Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Panoteriuose gyventi gera, įdomu ir saugu

Antradienis, 19 May 2020 10:42 Parašė 

Važiuodami Jonavos rajono keliais, tai vienur, tai kitur pastebime tarybiniais laikais veikusių fermų griuvenas, alyvų krūmais apaugusias vietoves, liudijančias apie kadaise ten gyvenusius žmones. Bėgant metams, daugėja pensinio amžiaus gyventojų, vis dažniau pasigirsta nuomonių apie senstančius miestelius ir kaimus. Gyvenimas nestovi vietoje – jaunimas traukia į svečias šalis arba kuriasi didmiesčiuose, palikdamas garbaus amžiaus tėvus ir senelius gimtojoje tėviškėje. Ir negali smerkti tokio pasirinkimo, nes didžiuosiuose miestuose galbūt iš tiesų yra didesnės galimybės įsidarbinti ir gauti didesnį atlyginimą, pajusti platesnį ir įvairiaspalvį kultūrinį gyvenimą. Tačiau Jonavos rajone yra nuostabių kampelių, kuriuose jauni žmonės gali susikurti savo šeimos lizdą ir tapti puikiais savo krašto puoselėtojais. Apie gyvenimo kaime privalumus kalbamės su Panoterių krašto bendruomenės vadove Audrone Gruodiene.

– Trečią mėnesį gyvename karantino sąlygomis. Kokios nuotaikos vyrauja Panoterių miestelyje?

–  Pasaulį užklupusi koronaviruso pandemija, manau, niekam džiaugsmo neteikia. Šis karantino laikotarpis parodė, kad kelias savaites būti uždaroje patalpoje labai sunku, tokios sąlygos žmogų slegia psichologiškai ir, be abejo, kenkia sveikatai. Apie tai plačiai kalbama televizijos ekranuose. Tačiau mes gyvename ne didmiestyje, bet savo namuose, todėl kaimo žmonės to karantino ir nepastebi. Juk turime savo individualias erdves – kiemus, kur galime pasivaikščioti, pasigėrėti nuostabia gamta, užsiimti ūkine veikla, vaikai turi puikias sąlygas ramiai sau žaisti gryname ore. Pažvelkite į mišką – penki žalios spalvos atspalviai atgaivina ir kelia nuotaiką. Galima pasiklausyti vieversių čiulbesio, iš toli atsklindančio gervių klyksmo, išgirsti soduose kukuojančią gegutę. Toks pavasario žaismas nuteikia optimistiškai ir viltingai. Todėl labai džiaugiuosi, gyvendama kaime, o ne miesto daugiabutyje. 

– Trumpai papasakokite apie Panoterių miestelio geografinę padėtį.

– Mūsų miestelis nuo rajono centro nutolęs apie 20 kilometrų. Bet ką šiandien reiškia toks atstumas? Tai tik menkniekis. Jonavą asfaltuotu keliu pasiekiame per 15 minučių, Ruklą keliomis minutėmis daugiau, o iki Kauno važiuosime ilgiau nei pusvalandį – 35 minutes. Panoterių kraštas negali pasigirti archeologiniais paminklais, draustiniais ar kitomis žymiomis vietomis. Bet mes patys savo rankomis jį statome, puošiame, rengiame, ieškome, stengiamės mažiau skųstis ir aimanuoti, bet patys būti veiklūs ir reiklūs sau bei kitiems. Esame bendruomenė, kuri gyva ne tik organiškai, bet ir dvasiškai.

–  Daugelyje kaimiškų vietovių mažėja jaunimo, o kaip yra Panoteriuose?

 –  Panoterių krašte gyvenantys žmonės taip pat sensta , kaip ir visoje respublikoje. Bet turime ,,šviesą tunelio gale” – pamažu apsigyvena jaunos šeimos, perka sodybas, jas tvarkosi, nori įsikurti ilgam laikui, auginti vaikus, dirbti. Tam yra sąlygos: veikia ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupė, kuri dirba 10,5 val., yra pradinio ugdymo klasės, kuriose nedaug mokinių. Tai itin svarbu vaikams, turintiems specialių poreikių, daug dirbama su mažaisiais lankytojais individualiai. Skyriuje veikia popamokinio ugdymo būreliai, vyksta renginiai kartu su Panoterių kultūros centru, biblioteka, organizuojamos veiklos netradicinėse erdvėse, iškylaujame, keliaujame. Pavasarį įkurtas vaikų dienos centras, kuriame dirba savanoriai. Jame vyksta įvairios veiklos: susitikimai, bendravimai, išvykos, užsiėmimai.

– O ką siūlote iniciatyviems jauniems žmonėms?

– Kiekvienas iniciatyvus žmogus gali rasti sau užsiėmimų: dalyvauti Panoterių kultūros centro kolektyvų veiklose, būti aktyviu bibliotekos lankytoju, iniciatyvų organizatoriumi, dalyvauti parapijos, Carito veiklose, būti  Panoterių krašto bendruomenės nariu, rašyti projektus ar būti projekto vykdytoju, dalyviu, savanoriu. Kiekvienas norintysis pagal pomėgius pas mus gali rasti sau mėgiamą užsiėmimą.

– Ką veikti sporto entuziastui? Ar jam sportuoti būtų sudarytos sąlygos?

– Panoteriai įsikūrę prie miško, pamiškėje. Todėl gamta ir oras yra puikūs. Yra  visos sąlygos vaikščioti, važinėtis dviračiais šeimomis, su draugais, kaimynais. Jau apie 14 metų miestelyje inicijuojamas šiaurietiškas vaikščiojimas. Kasmet atsiranda vis daugiau pasekėjų. Norintiems sveikai ir saugiai auginti vaikus įrengtos dvi žaidimų aikštelės vaikams, sportinės veiklos erdvė, yra vietos žaisti krepšinį, paplūdimio tinklinį, futbolą. Vykdant jaunimo projektą ,,Žalioji klasė“, šią vasarą bus įrengtas daugiau nei 100 m pėdų masažo gamtinėmis medžiagomis sveikatingumo takas, įrengta erdvė susipažinti su gamtoje esančias  vaistiniais augalais. Reikia tik noro, o sportinių užsiėmimų tikrai nepristigs.

– Norėtųsi išgirsti keletą sakinių apie kultūrines, kraštotyrines veiklas…

– Panoterių kraštą dažnai lanko turistai. Siekdami gauti Europos Sąjungos finansavimą, turime parengę projektą ,,Jonavos krašto raštijos keliais“. Šiame projekte numatomos edukacijos, susijusios su žymaus kraštiečio Petro Vaičiūno atminimu jo gimtinėje, susipažinimas su dvarais ir samdinių mitybos ypatumais,  krašto namudinių verslų pristatymas. Projektas bus vykdomas su Kulvos ir Vyšnialaukio kaimų bendruomenėmis. Per įkurtus mini turizmo centrus, parengtus maršrutus bus bandoma suaktyvinti trijų bendruomenių turizmo plėtrą.

–  Jūsų krašte vyksta nemažai įvairių susitikimų, švenčių, renginių, susietų su poeto, rašytojo, dramaturgo, publicisto Petro Vaičiūno vardu...

– Panoteriuose jau penktus metus vyksta vasaros renginiai – susitikimai su Jonavos rajono kultūros įstaigų kolektyvais, pasikviečiame ir svečių iš kaimyninių rajonų. Renginiai organizuojami Panoterių Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje sekmadieniais, po šv. Mišių. Renginiai skiriami etnokultūrinėms šventėms, sakralinėms parapijos šventėms, krašto tradicijoms. Šiemet dalį renginių skiriame Petro Vaičiūno 130 gimimo metinėms paminėti.

Jau trejus metus mes įvertiname patį veikliausią metų žmogų, skelbdami ,,Metų kraštiečio“ nominaciją. Šiais metais norėsime įvertinti aktyviausią metų savanorį. Rezultatai skelbiami per parapijos Šv. Kryžiaus Išaukštinimo atlaidus rugsėjo viduryje. Taip pat  numatome atidaryti ,,Kraštiečių galeriją“, kurioje bus pristatomi ,,Metų kraštiečiai“.

–  Iš tiesų gyvenate aktyviai, mokate puoselėti savo kraštą. Tai ką pasakytumėte jaunoms šeimoms, kurios dar neapsisprendusios, kur susisukti savo “lizdelį”?

– Jaunas šeimas, norinčias sveikai ir saugiai auginti savo atžalas, kviečiame kurti savo gyvenimą kaime, Panoteriuose. Darbą mieste galima pasiekti be jokių sunkumų. Mūsų kraštui reikia jaunų, kūrybingų, norinčių kurti, dirbti, džiaugtis aplinka, auginti saugiai vaikus žmonių.

– Kas Jums yra gimtinė ir gimtasis kraštas?

– Tai vasarą basomis pasivaikščiojimai po pievą, renkant vaistinius augalus, ar malonūs pasisėdėjimai sode, kur sirpsta vyšnios, slyvos, noksta savo rankomis pasodintų obelų vaisiai. Gimtinė ta vieta, kurioje saugiai auga vaikai, kur suaugęs žmogus jaučiasi esąs reikalingas ir laimingas. Panoterių kraštas ir yra ta vieta.

Važiuodami rajono šiaurės rytų link, neaplenkite Panoterių. Užsukite, pasižiūrėkite, pasisvečiuokite, susipažinkite su įdomiu, aktyviu gyvenimu. O gal ir patiks?

 – Nuoširdžiai dėkoju Jums už pokalbį.

Kalbėjosi Irena BŪTĖNAITĖ

 logo srtrf