Paskelbtas Rajono naujienos

Pasaulinė pabėgėlių diena Rukloje šventiškumo neprarado

Antradienis, 23 June 2020 10:09 Parašė 

Kiekvienais metais birželio mėnesį Ruklos pabėgėlių priėmimo centre (PPC) organizuojamas renginys, skirtas Pasaulinei pabėgėlių dienai paminėti. Nors koronaviruso pavojus ganėtinai pakoregavo tradicija tapusį minėjimą, tačiau birželio 19-ąją šventė PPC teritorijoje neprarado nuotaikos, kurią lydėjo muzika, vaikų klegesys ir vedėjo Pauliaus Skučo pašmaikštavimai.

 Užkrato išvengta

Ruklos PPC pradėjo veikti 1996-aisiais, o pirmieji gyventojai jame apgyvendinti 1997 m. kovo 3 d. Nuo 2015-ųjų, Europos Sąjungos (ES) pabėgėlių perkėlimo programos įgyvendinimo pradžioje, į Pabėgėlių priėmimo centrą pradėjo atvykti žmonių iš Sirijos, Irako, Eritrėjos, Čečėnijos, kitų karo siaubus patiriančių šalių.

 Šiuo metu Ruklos PPC gyvena apie 100 pabėgėlių iš įvairių valstybių. Didžiąją užsieniečių bendruomenės dalį sudaro tadžikai ir rusai, yra Sudano, Irako, Afganistano, kitų šalių piliečių. Septyni asmenys jau yra gavę prieglobstį, o du sudaniečiai apgyvendinti centre pagal ES pabėgėlių perkėlimo programą.

 Įstaigai vadovaujantis Robertas Mikulėnas pasidžiaugė, kad karantino laikotarpiu pavyko išvengti didesnių problemų, o svarbiausia – koronavirusas PPC aplenkė.

„Stengėmės laikytis visų suvaržymų, griežtų taisyklių, saugojome vieni kitus, žinoma, pasitaikė ir tam tikrų problemų. Bet užkratas neįsibrovė. Pabėgėliai suprato COVID-19 pavojų ir elgėsi supratingai“, – ؘsakė Ruklos PPC direktorius.

Prisitaikė prie aplinkybių

Pasak R. Mikulėno, nors karantinas baigėsi birželio 17-ąją, tačiau nuspręsta nerizikuoti ir Pasaulinės pabėgėlių dienos minėjimą kiek susiaurinti.

„Pandemija, vis dar nesiliaujanti pasaulyje, privertė pakeisti formatą, sumažinti svečių skaičių, atsisakyti Ruklos bendruomenės dalyvavimo. Tiesiog prisitaikėme prie aplinkybių. Taigi galime teigti, kad šventė mūsų įstaigoje šiemet rengiama naujoviškai. Bet, tikiuosi, nuotaikos gyventojams tikrai nesugadino“, – kalbėjo pašnekovas.

Renginys vyko prie stalelių, išdėstytų per atstumą. Pabėgėlių šypsenos veiduose liudijo šventinį nusiteikimą ir pasitikėjimą vieni kitais.

Į renginį atvykusi Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūros atstovė Renata Kuleš, kaip ir kiekvienais metais, akcentavo nelengvą pabėgėlių apsisprendimą ieškoti prieglobsčio svetur, paliekant artimuosius ir savo tėviškę už tūkstančių kilometrų. Viešnia atkreipė dėmesį, kad šiandieniniame pasaulyje vykstantys karai, žiaurūs nesutarimai tarp religinių grupuočių verčia žmones bėgti iš savo krašto, glaustis svetimoje, jiems nepažįstamoje aplinkoje. R. Kuleš padėkojo įstaigos vadovybei už dėmesį tiems, kuriuos brutalios jėgos verčia palikti savo namus ir ieškoti ramybės svetur. Anot JT Pabėgėlių agentūros atstovės, kiekvienas atvykėlis tikisi rasti pagalbą ir deramą jo priėmimą.

Šios agentūros tikslas – padėti pabėgėliams, juos perkeliant iš karo siaubiamų kraštų į įvairias pasaulio šalis. Ji linkėjo stiprybės integruojantis į nepažįstamo krašto kultūrą ir tikėjimo, kad lietuvių tauta pasirengusi pagelbėti nelaimės ištiktiems žmonėms.   

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis šventinėje sueigoje nedalyvavo, tačiau pabėgėlius pagerbė šventine telegrama, kuri buvo perskaityta.

Kasmet PPC gyventojai stebindavo susirinkusiuosius savo nacionaliniais patiekalais, tad šventės dalyviai galėdavo palyginti įvairių tautų virtuvę. Šiemet apsiribota vieno kąsnio sumuštiniais ir skirtingomis receptūromis pagamintais gaiviaisiais gėrimais.    

Kol suaugusieji klausėsi grupės „Kašpirovskio dantys“ koncerto, mažieji užsieniečiai žaidė įvairius žaidimus su Pepe ir jos draugėmis atskiroje aikštelėje.

O vakare, nusileidus saulei, Pasaulinės pabėgėlių dienos minėjimą vainikavo nuostabus lazerių šou.

Geros valios ženklas

Pasaulinė pabėgėlių diena nuo 2001 m. kasmet minima 126 šalyse, pagerbiant priverstinai namus palikusius žmones. Jungtinės Tautos paskelbė Pasauline pabėgėlių diena birželio 20-ąją, atsižvelgdama į tai, kad šią dieną ir iki tol minima Afrikos pabėgėlių diena, tad tai buvo geros valios ženklas visai Afrikos bendruomenei.. Lietuvoje Pasaulinė pabėgėlių diena minima nuo 2002 m.

Pasaulyje skaičiuojama 1,4 milijono pabėgėlių, kuriems reikalingas apgyvendinimas. Asmenys, netekę namų, sudaro vieną procentą pasaulio žmonijos. Šiemet JT Pabėgėlių agentūros tikslas – 70 tūkst. pabėgėlių perkelti į 31 šalį.

Daugeliui atvykėlių iš karo griaunamų šalių Lietuva nėra galutinė stotelė. Tačiau yra pavyzdžių, kai ne vienas Ruklos PPC gyventojas sėkmingai integravosi Jonavoje ar kituose Lietuvos miestuose – sėkmingai įsidarbino, išmoko lietuvių kalbą ir net sukūrė savo verslą.

Irena BŪTĖNAITĖ

Jonavos KC nuotraukos.

 logo srtrf