Paskelbtas Renginiai

Piliakalniai ir legendos

Penktadienis, 19 June 2020 07:59 Parašė 

Jonavos kultūros centro fojė vyksta fotografijos paroda „Piliakalniai ir legendos“. Baltų šventyklos buvo kalva, medis, ugnis, todėl jos neišliko, bet turime piliakalnius. 

Realiai nuotraukose šalia piliakalnio matome daugiau aukštų šlaitų, tačiau piliakalnis yra vienintelis, nes jis yra padarytas, supiltas. Supilti piliakalnį – ne vienos kartos darbas, nes tam turi būti pretekstas. Piliakalniai žymėdavo teritoriją, nurodydavo jos centrą. Jie išsibarstę maždaug kas penki kilometrai, tam kad nuo vieno matytųsi kitas, ypač uždegus ugnį.

Aprašysiu Utenos krašto padavimą apie Sungailiškio piliakalnį, Utenos r. „Kartą gyveno ponas Pamarniackas, kuris buvo labai žiaurus ir už mažiausią nusikaltimą bausdavo žmones. Vyrai ir moterys už nusižengimus turėdavo nešti žemę ir pilti ją į vieną vietą. Taip per ilgą laiką supylė šį piliakalnį.(Užrašytas padavimas 1996 m. )“. 

Ir dar vieną aprašysiu iš Ukmergės. „Dausprungas Julijonas, Patricijus iš Kentaurų giminės, matydamas gražiai įsikūrusius savo anūkus, Palemono sūnus, patraukė toliau prie Šventosios upės. Ten rado aukštą kalną puikioje vietoje, labai tinkamą piliai statyti. Tuojau su žmonėmis, kaip pridera paaukojęs dievams, pastatė dvi pilis: vieną - žemutinę , o antrą – ant kalvos. Tas pilis, anot metraštininkų, pavadino Vilkomirija (iš kur tas pavadinimas kilęs, nėra tikrų žinių).“ 

Graži fotogtafijos paroda su piliakalniais: Kernavės, Širvintų r., Veliuonos kalnu, Birštono piliakalniu, Merkinės piliakalniu, Gutaučių, Zarasų r., Šatrijos kalnu ir kt.

Vyliuosi  pamatyti mūsų piliakalnių aprašytus padavimus ir nuotraukas: Dubių, Gudžionių, Laukagalių, Lokėnėlių, Mažųjų Žinėnų, Normainių, Paberžės, Padaigų, Piliakalnių piliakalnio, Ruklos, Stašėnų, Tartoko ir Žeimių.  Tikiuosi, kad jonaviečiai sulauks tokios pat, gal net gražesnės parodos iš savo kraštiečių fotografų Meno galerijoje. Jei ne šiemet, kitąmet.

Eitvydė Pranevičienė