Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

COVID-19 pakeitė senąsias Joninių tradicijas

Penktadienis, 05 June 2020 15:16 Parašė 

Artėjant Joninėms, miesto gyventojai susirūpinę, ar šiemet, kai pasaulyje tebesiaučia koronaviruso pandemija, o Lietuvoje ekstremali situacija neatšaukta, didžiulio dėmesio sulaukianti šventė apskritai įvyks. Jonavos kultūros centro (JKC)  direktorius Sergejus Jefimenka pripažįsta, kad karantino griežti reikalavimai apsunkina situaciją, tačiau jonaviečiai gali būti ramūs – Joninės Jonavoje bus.

Nemalonūs pokyčiai

Apie COVID-19 kalbėsime dar ilgai, ne kartą grįšime prie tris mėnesius trunkančio kitokio gyvenimo realybės, padariusios tiek moralinės, tiek ir materialinės žalos kultūrinėms įstaigoms ir jų darbuotojams. Anot S. Jefimenkos, netikėtos epidemijos pavojaus moralinis palikimas nedžiugina nei darbuotojų, nei renginių lankytojų. „Tą palikimą vertiname dvejopai. Mūsų kultūros centrą sudaro kolektyvai, žiūrovai, be abejo, profesionalai, atvykstantys koncertuoti ar parodyti spektaklius. Žmonės, mėgstantys lankyti spektaklius, pasiklausyti profesionalų atliekamos muzikos, turėjo savo sistemą – planuodavo laisvalaikį, pasirinkdavo klasikinės ar liaudiškos muzikos koncertą, orientuodavosi į populiarųjį meną. Visi žinojo, ko tikėtis ir ko laukti. Ir staiga viskas nutrūko. Deja, televizoriaus ekranas to „gyvo“ reginio juk neatstos“, – mintimis dalijosi JKC direktorius.

Anot jo, depresiją sukėlė bendravimo trūkumas, sėdėjimas namuose, tarp keturių sienų, nes žmogus, atėjęs į renginį, susitikdavo bičiulių, pažįstamų, galėjo pasikalbėti, aptarti problemas ar asmeninius reikalus. „Staiga tas sielos „užkratas“ dingo – nutrūko žmonių dvasinis vystymasis ir tobulėjimas. Teko persiorientuoti ir pasirinkti tokį gyvenimo būdą, kokį nurodė karantino taisyklės“, – sakė pašnekovas.

Darbas iš pradžių

Kalbėdamas apie meninius kolektyvus, S. Jefimenka atkreipė dėmesį, kad jų narius vienijo bičiulystė, bendraminčių noras dalyvauti dainos ar šokio mėgėjų rate, pabūti ir laiką praleisti kartu. Koronavirusas sustabdė veiklą. „Nė vienam kolektyvui tai nebuvo naudinga, nes, keliems mėnesiams nutraukus repeticijas, meninis lygis krito. Todėl dabar, švelnėjant draudimams, reikia darbą pradėti tarsi iš naujo. Atsiradus galimybėms repetuoti, šokėjai ir dainininkai su nauja energija kibo į darbą – visi pasiilgę vieni kitų, repetuoja daugiau kartų per savaitę, negu iki karantino paskelbimo. Žmonės ištroškę renginių, švenčių, kelionių koncertų. Anksčiau prieš Jonines meno mylėtojai būdavo pavargę, daugelis svajodavo apie atostogas, šiemet susidarė atvirkštinė situacija – ir vadovai, ir dalyviai stengiasi kuo greičiau pakilti į sceną“, – pasakojo S. Jefimenka.

Patirta ir materialinių lėšų – JKC prarado profesionalių kolektyvų nuomos mokestį, nes jų pasirodymai neįvyko, teko atsisakyti suplanuotų kultūrinių kelionių į užsienį, išvykų į įvairius Lietuvos rajonus, numatytų renginių. „Mūsų rajono mėgėjų meno kolektyvai itin ruošėsi Respublikinei vaikų dainų šventei, bet šiemet ji nebeįvyks. Gaila – tiek daug dirbta, šitiek ruoštasi. Čia mes nieko pakeisti negalime – tai COVID-19 pasekmė“, – akcentavo JKC direktorius.

Ribojamas žiūrovų skaičius

Pasak Jonavos kultūros centro direktoriaus, šiemet Joninės bus visai kitokio formato nei vykdavo iki šiol. Būdavome įpratę susiburti į Joninių slėnį, matyti didžiulę sceną, video aparatūrą ir klausytis iki išnaktų įvairių koncertų. 2020-ųjų šventę koronaviruso pandemija pareguliavo taip, kad šventė aprėps visą miestą ir bus „išbarstyta“ po organizatorių parinktas vietas.

„Nors griežti reikalavimai ir švelnėja, tačiau viename šventiniame susibūrime galės dalyvauti tik iki 700 žmonių. Į Joninių slėnį susirinkdavo apie 20 tūkstančių žiūrovų. Bet reikalavimai yra reikalavimai, ir mes privalome jų laikytis. Juk neaptversime teritorijos tokiam skaičiui. Ar surengti loteriją laimingiausiems, norintiems ateiti į šventę? Gal duoti kiekvienam daugiabučiui po du bilietus ir taip pasirinkti žiūrovus? To mes nedarysime, bet sieksime, kad jonaviečiai ir jų svečiai nesusiburtų į minią, o švente džiaugtųsi įvairiose miesto aikštėse“, – aiškino vadovas.

Renginiai įvairiose erdvėse

Taigi Joninių proga dainos ir muzika skambės keliose miesto vietose. „Visos mūsų parinktos erdvės bus skirtingos, tačiau jas jungs viena ir ta pati tema – Joninės. Pagrindinėmis teritorijomis pasirinkome Joninių slėnį ir Sąjūdžio aikštę prie fontano. Šiemet nudžiuginsime Kosmonautų ir Rimkų mikrorajonų gyventojus, nes ten įrengtose vietose vyks šventiniai koncertai. Jonams ir Janinoms skirta muzika skambės Neries krantinėje, įvairioms vaikų atrakcijoms ir žaidimams parinkome aikštelę už kultūros centro pastato, kurioje įsikurs batutų parkas, žiūrovus kviesime į Krašto muziejaus kiemą ir Ramybės skverą, kur įvairiais kvapais vilios kulinarijos meistrai. Bus ir daugiau smagaus pasibuvimo ir laisvalaikio zonų“, – vardijo pašnekovas.

Pasak S. Jefimenkos, žmonės galės keliauti iš vienos šventinės aikštelės į kitą ir rasti muzikos bei veiklų, atitinkančių jų skonį, be to, kiekvienoje Joninėms skirtoje erdvėje vyks mugės, edukacijos. Tad lankytojai galės ne tik pasidžiaugti muzikuojančiais kolektyvais, bet ir patys tapti aktyviais šventės dalyviais.

Muzika, mugės, edukacijos

Birželio 23-iąją 12 valandą pakelta Jonų respublikos vėliava paskelbs Joninių šventės pradžią. Vidurdienį savo darbą pradės muitinės kontrolės postai. Miesto svečiai neturėtų nustebti, jeigu keliose vietose jų automobilį sustabdys budintys muitininkai ir, atlikę „patikrą“,  įteiks po magnetuką, liudijantį apie atvykimą į tradicinį, bet kiek kitaip organizuojamą renginį. Joninių slėnyje atėjusiųjų lauks pagal reikalavimą sustatytų kėdžių skaičius, tad jas užėmus, kitiems nederėtų būriuotis nei prie pakylos, nei apskritai slėnio teritorijoje. Neketinama statyti scenos, bus apsiribota tik pakyla.

„Slėnyje veiks amatininkų, prekiaujančių savo gamybos dirbiniais, mugė, o susirinkusiesiems koncertuos tradicinio ir šiuolaikinio folkloro grupės. Kaip ir kasmet čia veiks Jonų raštinė, registruojanti naujus varduvininkus, – supažindino direktorius. – Jonaviečius pasitiks simboliniai šiaudiniai šventės ženklai, kurie po fakyrų šou bus uždegti ir primins degančių stebulių liepsną. Kosmonautų gatvėje šventė sušurmuliuos ant naujojo dviračių tako, prie laiptų turgaus link. Ši erdvė turėtų priminti etnografinį kampelį su berželių tvorele, molinėmis puodynėmis ir skambia kaimo kapelų muzika.“

Jo teigimu, įvairiose vietose edukacinių užsiėmimų dalyviams bus sudaryta galimybė patiems pasigaminti – išsikepti ar išsivirti – kokį skanų patiekalą, paragauti mūsų krašto kultūros paveldo puoselėtojų pagamintų skanumynų. Beje, Joninių šventė turėtų suteikti daug džiaugsmo mažiesiems Jonavos piliečiams ne tik už kultūros centro, bet ir Rimkuose, aikštelėje prie laiptų.

Visuose parinktuose „taškuose“ mugės lankytojų lauks nuo priešpiečio, o koncertinės programos ims skambėti 19 val. ir tęsis po dvi, tris  valandas ar net iki fejerverkų. Tiesa, Rimkų vaikai „Jonuko kieme“ galės džiaugtis jau nuo 16 valandos. „Aikštelėje nuo „Maximos“ prekybos centro iki laiptų mažiesiems tikrai turėtų būti įdomu, nes bus daug žaidimų, senovinių papročių, kitokių atrakcijų ir, žinoma, smagių dainų, kurias dainuos vaikų kolektyvai. Tai bus pirmas kartas, kai Rimkų ir Kosmonautų gyventojai galės smagiai leisti laiką šalia savo namų“, – pasidžiaugė S. Jefimenka.                                    

Šokio ir ugnies reginys

Šventės išvakarėse miestas pasipuoš šventine atributika, iškils kupolės, pagoniški akcentai, o Joninių dieną, 12 valandą, muziejaus kiemelyje pradės veikti Jonų smuklė, į kurią užsukti kvies  šeimininkai Jonas ir Jonienė, viduje gardžiais patiekalais vilios išradingieji sertifikuoti valgių gamintojai. „Čia švęsti ir dalyvauti edukacijoje „Švento Jono vakarėlį“ galėsime visą dieną. Turizmo informavimo centras lankytojams pateiks daug įdomios ir vertingos medžiagos, tautodailininkai pateiks savo darbų. Manau, tikrai verta apsilankyti visai šeimai ir pajusti Joninių dvasią“, – nenorėdamas atskleisti visų paslapčių pasakojo S. Jefimenka.

Šių metų Joninėse nepamatysime nuostabiosios misterijos, tačiau prie Neries galėsime pasigėrėti šokio ir ugnies reginiu „Vasarvidžio nakties belaukiant“, kuriame ugnies, gintaro dulkių ir vaidilučių klegesio tikrai nestokos. Čia ir bus tikroji etnografinė apeigų vieta. 

Sveikinimo kalbas pasakys ir rajono vadovai, ir Jonų respublikos prezidentas Jonas Sirvydis, kuris šiame poste liks ir kitai kadencijai, nes rinkimai dėl COVID-19 pandemijos neįvyko. Prieblandai apgaubus miestą, Sąjūdžio aikštėje ir Joninių slėnyje fakyrai uždegs miesto simbolius, o 23 val. Rimkuose ir Kosmonautų mikrorajonuose prasidės ugnies, šviesos ir lazerių šou. Lygiai vidurnaktį gatves sudrebins gyventojų mėgstami fejerverkai, kurie į dangų šaus Rimkų ir Kosmonautų kvartaluose bei Sąjūdžio aikštėje.

Padaugėjo rūpesčių

Žmogui, turinčiam fantazijos, šių metų šventė atrodo įdomesnė ir patrauklesnė. Visai tikėtina, kad toks Joninių scenarijus gali išlikti ir ateityje. Bet organizatoriams atsiranda daug daugiau rūpesčių ir darbų, nes kiekvienoje aikštelėje reikalingi vedėjai ir vis kitoks scenarijus, apšvietimas, įgarsinimas, biotualetai, kėdės ar suoleliai ir t. t.   

„Žinoma, kad iškyla daugiau problemų, tačiau stengsimės visus sunkumus įveikti. Labai gražu būdavo matyti tūkstančius susirinkusiųjų Joninių slėnyje, širdį užliedavo maloni šiluma. Norisi tikėti, kad šiemetės šventės metu bus „gyvas“ visas miestas, o ne tik tradicinė Joninių erdvė. Svarbiausia – sulaukti palankaus oro, užmiršti visas negandas ir trumpiausią naktį kartu ieškoti pražydusio paparčio žiedo“, – optimistiškai pokalbį baigė Jonavos KC direktorius S. Jefimenka.

Irena BŪTĖNAITĖ