Paskelbtas Aktualijos

Tiksinti tuberkuliozės bomba

Antradienis, 26 April 2016 03:00 Parašė 

Perfrazuojant Karlą Marksą ir Frydrichą Engelsą, po Jonavos rajoną klaidžioja šmėkla – tuberkuliozės šmėkla. Pernai Jonavos rajone užregistruotas 21 naujas susirgimo atvira plaučių tuberkulioze atvejis. Ir tai yra vienas didžiausių rodiklių visoje Kauno apskrityje.

Žinia, kad balandžio 11-ąją dėl įtariamos plaučių tuberkuliozės hospitalizuota viena Bukonių pagrindinės mokyklos penktokė, pasėjo didžiulį nerimą tarp šios bendruomenės narių. Ir vaikai, ir pedagogai, turėję kontaktą su penktokėle, suskubo tikrintis sveikatą. Savivaldybės tarybos Sveikatos, ekologijos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkės Birutės Platkauskienės iniciatyva buvo sušauktas pasitarimas, į kurį pakviesti medikai, sveikatos stebėsenos, Savivaldybės administracijos specialistai. Svarstoma galimybė prie Jonavos PSPC steigti tiesiogiai stebimo trumpo gydymo kurso kabinetą (angl. sutrumpinimas DOTS). Apie tai kalbamės su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Jonavos skyriaus vedėja Jurgita ARBOČIENE.

Gerbiama Vedėja, ar iš tiesų situacija dėl plaučių tuberkuliozės tokia grėsminga? Ar jau pats metas skambinti pavojaus varpais?

- Kad geriau suprastume situaciją, pasiremkime skaičiais. Didžiausias sergamumas plaučių tuberkulioze Jonavos rajone užregistruotas 2014 metais, sergamumo rodiklis siekė 7atv./ 10 tūkst.gyventojų. Kai, pavyzdžiui, Kauno mieste šis rodiklis buvo 2,1, Kėdainiuose – 3,2, Kaišiadoryse – 0,9atv./10 tūkst. gyventojų.

Pernai segamumas, palyginti su 2014 m., gerokai sumažėjo ir siekė 4,8atv./10 tūkst. gyventojų. Tačiau Kauno apskrityje pagal šį rodiklį esame „pirmūnai“ – Kauno apskrityje sergamumo tuberkulioze rodiklis yra 2,9atv./10 tūkst. gyventojų. Lenkiame ir Lietuvos vidurkį, kuris penai siekė 3,2atv./10 tūkst. gyventojų.

Tuberkulioze (TB) Jonavos rajone daugiau serga darbingo amžiaus žmonės – 40–45 ir 50–59 metų. Daugiau ši liga paplitusi tarp vyrų, daugiau sergančiųjų užregistruota mieste. Serga ir vaikai.

Pastaruoju metu visuomenės informavimo priemonėse nuolat pateikiama informacija apie tuberkuliozės protrūkius šalies ugdymo įstaigose.Jūsų nuomone, kas tam turi įtakos? Gal tėvai atsisako vaikus skiepyti?

- Siekiant mažinti tuberkuliozės plitimą, kuo anksčiau išaiškinti užsikrėtusių vaikų skaičių ir pradėti gydymą, kasmet Lietuvoje valstybės lėšomis atliekamas tuberkulino mėginys visiems 7 metų ir rizikos grupių vaikams. Pernai Kauno apskrityje tuberkulino mėginių atlikta kiek daugiau nei 50 proc. šių vaikų. Tiesa, pernai visoje šalyje buvo sutrikęs tuberkulino pristatymas į gydymo įstaigas, gal tai ir buvo viena iš priežasčių, kodėl toks žemas rodiklis.

Aš norėčiau atkreipti dėmesį, kad mūsų gyventojai, o ypač tie, kurie dirba ugdymo įstaigose, turėtų būti suinteresuoti tikrintis savo sveikatą. Ir tikrintis taip, kaip tą reglamentuoja teisės aktai. Gydytojai taip pat neturėtų lengva ranka pasirašyti į sveikatos knygelę-pasą. Privalu kartą per metus pasidaryti rentgeno nuotrauką, atlikti kitus tyrimus.

Tuberkuliozė – kokia tai infekcija ir kodėl ji tokia grėsminga?

- Jei ši infekcija negydoma, žmogus gali mirti. Yra uždara tuberkuliozės forma, kai žmogus yra užsikrėtęs tuberkuliozės bakterijomis, tačiau jos organizme nesidaugina, žmogui nepasireiškia jokie simptomai. Kad serga, toks žmogus sužino profilaktiškai tikindamasis sveikatą arba per patikrą po kontakto su sergančiu aktyvia tuberkuliozės forma. Šia forma sergantis asmuo kitų žmonių užkrėsti negali. Kas kita yra atvira tuberkuliozės forma. Žmogui, užsikrėtusiam tuberkuliozės bakterijomis, pasireiškia ligos simptomai: sunkus kosulys, atsikosėjimas krauju, skauda krūtinę, žmogus karščiuoja, jam krinta svoris, neturi apetito, vargina naktinis prakaitavimas. Jis gali užkrėsti šalia esančius. Gydymas trunka ganai ilgai – apie pusmetį. Pastaraisiais metais daugėja tuberkuliozės formų, kurių sukėlėjai yra atsparūs vaistams. Pernai Kauno apskrityje nuo tuberkuliozės mirė 11 žmonių, Jonavoje – vienas.

Visuomenėje vis dar gajus mitas, kad tuberkuliozė yra tik tarp asocialių žmonių plintanti liga.

- Netiesa, šį mitą iš karto noriu paneigti. Liga plinta oro lašeliniu būdu. Tai yra tuberkuliozės bakterijos iš aplinkos patenka į kvėpavimo takus. Bakterijos yra labai atsparios, jomis galime kiekvienas užsikrėsti bet kur: gatvėje, poliklinikoje, mokykloje, jeigu tik tik yra kontaktas su atvira tuberkulioze sergančiu žmogumi. Jeigu tik mūsų organizmas bent kiek nusilpęs – nesame nuo šios ligos nė vienas apsaugotas. Liga išgydoma, tik, kaip minėjau, gydymas trunka ilgai. Didžiausia problema yra su tais, kurie piktybiškai nesigydo, vaikšto gatvėmis ir platina bakterijas. Daugumoje valstybių tokie žmonės laikomi pavojingais visuomenėje. Skaičiuojama, kad vienas atvira tuberkuliozės forma sergantis žmogus galii užkrėsti 20–25 sveikuosius.

Kokie šansai tokius asmenis išsiųsti gydytis priverstinai?

- Įstatymą, numatantį priverstinį gydymą, turime, tačiau realiai jis nelabai veikia. Jei žmogus, sergantis atvira tuberkuliozės forma, nenori gydytis, reikia gauti teismo sprendimą. Prie savivaldybių yra komisijos, kurios turi surinkti duomenis ir pateikti teismui, kad toks pilietis būtų nukreiptas priverstiniam gydymui. Pernai iš Jonavos vienas asmuo buvo išvežtas gydytis priverstinai.

Dabar pavasaris, ne vienas skundžiamės silpnumu, kartais pakostime. Kada vertėtų sunerimti ir kreiptis į medikus?

- Jeigu kostime ilgą laiką, jeigu atsiranda silpnumas, nuovargis, prakaitavimas, valgome lyg ir įprastai, tačiau pradeda kristi svoris – į šiuos simptomus nevalia numoti ranka ir kuo skubiau apsilankyti pas savo šeimos gydytoją.

Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Laima SLOVIKIENĖ