Paskelbtas Aktualijos

R. Sinkevičius siūlomas kandidatu į ministrus. Opozicija abejoja kandidato tinkamumu.

Pirmadienis, 29 June 2020 15:16 Parašė 

Pirmadienį premjeras Saulius Skvernelis Respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai pateikė Rimanto Sinkevičiaus kandidatūrą į ekonomikos ir inovacijų ministro postą.

Svarbiausios kandidatui keliamos užduotys – pandemijos sukeltų pasekmių mažinimas ir situacijos stabilizavimas, INVEGA priemonių įgyvendinimo spartinimas, numatytų priemonių įgyvendinimo numatytais terminais užtikrinimas.

Ministerijai taip pat keliama užduotis efektyviai skatinti ekonomiką ir strategiškai investuoti, siekiant išnaudoti pandemijos metu atsiradusias galimybes. Taip pat būtinas didesnis dėmesys turizmo sektoriui, kuris per pandemiją nukentėjo bene labiausiai ir kuriam atgavinti reikalingos specifinės priemonės. Ketvirtasis prioritetas – inovacijų reformos įgyvendinimas.

Susitiko su prezidentu

Po pietų su kandidatu susitiko LR prezidentas G. Nausėda. Susitikime šalies vadovas su R. Sinkevičiumi aptarė valstybei svarbius pokyčius, kurių įgyvendinimo artimiausią pusmetį tikisi iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos.

Prezidentas pabrėžė, kad prioritetinis klausimas šiuo metu yra parama nuo koronaviruso pandemijos (COVID-19) ir ekonomikos nuosmukio nukentėjusiam verslui.

„Turint galvoje, kad iki šiol panaudota vos 11 proc. numatytų lėšų, naujajam ministrui tektų užduotis reikšmingai padidinti paramos mechanizmų efektyvumą“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas su kandidatu į ministrus aptarė Seimui pateiktas Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kuriomis siekiama sukurti skaidresnę ir efektyvesnę viešųjų pirkimų sistemą. Pasak šalies vadovo, jos turi būti patvirtintos dar iki Seimo rinkimų.

Kitas svarbus uždavinys Ekonomikos ir inovacijų ministerijai – ieškoti būdų, kaip valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių kontrolės siekį suderinti su skaidraus ir profesionalaus valdymo būtinybe.

Pokalbyje taip pat buvo paliesta regionų stiprinimo tema. Aptarti ir konkretūs atvejai, tokie kaip Utenos pramonės parko steigimo eiga.

Šalies vadovas pabrėžė, kad sudėtingu priešrinkiminiu laikotarpiu vadovauti Ekonomikos ir inovacijų ministerijai gali tik asmuo, įsigilinęs į jos veiklos lauką ir galintis tikėtis solidaus palaikymo Seime.

Opozicija abejoja kandidato tinkamumu

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko pavaduotoja, Seimo narė Monika Navickienė, vertindama Ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio teikimą į Ekonomikos ir inovacijų ministrus skirti Rimantą Sinkevičių, pabrėžia, kad tai reikštų nomenklatūros renesansą ir grįžimą į neskaidraus valdymo laikus bei ragina Prezidentą Gitaną Nausėdą nepadaryti dar vienos klaidos, kaip kad nutiko su J. Narkevičiumi.

„Rimanto Sinkevičiaus ketverių metų darbo susisiekimo ministru 2012-2016 m. kadencijos Vyriausybėje palikimas buvo šiame sektoriuje suvešėję neskaidrumas, neefektyvumas bei nepotizmas. Visi pamename kokios neskaidrios valstybės valdomų įmonių praktikos klestėjo „Lietuvos geležinkeliuose“, kelių priežiūros bendrovėse, kaip neefektyviai buvo tvarkomi bei asfaltuojami keliai. Ne veltui tuometiniai „Lietuvos geležinkeliai“ ir kitos susisiekimo sektoriaus valstybinės įmonės buvo vadinamos „partijų lesyklėlėmis“. Visa ta nomenklatūrinė pelkė, kurią bandė valyti susisiekimo ministras Rokas Masiulis, buvo ligtolinio ministro R. Sinkevičiaus politinis ir profesinis palikimas. Todėl dabar šio, jokiomis reformomis, pažangiomis idėjomis nepasižymėjusio politiko skyrimas vadovauti Ekonomikos ir inovacijų ministerijai – būtų valstybei dar vienas didelis žingsnis atgal. Todėl tikimės, kad Prezidentas Gitanas Nausėda nepadarys dar vienos klaidos, kaip kad nutiko su J.Narkevičiaus paskyrimu bei toliau nenuleidinės skaidrumo ir profesionalumo standartų“, – pabrėžė Seimo narė M. Navickienė.