Paskelbtas Rajono naujienos

Būsimam šarvuočio vadui padeda sportas

Penktadienis, 15 May 2020 16:20 Parašė 

Gegužės 15d. Juozo Lukšos mokymo centre Rukloje baigėsi šarvuočio M113 vado kursas. Šio kurso tikslas yra parengti Lietuvos kariuomenei kompetentingą kovinės technikos vadą, taip pat suteikti kurso klausytojui reikalingų žinių ir įgūdžių, kad jis gebėtų vadovauti šarvuočio vairuotojui ekstremaliomis gamtinėmis ir kovinėmis sąlygomis šviesiu ir tamsiu paros metu. 

Tai yra dar vienas kursas, kuris nebuvo sustabdytas net ir prasidėjus COVID-19 epidemijai. Atsižvelgiant į nustatytas tvarkas ir rekomendacijas, pakito tik tai, kad kurso klausytojai privalo dėvėti veido apsaugos priemones, nuolat dezinfekuoti rankas, patalpas, naudojamą įrangą, laikytis saugaus atstumo ir t. t.

Fotografuojant kurso akimirkas ir bendraujant su kurso klausytojais išsiskyrė nuolat geros nuotaikos, pozityvus, optimistiškas karys su itin geru humoro jausmu. Tai penkis metus Algirdo batalione tarnaujantis Sunkiosios ginkluotės kuopos Minosvaidžių būrio taikytojas vyr. eil. Rokas Petrevičius. Jurbarke gimęs ir užaugęs vyr. eil. Rokas Petrevičius įgijęs vidurinį išsilavinimą svarstė du tolimesnius savo gyvenimo kelius - tapti sporto treneriu ar kariu. Apsispręsti rinktis kario kelią jį paskatino faktas, kad senelis ir tėtis taip pat tarnavo kariuomenėje. 

Šis kursas vyr. eil. Rokui Petrevičiui yra įdomus ir naudingas, nes kurso metu mokoma lyderystės, vadovavimo žinių bei įgūdžių, kurie būtini greitai ir tiksliai priimti sprendimus besikeičiant situacijai. Kaip itin svarbią ir vadui būtiną savybę karys paminėjo rūpinimąsi karių, kuriems vadovauja, saugumu ir gyvybėmis mūšio lauke. Mokytis ir siekti žinių kariui padeda tai, kad jau nuo mažens siekė užsibrėžtų tikslų - pusę savo gyvenimo užsiiminėjo dziudo ir sambo, jam varžybose teko atstovauti ir savo klubą, ir Lietuvą. Rokas yra tapęs įvairių turnyrų nugalėtoju bei prizininku, „International sambo junior tournament" nugalėtoju.

Nors dziudo treniruotės liko praeityje, sportas, kaip būtinas valios ugdymo elementas, išliko. Iš Japonijos kilusį kovos meną pakeitė svarmenys, bėgimas ir kitos sporto šakos. Paklaustas, ką gyvenime jam davė sportas, Rokas atsakė: „Sportas išmokė pasitikėti savimi, būti tvirtesniu, disciplinuotu, išmokė ištvermės, punktualumo ir pagarbos kitiems.".

Dziudo iki šių dienų užsiima karininkės karjerą pasirinkusi ir šiuo metu Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos antrame kurse studijuojanti vyr. eil. Roko Petrevičiaus sesuo Miglė. Dvidešimtmetė kariūnė sportuoja jau 13 metų, yra laimėjusi Lietuvos čempionatus skirtingose amžiaus grupėse (iki 16 metų, 21 metų, 23 metų ir tarp suaugusiųjų), 2016 m. Estijoje tarptautinėse varžybose tapo čempione. Miglė Petrevičiutė taip pat sportuoja sambo, šiame sporte visose amžiaus grupėse Lietuvoje yra tapusi čempione. Vyr. eil. Rokas Petrevičius sako, kad nors ir jaunesnė, bet sesuo sporte pasiekė daugiau, o kaip susiklostys karių karjeros - parodys ateitis.

Šiame Šarvuočio M113 vado kurse dalyvavo ir jį baigė kariai iš Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija", Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono ir Lietuvos kariuomenės Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro.

Siekiant išlaikyti ir kelti Lietuvos kariuomenės parengtį, epidemijos metu Juozo Lukšos mokymo centre nenutrūko M113 vairuotojų ir Pėstininkų kovos mašinų „Vilkas" specialistų rengimas.

KAM inf. 

Nuotr. aut. vrš. Gintautas Mauricas