Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Manipuliacijos iš socialinių tinklų persikelia į fizinę erdvę

Penktadienis, 08 May 2020 09:52 Parašė 

Lietuvos institucijų pastangos kovoti su COVID-19 pasekmėmis, Europos Sąjunga ir NATO išlieka pagrindiniais dezinformacijos ir informacinio puolimo taikiniais, konstatuoja Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento (SKD) analitikai. Nuolatinę informacinės erdvės stebėseną atliekantys kariuomenės atstovai pastebi, kad jau antrą savaitę tyčinis nuomonės formavimas skleidžiant klaidinančią informaciją persikelia iš elektroninės erdvės ir socialinių tinklų į fizinę aplinką. Kaip tokios veiklos pavyzdžiais išskiriami kurstymai protestuoti prieš karantino taisykles, raginimai nedėvėti kaukių, nesisaugoti ir nesilaikyti socialinio atstumo.

Per balandžio 24-30 d. laikotarpį nustatyti 88 informaciniai incidentai, iš kurių daugiau nei 50% buvo rusų kalba. Iš viso nuo vasario 1 d. iki balandžio 30 d. nustatyta beveik tūkstantis skirtingų tipų informacinių incidentų, skleidžiamų elektroninėje aplinkoje lietuvių, rusų ir anglų kalbomis, kurie susiję su COVID-19.SKD analitikai išskiria kelias pagrindines dezinformacijos naratyvų grupes, kurių viena labiausiai paplitusių - toliau skleidžiamos realių faktų neatitinkančios įvairios sąmokslo teorijos. Tokios kaip, pavyzdžiui, teiginiai, kad COVID-19 virusas yra slaptosiose laboratorijose dirbtiniu būdu sukurtas biologinis ginklas. Jo sukūrimą neva finansavo farmacinės kompanijos, už kurių stovi buvęs „Microsoft" vadovas Bilas Gatesas, siekiantis pasipelnyti iš masinės vakcinacijos. Arba, kad COVID-19 virusas tėra tik pretekstas valdžios institucijoms šalyje netrukdomai diegti 5G ryšio komunikacijos infrastruktūrą. O iš tiesų COVID-19 virusas neegzistuoja ir yra paprasčiausias būdas valdžios institucijoms tikslingai įbauginti gyventojus.

Taip pat skleidžiama dezinformaciją, kad Lietuvos gydytojai yra tikslingai verčiami klastoti nuo koronaviruso mirusiųjų statistiką. Iš mirusiųjų artimųjų neva reikalaujama pasirašyti sutikimą, jog asmens mirties priežastis yra COVID-19 infekcija. O Vyriausybės šalyje įvestas karantinas tėra paprasčiausios pratybos, kurios yra vykdomos atsižvelgiant į 2019 m. LR Seimo liepos mėn. priimtą 2019-2023 m. pasirengimo gripo pandemijai programą.

Dezinformacijos skleidėjai taip pat yra nusitaikę į Europos Sąjungos ir NATO vienybę. Pavyzdžiui, teigiama, kad Bendrija praranda savo paskirtį, dėl valstybių narių vienybės stokos yra nepajėgi tinkamai reaguoti į su koronavirusu susijusius iššūkius, o tariamas Europos paramos Italijai trūkumas įvardijamas kaip didžiausias ES išdavystės pavyzdys. Taip pat teigiama, kad NATO egzistavimas yra beprasmis, keliantis grėsmę pačioms Aljanso narėms. Neva Baltijos šalių gyventojai nepatenkinti, kad jų šalyse yra NATO kariai, kurie provokuoja Rusiją ir galimai platina virusą. Skleidžiama ir dezinformacija, kad neva JAV interesai kenkia ES ir NATO piliečiams, kad daromas spaudimas kai kurioms Europos ir Aljanso nariams draudžiant gauti humanitarinę pagalbą iš Rusijos.

Kariuomenės analitikai atkreipia dėmesį, kad platinant dezinformaciją, klaidinant visuomenę, manipuliuojant žmonių nuotaikomis siekiama neutralizuoti jų kritinį mąstymą, didinti atskirtį tarp valstybės ir piliečių, mažinti pasitikėjimą ES ir NATO bei kitomis šių organizacijų narėmis, kliudyti šalies komunikacijų infrastruktūros vystymą.

KAM inf.