Paskelbtas Rajono naujienos

Gaižiūnų poligone vėl aidi taikliųjų šaulių šūviai

Antradienis, 16 June 2020 10:46 Parašė 

Švelnėjant karantino sąlygoms Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centre (SP JLMC) atnaujintas Taikliųjų šaulių rengimas. 

Taikliojo šaulio kursas SP JLMC organizuojamas nuo 2011 m. Kurso tikslas - parengti Lietuvos kariuomenei kvalifikuotus karius, gebančius efektyviai vykdyti Taikliojo šaulio pareigas, suteikti kursantams Taikliųjų šaulių taktikos žinių ir įgūdžių, reikalingų naikinti prioritetinius taikinius tiek šviesiu, tiek tamsiu paros metu bei įvairiomis gamtinėmis sąlygomis. 

Kurse dalyvavo 14 karių iš skirtingų LK padalinių. Tai kariai, kurie jau eina arba eis Taikliojo šaulio pareigas savo koviniuose vienetuose. Taiklieji šauliai veikia pėstininkų (žvalgų) skyriaus sudėtyje ir vykdo visas skyriaus šaulio užduotis. Taiklusis šaulys nėra „skyriaus snaiperis", o tik papildomas skyriaus/būrio ugnies pajėgumas.

„Taikliojo šaulio kursas trunka 3 savaites, kurso dalyviai vertinami kiekvieną dieną. Didžiąją laiko dalį kariai praleidžia poligono šaudykloje, kur taikliojo šaulio ginklu FN SCAR šaudo 100-600 m atstumais į taikinius, - pasakoja kurso vadovas, SP JLMC Žvalgybos kursų instruktorius srž. Vygantas Vaičius. Pasak instruktoriaus, kursantai mokomi šaudyti labai įvairiomis sąlygomis: iš stacionarių pozicijų ir keisdami poziciją, į nejudančius ir judančius taikinius, prietemoje, blogo matomumo sąlygomis ir t.t.

Taip pat kariai mokosi nustatyti tikslų atstumą iki taikinio, tam naudoja skirtingus atstumų nustatymo metodus ir būdus. Dar viena svarbi kurso sritis - pastabumo lavinimo pratybos, kurių metu kariai turi išmokti pastebėti net smulkiausius šaudymo sektoriuje išdėstytus objektus.

Kita kurso dalis - maskavimosi įgūdžių formavimas. Kariai turi mokėti maskuotis bet kokioje vietovėje, pasirinkti tinkamą šaudymo sektorių, kad po šūvio nebūtų pastebėti ir galėtų saugiai atsitraukti."

SP JLMC organizuojamame Taikliojo šaulio kurse mokomi kariai iš reguliarių LK vienetų, taip pat ir iš KASP, LŠS bei VRM struktūrų. Pagrindiniai Taikliojo šaulio atrankos ir parengimo kriterijai - puikūs šaudymo įgūdžiai, stipri motyvacija ir ištvermė, ypač psichologinė. Sėkmingai visus baigiamuosius testus išlaikiusiam kariui įteikiamas kurso baigimo pažymėjimas ir suteikiama Taikliojo šaulio karinė specialybė.

SP JLMC informacija

Vyr. srž. Mindaugo Mituzo ir eil. Tomo Vedecko nuotraukos