Paskelbtas Renginiai

Julija Rockina – prestižinio konkurso diplomantė

Antradienis, 03 May 2016 03:00 Parašė 

Praėjusį šeštadienį Vilniuje baigėsi X tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas, kuriame šiemet varžėsi per šimtą dalyvių iš 23 pasaulio šalių. Ir pianistai, ir smuikininkai buvo suskirstyti į tris grupes – A, B, C. Konkurse dalyvavo ir talentingoji Janinos Miščiukaitės meno mokyklos ugdytinė Julija Rockina (mokytoja Roma Balienė).

„Tarptautinis Balio Dvariono pianistų ir smuikininkų konkursas – ypatinga muzikos šventė. Tai ne tik proga susiburti talentingiausiems jauniesiems pasaulio muzikos atlikėjams, bet ir galimybė pažinti iškilaus lietuvių kompozitoriaus B. Dvariono kūrybinį palikimą“, – atsiųstame sveikinime konkurso dalyviams, pedagogams ir konkurso organizatoriams teigė konkurso globėja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Jonavos J. Miščiukaitės meno mokyklos auklėtinė J. Rockina buvo priskirta mažiausių pianistų – A grupei. Joje – 15 dalyvių iš įvairių šalių: Izraelio, Baltarusijos, Rusijos. Lietuvai atstovavo stiprūs pianistai iš Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos (Vilnius), Klaipėdos J. Kačinsko muzikos mokyklos, Visagino Č. Sasnausko meno mokyklos, Šiaulių „Juventos“ progimnazijos.

Iš A grupės į antrąjį etapą pateko tik 8 pianistai. Finale J. Rockina buvo išrinkta diplomante. Baigiamajame koncerte jonavietė pianistė atliko B. Dvariono „Nendres“ ir V. Barkausko kūrinį „Elegija ir fantastinė tokata“.

Nuoširdžiai sveikiname Julytę, garsinančiai Lietuvą, Jonavą ir J. Miščiukaitės meno mokyklą. Dėkojame jos mokytojai R. Balienei.

Paprašiau, kad Julytė atsakytų į keletą klausimų.

Kaip tau sekėsi ruoštis X tarptautiniam B. Dvariono konkursui?

– Geriau papasakosiu savo dienotvarkę. Grįžusi iš Jonavos pradinės mokyklos iš karto skubu prisėsti, nes tuoj reikės skubėti į Meno mokyklą. Pianino klasėje, padedama mokytojos, groju tris, kartais ir daugiau valandų. Grįžusi į namus ruošiu mokykloje užduotus namų darbus ir vėl iki vėlumos groju. Nebuvo šeštadienių ir laisvų sekmadienių, tačiau man patinka skambinti, išmokti naujų kūrinių. Džiaugiuosi susiradusi naujų draugų tarp pianistų. Man smagu, jei kas nors iš komisijos narių mane pagiria ir su manimi nusifotografuoja. Stengiuosi nenuvilti mokytojos, nekartoti klaidų ir tiksliai išmokti pažymėtas pastabas.

Kaip tau sekasi susikaupti prieš pasirodymus? Ar turi kokį nors talismaną?

– Dažniausiai stengiuosi išlikti rami, bet artėjant momentui, kai tuoj reikės išeiti ir groti, pradeda stingti rankos. Atsisėdu prie pianino, truputį palaukiu, susikaupiu ir tik tuomet pradedu skambinti. O kai baigiu groti, toks jausmas, kad rankos dreba, tačiau iš tikrųjų taip nėra – tik jaudulys didžiulis. Atsistoju, nusilenkiu komisijai ir laukiu. Talismaną turiu, kas jis – mano paslaptis.

Kai paskelbė, kad patekai į antrą turą, ką pirmiausia apsikabinai?

– Mamą. Įsikniaubiau į jos krūtinę ir verkiau. Dažniausiai per konkursus mano mokytoja ir mama būna šalia, tada jas apsikabinu abi.

Kokia graži dovana mamai, Motinos dienos proga – diplomas!

– O, taip!

Kokia tavo didžiausia svajonė?

– Birželio mėnesį labai noriu išvykti į Italiją, į jaunųjų pianistų saviraiškos konkursą. Tik nežinau, ar ši svajonė išsipildys – kelionei reikia nemažai pinigėlių...

Įsiklausykime į nuoširdų ir tyrą mažos ir talentingos mergaitės muzikos pasaulį, kuris toks didingas savo garsų grožiu, nors telpa mažoje širdelėje. Įsiklausykime...

*****

X tarptautinį B. Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursą rengė VšĮ „Natų knygynas“, pagrindiniai konkurso partneriai – B. Dvariono labdaros ir paramos fondas, Vilniaus B. Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla, Lietuvos muzikos ir teatro akademija ir Lietuvos nacionalinė filharmonija. Pagrindinis rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba. Konkursą globoja Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Konkurso prizinis fondas – 26 000 eurų. Didelis dėmesys skiriamas konkurso laimėtojų koncertinei veiklai ir profesiniam tobulėjimui: organizuojama laureatų koncertinė veikla po konkurso, įsteigtos konkurso ir jo rėmėjų stipendijos profesiniam tobulėjimui: meistriškumo kursams Veimaro Ferenco Listo muzikos universitete, tarptautinėje fortepijono akademijoje – konkurse „Pianale“ Vokietijoje.

Šių metų konkurso dalyvius vertino kompetentinga komisija. Laureatų vardus pelnė Yuna Nakagawa iš Japonijos, Turkijos jaunasis pianistas Can Cakmur, smuikininkai Miranda Liu iš JAV ir italas Gennaro Cardaropoli. Pastarasis jaunas muzikas, kaip ir „Grand Prix“ laimėtoja E. Kökény savo dalyvavimą B. Dvariono konkurse turėtų prisiminti ilgai – abu jaunuoliai Vilniuje pirmą kartą pasirodė su simfoniniu orkestru.

Nacionalinėje filharmonijoje buvo apdovanoti ir mažesnieji – A ir B kategorijų „Grand Prix“ laimėtojai: pianistai Anastasija Kliučereva (Rusija) ir lietuvis Kasparas Mikužis bei smuikininkė Jinghi Zhang (Kinija).

Eitvydė Pranevičienė