Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Greiti ir išradingi sprendimai lūkesčius pateisino

Antradienis, 23 June 2020 10:17 Parašė 
S. Gajauskaitė: „Apsauginių veido skydelių gamyba – nauja patirtis.“ S. Gajauskaitė: „Apsauginių veido skydelių gamyba – nauja patirtis.“ Viešosios bibliotekos nuotr.

Netikėta žinia apie iki šiol negirdėtą koronavirusą neaplenkė ir Viešosios bibliotekos, kasdien sulaukdavusios apie 150 lankytojų. Skubiai teko keisti veiklos stilių, užrakinti duris skaitytojams ir persiorientuoti į virtualų bendravimą. Įstaigos direktorė Skirmutė Gajauskaitė, šiandien analizuodama  kelių karantino mėnesių laikotarpį, akcentuoja, kad kovo viduryje priimti sprendimai buvo teisingi.

Laikas nelaukė

Ji pripažįsta, kad pranešimas apie karantino paskelbimą Lietuvoje ir įstaigos veiklos sustabdymą psichologiškai paveikė visą kolektyvą. Daugelio jonaviečių pamėgta vieta užsidarė. „Iš tikrųjų pasijutome labai nejaukiai, tačiau supratome, kad turime kažką keisti. Nė sapne nesapnuotas pavojus vertė galvoti  išradingai, reikalavo greito sprendimo ir įžvalgaus matymo į priekį. Tačiau iškilo klausimas – kaip, kai negali numanyti, kokiam terminui sustabdoma veikla, kada tas karantinas bus atšauktas? O veikti reikėjo čia ir dabar. Antra vertus, niekas negalėjo patarti, nes kiekviena įstaiga turi savo specifiką. Vadovavomės visais Vyriausybės, Sveikatos apsaugos ir Kultūros ministerijų bendrais nurodymais, pritaikytais visoms įmonėms, bendruomenėms, įstaigoms. Bibliotekos pagrindinė sritis – skaitytojų aptarnavimas. Tačiau šalia to, dalyvaujame ir kitokiose veiklose. Juolab kad buvome laimėję ne vieną projektą 2020 metams ir privalėjome pradėti jų įgyvendinimą. Todėl kartu su puikiu savo kolektyvu pradėjome ieškoti išeities ir prisitaikyti prie kitokio bibliotekininkų gyvenimo būdo“, – prisiminė kovo vidurį įstaigos direktorė.

 Iššūkiai buvo susiję ne tik su lankytojų aptarnavimu, bet ir su darbuotojų nuotolinio darbo organizavimu. „Daliai darbuotojų, kurių funkcijos susijusios su vartotojams teikiamomis paslaugomis, teko prisitaikyti prie kardinaliai pasikeitusių sąlygų. Karantino pradžioje apie 70 proc. rajono bibliotekoje dirbančių žmonių pradėjo dirbti nuotoliniu būdu. Jie atliko pačias įvairiausias užduotis: rengė naujas tvarkas, aprašus, įvairius veiklos dokumentus, skelbė konkursus, žaidimus, viktorinas, garsinius skaitymus, net organizavome nuotolinius mokymus. Nė vienas žmogus nebuvo išleistas į prastovas – kiekvienas dirbo gal net daugiau, nei iki karantino, tiesą sakant, padarė tai, ko nesuspėjo anksčiau. Mes kiekvieną savaitę peržiūrėdavome atliktus darbus ir planuodavome kitos savaitės veiklas“, – dalijosi pašnekovė nauja patirtimi.

Įdomi patirtis

Direktorė, tarsi tikras laivo kapitonas, dirbo bibliotekoje. „Iš pradžių atrodė, kad patekau į tylos oazę, apimdavo nykuma – nė gyvos dvasios, o juk būdavome įpratę matyti lankytojus visuose skyriuose, kiekviename kampelyje. Pagal nustatytą planą bibliotekoje likdavo vienas darbuotojas budėti prie telefono, peržiūrėti elektroninius laiškus, kurių tikrai netrūko. Laikėmės labai griežtų reikalavimų, net būdami po vienu stogu, vengėme kontaktų. Ėmėmės koronaviruso prevencijos – dezinfekavome patalpas, dažnai liečiamus paviršius, knygų fondą, patys dirbome su pirštinėmis, apsauginėmis veido kaukėmis ir panašiai. Paskelbus karantiną, biblioteka nusipirko pirštinių, paviršių ir rankų dezinfekavimo skysčio, šias apsaugos priemones išvežiojome į 15 įstaigos filialų ir jomis aprūpinome ten dirbančius bibliotekininkus“, – tęsė prisiminimus S. Gajauskaitė.

Karantino pradžioje Lietuva susidūrė su apsaugos priemonių trūkumu medikams ir visiems gyventojams. VšĮ Robotikos mokykla ir Nacionalinė biblioteka iškėlė iniciatyvą – bibliotekose esančių 3D spausdintuvų  pagalba spausdinti apsauginius veido skydelius. „Mūsų kolektyvas nė kiek nedvejojo ir veiksmais palaikė idėją. Vieno rėmelio spausdinimas užtrunka 4 valandas. Stengėmės proceso nestabdyti, bet dirbti visą parą, nepraleidžiant nė savaitgalių. Dirbome be pertraukos keisdamiesi, stengdamiesi nesusitikti. Plastiko medžiagą gaudavome iš Nacionalinės bibliotekos, naudodavomės „Robotikos“ sukurtais brėžiniais. Bibliotekoje pagamintus skydelius dovanojome rajono medikams, kitoms bendruomenėms, jais aprūpinime savo darbuotojus. Maloni šiluma užliedavo širdį, kai atvažiuodavo Greitosios pagalbos automobilis pasiimti mūsų gaminių. Tai buvo labai įdomi patirtis, tas įspūdis ilgai paliks atmintyje. Galime pasididžiuoti, kad kovoje su COVID-19 pandemija yra ir mūsų, Jonavos bibliotekininkų, nemažas indėlis“, – prisipažino S. Gajauskaitė.

Knygų „karantinavimas“

Praėjusiais metais Viešojoje bibliotekoje įdiegta klientų aptarnavimo ir knygų apskaitos sistema, į kurią karantino metu įvesta trys tūkstančiai knygų. Kaimo filialų darbuotojai patikrino knygų fondus, nurašė senas, susidėvėjusias knygas. „Tai nematomas, bet atsakingas ir didžiulis darbas, reikalaujantis dėmesio ir ramybės. Tad karantinas, galima sakyti, sudarė sąlygas fondų peržiūrai“, – sakė pašnekovė.     

Pasak S. Gajauskaitės, nors biblioteka knygų ir neišduodavo, bet jų grąžinimo procesas nenutrūko – skaitytojai pasiskolintą literatūrą atnešdavo ir įmesdavo į šiam tikslui pastatytas dokumentų grąžinimo dėžes. Tokia paslauga teikiama Viešojoje ir Rimkų bibliotekose. „Reikėjo grąžintas knygas išimti iš tų dėžių, bet žinojome, kad nuo jų paviršių galima užsikrėsti nelabuoju virusu. Todėl „apsiginkluodavome“ visomis būtinomis apsaugos priemonėmis, knygas dėdavome į maišus, juos užrišdavome ir nešdavome į joms skirtą karantinavimo patalpą, kurioje palikdavome 72 valandoms. Ir tik paskui, praėjus šiam karantino laikui, perkeldavome į abonementą. Ir šiuo metu galioja knygų karantinavimas, tik laikas sutrumpintas  iki 24 valandų. Užrašome tikslų grąžinimo laiką ir žinome, kada ji jau „nebepavojinga“. Tų pačių reikalavimų laikomasi ir kaimų filialuose. Taigi ėmėmės tikrai griežtų priemonių net ir knygų pasaulyje“, – nusišypsojo direktorė, pridurdama, kad terasoje buvusi literatūra iš ten buvo perkelta tik sužinojus apie grėsmę keliantį virusą.      

Virtualiame pasaulyje

Netekusi tiesioginio komunikavimo su skaitytojais galimybės, biblioteka perėjo į virtualų bendravimą. Turimos žinios, įgytos skaitmeninių mokymų metu įstaigoje, nesukėlė nepatogumų nei dirbant nuotoliniu būdu, nei organizuojant veiklas virtualiai. „Mes naudojomės visomis galimybėmis „Facebook“ paskyroje, dirbome „Skype“, „Instagram“ programomis, pasitelkėme „Microsoft Teams“, „Zoom“ platformas, aktualią informaciją viešinome savo tinklalapyje, elektroniniu paštu. Kitaip tariant, veikėme visomis kryptimis. Tarkime, kolektyvo nariai, kūrė filmukus namuose, edukacinius žaidimus, rengė protmūšius, dalyvavo Europos egzamine. Į veiklą aktyviai įsijungė mūsų savanorės Augustė ir Simona. Skaitytojus   kvietėme aplankyti virtualias parodas „Mes – Lietuvos bibliotekų šeimoje“, „Knyga, biblioteka ir laikas“, „Jonavos rajono poezijos klubas „Šaltinis“, supažindinome jonaviečius su individualius jubiliejus mininčiais žymiais žmonėmis“, – dalijosi pastarųjų mėnesių veikla direktorė.

Ji pasidžiaugė prie bibliotekos susibūrusiu senjorų klubu „Polėkis“, vienijančiu apie 80 asmenų. S. Gajauskaitės nuomone, nutrūkus bendravimui, garbaus amžiaus žmonės itin pajuto atskyrimą nuo išorinio pasaulio. „Metų bibliotekininke pripažinta Regina Lukoševičienė virtualiu būdu jiems skyrė ypatingą dėmesį. Karantino metu senjorams buvo sukurta Facebook  grupė – jos nariai dalijosi nuotraukomis, mintimis apie perskaitytą knygą ir t. t. Kiekvieną dieną klubo vadovė Regina pradėdavo ryto citata, skatinančia bendrauti vieniems su kitais, kalbėtis per atstumą,  neužsidaryti savyje. Tikiu, kad ši nematoma veikla daugeliui padėjo išgyventi tą izoliaciją, apie kurią kasdien kalbėdavo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, ir kėlė nuotaiką“, – pagyrė aktyvius senjorus įstaigos direktorė.

Siekdama paįvairinti namuose leidžiamą laiką, balandžio-gegužės mėnesiais biblioteka rengė virtualias kūrybinio-terapinio rašymo dirbtuves „Kaip (iš)būti“, kurias kuravo psichoterapeutė, lektorė, rašymo maratono pradininkė Lietuvoje Inga Juodkūnė. Elektroninė erdvė suteikia daug galimybių, todėl aktyviai veikė kryžiažodžių klubas „OHO“, neužgeso ketvirtus metus skelbiamas respublikinės Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinės premijos konkursas, medžiagos istorinei knygai „Jonavos dvaras 1976 m. Miesto ir kaimo inventorius“ rinkimas. Buvo sudarytas nuotolinių anglų kalbos kursų, kuriuos ves savanoris Domantas Žukauskas, sąrašas. Visko išvardyti tiesiog neįmanoma.

Neįgyvendinti projektai

Karantino reikalavimai sutrukdė įgyvendinti kai kuriuos projektus. Tarkime, turėjo prasidėti projektas „Tarptautinė dailės rezidencija“, bet pavojai dėl pandemijos pakeitė planus. „Per karantiną pasirašėme sutartis, sustygavome darbus. Pas mus atvyks menininkai iš Meksikos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos ir amerikietė, gyvenanti Vokietijoje, čia tapys knygos ir literatūros tema, o savo darbus padovanos mums. Tikimės, kad rugsėjo mėnesį virusas planų nebesugriaus. Tas pats atsitiko ir su Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamu projektu „Biblioteka – tai Jūs ir mes“, skirtu socialiai remtiniems žmonėms. Dabar jau pradedame įgyvendinti visus projektus“, – sakė direktorė.

Knygų šventovės vadovė pasidžiaugė, kad Kuigalių biblioteka persikėlė į Žeimių daugiafunkcio centro Barupės skyriaus patalpas, baigus remontą, atnaujintoje erdvėje skaitytojų lauks Rimkų knygų buveinė, šiuo metu besiglaudžianti bendrovės „Jonavos šilumos tinklai“ boilerinėje.  

„Dabar, atsigręždama į kovo mėnesį, manau, kad sprendimai buvo racionalūs. Nuveikėme labai daug, įgijome naujos patirties ir galime drąsiau žvelgti į ateitį. Už nuoširdumą dėkoju puikiam kolektyvui, mūsų žmonėms, nepabūgusiems ir atlaikiusiems visus sunkumus“, – dėkojo Viešosios bibliotekos direktorė S. Gajauskaitė.

Irena BŪTĖNAITĖ

 logo srtrf