienytos tautos svarbą ir prasmę“. „Kadaise turėjome didelę valstybę, dabar turime mažą, bet mylimą šalį Lietuvą, kurią puošiame darbais, idėjomis, mintimis. Esame Europos Sąjungos bendrijos dalis, stipriausio karinio aljanso NATO narė. Manau, kad mūsų valstybės laukia daug įdomių ir svarbių įvykių. Kiekvienas mes galime būti šalies gėrio kūrėjais, investuodami į šeimą, veiklą ar bet kokį gerą darbą. Šiandien lyja lietus. Ir tegul lyja vardan to, kad Jonavos 270-ąjį gimtadienį rugpjūčio mėnesį sutiktume šviečiant saulei ir būdami geros nuotaikos. Tikiuosi jus visus matyti ir Pažaislio festivalyje, ir kituose renginiuose. Dar kartą – su švente, mieli jonaviečiai“, – kalbėjo meras M. Sinkevičius.   

Liepos 6-osios rytą Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už Lietuvos valstybę. O vakare, nuaidėjus „Tautiškai giesmei“, susirinkusiesiems koncertavo Egidijus Bavikinas ir grupė „Medus“. Renginį vedė Ernesta Legienė ir solistas E. Bavikinas.

x  x  x 

1990 m. spalio 25 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas įstatymu paskelbė liepos 6-ąją – Mindaugo karūnavimo dieną – Valstybės švente. Ši data pradėta minėti nuo 1991 metų. Tądien mūsų valstybės himnas skamba visame pasaulyje, nes jį 21 val. vietos laiku gieda lietuvių bendruomenės, gyvenančios svečiose šalyse. Tokia idėja mūsų šalyje gimė 2009-aisiais, minint Lietuvos vardo 1000-metį. Iniciatyva, vienijanti lietuvius visame pasaulyje, prigijo ir tapo mūsų laikų Lietuvos tradicija. Praėjusiais metais Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė liepos 6-ąją, Valstybės dieną, ne tik Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo, bet ir „Tautiškos giesmės“ diena.     

Irena BŪTĖNAITĖ

 logo srtrf