Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Gyvenimo kokybė priklauso nuo vadovo sumanumo

Antradienis, 09 June 2020 10:47 Parašė 

Rajono meras Mindaugas Sinkevičius, šias pareigas einantis daugiau nei metus, siekia, kad mūsų rajonas būtų sumanios pramonės, logistikos, inovacijų ir krašto apsaugos centras, puoselėjantis kultūrines tradicijas, plečiantis palankią šeimai ir draugiškai aplinkai infrastruktūrą. Jis sutiko pasidalyti įžvalgomis apie nuveiktus ir būsimus darbus, santykį su kai kuriomis valstybės institucijomis, koronaviruso pasekmes.

Dvasinis gyvenimas

Mero teigimu, 2019-ieji prabėgo šuoliais. Po pernai vykusių rinkimų įvykę valdžios pokyčiai nesustabdė jau prasidėjusių procesų – darbai tęsėsi, numatyti planai buvo vykdomi. Kitaip tariant, kiek kitokia administracijos struktūra nieko negriovė ir nesistengė pasirodyti esanti išmintingesnė už buvusiąją.

„Mūsų veikloje sudėliota daug įvairių darbų – nuo dviračių takų apšvietimo iki autobusų parko atnaujinimo, pėsčiųjų-dviračių takų plėtros Kosmonautų kvartale, daugiabučių kiemų aikštelių tvarkymo. Džiaugiamės atnaujintu Jonavos kultūros centro pastatu, kuris iš tiesų įgijo puikų estetinį patrauklumą, – nuveiktus darbus prisiminė rajono vadovas. – Manau, kad gyventojai matė ne vien tik trinkeles, apšvietimą, bet pajuto pokyčius ir kultūriniame gyvenime. Tęsiasi ir Pažaislio festivaliai, atsirado naujų koncertinių atrakcijų, savito stiliaus renginių. Kultūros centro vadovas atneša naujų idėjų ir duoda teigiamų impulsų kultūros vystymui ir augimui. Net ir siaučiant COVID-19 virusui, neužsidarė namuose, bet organizuodavo mini koncertus ar kitokius pasirodymus kiemuose, sumanydavo lauko kino teatrus žiūrovams iš automobilių ir tokiais būdais kėlė žmonėms nuotaiką. Reikia pasidžiaugti renovuotais Bukonių ir Ruklos kultūros centrais – bendruomenei sudarytos geros sąlygos dalyvauti mėgėjų meno veiklose, kurti ir ugdyti vietos jaunąją kartą.“

Kultūrinio gyvenimo dalimi meras įvardijo pirmą kartą miesto istorijoje surengtą kalėdinių eglučių parką, kuriame savo išmonę demonstravo 52 rajono įstaigos ir įmonės, baigtą Viešosios bibliotekos renovaciją ir šios įstaigos prasmingą veiklą. Jonavoje gimęs ir augęs meras nori savo gimtąjį miestą paversti patraukliu kiekvienam grožį mėgstančiam žmogui. Pavasarinės gėlės krokai pavasarį pražysta Sąjūdžio ir Santarvės aikštėse, o šiemet jų žiedai išsiskleidė ir Joninių slėnyje, Rimkų kalno šlaitai apsikloja narcizų kepurėlėmis. Tai teikia miestiečiams dvasinį pasitenkinimą.

Valstybės parama

Palyginti su 2019 metais, šių metų biudžetas ūgtelėjo 2,8 proc. Pasak M. Sinkevičiaus, koronavirusas sujaukė suplanuotas veiklas ir didžiulius užmojus, bet darbai nesustojo. Vienu didžiausių projektų šiemet meras įvardijo miesto stadioną.

„Turėjome nemalonumų su ankstesniu rangovu, kuris bankrutavo, abejojome, kaip pavyks rasti kitą rangovą. Bet mus lydėjo sėkmė – rangovą radome. Atrodo, žodis tampa kūnu, ir mes didžiąją dalį darbų, apie 90 proc., padarysime šiais metais. O gal ir visą projektą įgyvendinsime, nebent liktų ploteliai, neapsėti žole, ar nebaigta sutvarkyti aplinka, nes priklausys nuo oro sąlygų. Tai yra didžiausia Savivaldybės investicija į turtą, nes ji sieks apie 2,7 mln. eurų. Džiaugiamės, kad nenusišalino valstybė – mums padeda. Stadiono plėtrai esame numatę vieną milijoną biudžeto lėšų, o valstybė yra skyrusi milijoną 200 tūkst. eurų“, – stadiono reikalus pristatė M. Sinkevičius.

Šių metų planuose – pėsčiųjų tilto, jungiančio Kosmonautų g. kvartalą su Sporto arena, statyba. Anot mero, kreipiantis, įtikinėjant įvairias aukščiausios valdžios institucijas, pavyko gauti pusantro milijono eurų finansavimą iš valstybės biudžeto. Tilto statyba kainuoja daugiau kaip du milijonus Eur.

Milijonines sumas valstybė investuoja ne į kiekvieną rajoną. Sėkmės Jonavai prideda, matyt, tai, kad mūsų meras M. Sinkevičius eina ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento pareigas, tad jis geriausiai žino savivaldos reikalus, yra aktyvus, drąsiai diskutuoja su atitinkamų valdžios institucijų vadovais, geba juos įtikinti vieno ar kito objekto svarba bei reikalingumu.

Rajono vadovas tikisi, kad bus realizuota ir baseino, kuris turėtų atsirasti šalia stadiono, statyba. Šiuo metu ekspertai vertina parengtą objekto techninį projektą. Birželio pabaigoje gavus jų teigiamas išvadas, liepą prasidės pirkimų baseino statybai procesas. „Žmonės, vaikščiodami po Joninių slėnį, matydami sujudimą prie centrinio stadiono, manau, pastebės kasamas ir kažkur vežamas žemes. Gali nė vienas neabejoti – toje vietoje bus prasidėjęs baseino pamatų įrengimo procesas. Šie darbai  įsibėgės dar šiais metais“, – pabrėžė M. Sinkevičius.  

Pagalba įstaigoms

Pašnekovas pasidžiaugė, kad dalis Meškonių kelio, „Eglės“ sodų link, pagaliau išasfaltuota, ir gyventojai, važiuodami šia atkarpa, gali lengviau atsikvėpti. Tačiau už Meškonių, Gaižiūnų kryptimi, dar liko gabalas dulkančio žvyrkelio. Politikas įsitikinęs, kad metų pabaigoje ir likusią atkarpą padengs asfaltas. Šis kelias yra Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) žinioje, tad nuo jos pastangų ir priklauso visi darbai. „Mūsų Savivaldybė, gaudama lėšų iš Kelių programos, taip pat nelieka nuošalyje ir investuoja atitinkamą dalį. Tiksliau sakant, mes nukreipiame valstybės skiriamą lėšų dalį šios kelio atkarpos asfaltavimui“, – aiškino M. Sinkevičius. – Nepamiršome ir pagalbos Savivaldybės įstaigoms. Kaip pavyzdį galiu įvardyti Jonavos ligoninę. Iškilus COVID-19 pandemijos pavojui Lietuvoje, leidome įstaigai nusipirkti dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatus iš Savivaldybės biudžeto. Laimei, koronaviruso protrūkis neatėjo, jų neprireikė, tačiau, manau, šios priemonės pravers ir Reanimacijos skyriuje, ir kitais atvejais ateityje“, – dalijosi mintimis meras.

Šiemet planuojama baigti Jonavos ligoninės Vaikų ligų skyriaus remontą, kuriam skiriama 300 000 eurų. Pasak rajono vadovo, mažųjų pacientų stacionarinės patalpos turi būti modernios ir šiuolaikiškos. „Tikiuosi tą pavyks padaryti, nes sergančiam vaikui reikia jaukaus interjero ir ramybę skleidžiančios aplinkos. Manau, kad ligoninė atsinaujins“, – mintijo meras, džiaugdamasis naujo vadovo iniciatyvumu, gebėjimu analizuoti įstaigos problemas, kvalifikuotų specialistų paieška.

Rajono Savivaldybė prisideda prie Europos Sąjungos projekto „Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios  modernizavimas ir aktualizavimas“ įgyvendinimo ir skiria 80 tūkst. eurų. „Tai bus bendras, jungtinis darbų rezultatas, kurį galėsime įvertinti jau šių metų vasaros pabaigoje“, – patikino pašnekovas.

Slogūs įspūdžiai

Nors Jonava ir nedidelis miestas, tačiau yra ir smulkesnių reikalų, kuriuos būtina spręsti, pvz., Chemikų akligatvis Užimtumo tarnybos link, Abraomo Kulviečio gatvė, kurioje įrengta nauja automobilių parkavimo aikštelė. Iki tol bendrovės „Jonavos autobusai“ transportui buvo sudėtinga pravažiuoti šia atkarpa ir paimti keleivius dėl gatvės pakraščiuose paliktų transporto priemonių. „Dabar, kai yra aikštelė, automobilių savininkai, palikdami mašinas gatvėje, gali susilaukti nemalonumų ir mokėti baudas“, – įspėjo pašnekovas.

Tačiau ne visus planus galima įgyvendinti, kadangi jie priklauso ne nuo rajono mero ar visos Tarybos, bet yra kitų institucijų žinioje. M. Sinkevičius ne vieną kartą bendravo su centrinės valdžios atsakingais vadovais, įtikinėjo juos, kodėl toks svarbus ir būtinas aplinkkelis, tačiau kol kas rezultato nematyti. Ar verta gyventojams aiškinti apie visą procesą, kuris tęsiasi ne vienerius metus? Gali kaktą į sieną daužyti, bet pokalbiai virsta pažadais. „Sunkiai mezgasi kalba su centrine valdžia dėl aplinkkelio starto, tikrai girdėta daug išvedžiojimų, surašyta nemažai protokolų, būta įvairių kalbų, bet rezultato kol kas nėra. Manęs, kaip asmens, visas procesas neguodžia, tai kokią naudą duos mano aiškinimas jonaviečiams, kiek kartų buvau susitikęs su vienu ar kitu ministru ar Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovu, kiek pastangų įdėjo Seimo narys? Juk į priekį nejudama. Galiu pasakyti tik tiek: mes rankų nenuleidžiame ir šiais metais darysime viską, kad būtų pajudėta iš „mirties“ taško. Atvirai kalbant, treniruosime kantrybę visi – ne tik jonaviečiai, bet ir visi, kertantys mūsų rajoną eismo dalyviai“, – dalijosi patirtimi M. Sinkevičius.

Atsainų LAKD požiūrį į kelių kokybės gerinimą patvirtina ir likęs gabalėlis seno dviračių tako „Achemos“ link, priklausančio būtent šia valstybės institucijai. „Savivaldybei priklausantį taką sutvarkėme, o nuo jo prasideda senasis. Jeigu jis būtų mūsų žinioje, seniai būtume išasfaltavę, apšvietę – problemos nebeturėtume. Bet toji gal kokių 200 metrų atkarpa yra valstybinės reikšmės kelio A6 zonoje. Ne kartą raginome, kad išasfaltuotų, turime net protokolą, kuriame LAKD žada šį ruoželį sutvarkyti. Bet rezultato nėra. Man tokia šios institucijos vadovų pozicija yra nepriimtina, nesuprantama ir daro slogų įspūdį. Nepakanka rengti gražias prezentacijas ir gražiai kalbėti, iš to rezultatas neatsiranda. Kam tada tie protokolai, pažadai, datos? Manau, gyventojai dar prisimena, kiek metų visi buvome maitinami pažadais dėl to paties Meškonių kelio remonto. Dabar vėl tas pats – tik kalbos, o darbų nematyti“, – piktinosi meras.

Iškreipta realybė

M. Sinkevičiaus manymu, koronaviruso pandemijos padarytus nuostolius pajusime netolimoje ateityje. „Manau, kad tikruosius ekonomikos prastėjimo požymius pamatysime rudenį. Mūsų valstybė ir jos ekonomika labai tampriai susijusi su eksportu. Jeigu eksportuojami baldai, žemės ūkio produkcija, „Achemos“ trąšos, jeigu nepritrūksta pirkėjų užsienyje, tada viskas gerai. Du trečdaliai mūsų ekonomikos susieti su gamyba eksportui ir tiktai vienas trečdalis susijęs su vartojimu. Kaip sekasi mūsų rajono įmonėms eksporto reikalai, kaip priimti jų produkciją pasiruošusios užsienio šalys, pamatysime rudeniop. Šiuo metu galbūt daugelis jaučia valdžių konkurenciją – kas bus geresnis: Premjeras, Prezidentas ar Seimas? Kas daugiau skirs vienkartinių išmokų vaikams, senjorams ar pasiūlys didesnius atlyginimus nuo kažkokio mokesčio? Bet juk taip amžinai nesitęs. Turėsime subalansuoti gyvenimą pagal pajamas. Visai gali būti, kad 2021-uosius pasitiksime su skyle piniginėje ir skaudančia galva. Nesinorėtų, kad taip atsitiktų. Žinoma, galima pasiskolinti, bet tą skolą reikės grąžinti. Pasekmės tikrai atsiras, nors dabar nelabai norima apie tai diskutuoti, gyvename kažkokioje iškreiptoje finansinėje realybėje, bet ateis metas, kai teks nusileisti ant žemės. Tad siūlyčiau savo situaciją vertinti realistiškai, viską pasverti ir suvokti, kad gyvename neapibrėžtume“, – samprotavo meras M. Sinkevičius.

Irena BŪTĖNAITĖ