Paskelbtas Aktualijos

Naujos darbo vietos – tik savivaldybės tarybos nariams ar jų bičiuliams?

Pirmadienis, 02 May 2016 03:00 Parašė 

Balandžio mėnesio savivaldybės tarybos posėdyje buvo įsteigtos dar kelios naujos darbo vietos savivaldybės įstaigose: Kūno kultūros ir sporto centre – renginių vadybininko bei savivaldybės tarybos sekretoriate – specialisto. Vis augantis darbo vietų, išlaikomų iš mokesčių mokėtojų, skaičius jau nebestebina, tačiau neįprastai nuskambėjo mero, informavusio tarybos narius apie sekretoriato specialisto pareigybės įsteigimą, argumentai, kam reikalingas šis etatas. Meras neužsiminė apie padidėjusį darbo krūvį, projektines veiklas, dėl ko reiktų naujo, papildomo etato. Jis aiškiai įvardino kitą priežastį: mero sekretorė, kuri prieš kelis metus išėjo gimdymo bei vėliau vaiko priežiūros atostogų, dabar sugrįžta, o šias pareigas laikinai ėjusi Karolina Petrenčiuk, pagal įstatymą turinti atsisveikinti su laikinuoju darbu, pareiškė norą ir toliau dirbti savivaldybėje. Tai dėl šios priežasties ir kuriama nauja darbo vieta.

Nors vėliau meras bandė nuraminti tarybos narius, kad po metų, kitų tarybos sekretoriate vėl liks tos pačios 2 darbo vietos. Pasirodo, šiuo metu ten dirba jau pensijinio amžiaus darbuotoja, kurios šiandien dar nesinorima atleisti, bet po metų, kitų, tikimasi, jai pablogės sveikata ir ji pati panorės išeiti. Pasidomėjus, kodėl taip uoliai puolė rajono valdžia vykdyti jaunos merginos norus, paaiškėjo, kad K.Petrenčiuk yra Socialdemokratinio jaunimo Jonavos skyriaus pirmininkė.

Tai jau ne pirmas per pastaruosius metus atvejis, kai naujai įsteigtas savivaldybėje darbo vietas užima valdančiosios koalicijos partijoms priklausantys asmenys. Praėjusią vasarą įsteigtas naujas, direktoriaus trečio pavaduotojo etatas Jonavos Kultūros centre. Nepaskelbus konkurso, į šią kėdę atsisėdo buvęs tarybos narys Edmundas Gedvila. Nuo šių metų pradžios, išėjus šio centro direktorei, jis taip pat yra paskirtas laikinuoju direktoriumi. Jonavos Kūno kultūros ir sporto centre įsteigus naują direktoriaus ketvirtojo pavaduotojo etatą, be konkurso, šią pareigybę užėmė dabartinis savivaldybės tarybos narys Vidmantas Šidlauskas. Viešojoje bibliotekoje įsteigus 0,5 vadybininko etato, juo tapo savivaldybės tarybos narys, buvęs vicemeras Vytautas Venckūnas. Po kelių mėnesių šis pusė etato tapo visu etatu.

Nesvarstysime ar visos šios pareigybės reikalingos, ar asmenys, užėmę šias darbo vietas yra kompetentingi, tačiau pats faktas, kad be konkursų yra paskiriami partiniai bičiuliai, jau yra netoleruojamas.

Pasak „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) vadovo Sergejaus Muravjovo, nepotizmas ir bičiulių protegavimas yra labiausiai paplitusi korupcijos forma Lietuvoje. Bičiulių ir giminių protegavimas kenkia ne tik darbų ir sprendimų kokybei, bet ir prisideda prie biudžeto lėšų švaistymo.

Remigijus OSAUSKAS