Spausdinti šį puslapį

Teismas: pirmiausia nekaltumo prezumpciją turi paneigti institucija

Antradienis, 02 June 2020 08:33 Parašė 

Trečiadienį Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmuose priimta nutartis dėl skundo administracinio nusižengimo byloje. Teismas suabejojo ar Kėdainių rajono gyventojui 89-erių Z. K., priklauso eismo įvykį sąlygojęs šuo. Teismas panaikino Kėdainių rajono policijos komisariato 2019 m. lapkričio 19 d. nutarimą administracinio nusižengimo byloje ir administracinio nusižengimo teiseną Z. K. atžvilgiu nutraukė.

Nutartyje nurodyta, kad sprendžiant asmens administracinės atsakomybės klausimą, yra būtina vadovautis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 31 straipsnio 1 dalyje įtvirtintu nekaltumo prezumpcijos principu, pagal kurį visos abejonės bei neaiškumai, kurie negali būti pašalinti, aiškintini traukiamo administracinėn atsakomybėn asmens naudai.

"Pažymėtina ir tai, kad administracinio nusižengimo nagrinėjimo procese galiojančią nekaltumo prezumpciją paneigti turi institucija, surašiusi protokolą ir inicijavusi bylą dėl administracinio nusižengimo padarymo, ir visa įrodymų nepateikimo ar abejonių nepanaikinimo rizika tenka šiai institucijai" - teigiama teismo nutartyje.

Primintina, kad Z. K. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kėdainių rajono policijos komisariato 2019 m. lapkričio 19 d. nutarimu administracinio nusižengimo byloje nubaustas už tai, kad 2019 m. spalio 4 d. apie 14.00 val.  kelyje Kėdainių rajone, būdamas nenustatytos veislės šuns savininku, neužtikrino augintinio saugumo, t. y. neapsaugojo, kad gyvūnas neišbėgtų į kelią, ko pasėkoje šuo išbėgo į važiuojamąją kelio dalį, kur staiga ir netikėtai privertė keisti važiavimo kryptį keliu važiuojančiam automobiliui, dėl ko automobilį sumėtė, jis trenkėsi į atitvarus ir nuvažiavo nuo kelio. Eismo įvykio metu apgadintas automobilis, padaryta 1 800 Eur turtinė žala ir atitvarai, dėl kurių Kelių priežiūros įmonei padaryta 1 430 Eur turtinė žala. Z. K. paskirta 50 Eur  bauda.

Nesutikdamas su policijos nutarimu, Z. K. pateikė teismui skundą, kuriuo prašė panaikinti nutarimą kaip neteisėtą ir nepagrįstą, o administracinę teiseną jo atžvilgiu nutraukti. Nurodė, kad prie kelio gyvena ne jis vienas ir kieno tai buvo šunys - jis nežino.

Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmai, išnagrinėję asmens skundą, panaikino policijos nutarimą ir administracinio nusižengimo teiseną Z. K. atžvilgiu nutraukė, įvertinę, jog nėra duomenų apie Z. K. laikytus (laikomus) augintinius (šunis), jie nebuvo registruoti, nebuvo ženklinti, seniūnija tokių duomenų nepateikė, tikėtina, kad jų neturi, o medžiagoje esantys įrodymai (liudytojų apklausos, vaizdo įrašas) nepaneigia administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens Z. K. pozicijos ir neįrodo, jog būtent jo globojami šunys sukėlė eismo įvykį, išbėgdami į kelią.

Nutartis per 20 (dvidešimt) kalendorinių dienų nuo nutarties kopijos (nuorašo) išsiuntimo ar išdavimo gali būti skundžiama Kauno apygardos teismui, skundą paduodant per Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmus

Vaiva Milkeraitienė
Teisėjo padėjėja, atliekanti teismo pirmininko padėjėjos (ryšiams su žiniasklaida ir visuomene)
funkcijas Kėdainių, Jonavos ir Kaišiadorių rūmuose