Paskelbtas Miesto naujienos

Mediacija - galimybė patiems priimti sprendimą

Penktadienis, 08 May 2020 09:47 Parašė 

Iškilus ginčui, kurio šalims nepavyksta išspręsti savo jėgomis, tradiciškai pasirenkamas vienintelis ir patikrintas sprendimo būdas - teismas. Tai ilgas ir formalizuotas procesas, reikalaujantis finansinių išteklių, dažnu atveju sukeliantis neigiamas emocijas bei įtampą, o ir rezultatu žmonės ne visada lieka patenkinti.

Ar yra kita  išeitis? Mediacija - vienas iš efektyviausių ginčo sprendimo būdų, padedantis  atstatyti tarpusavio santykius, atliepti  šalių interesus ir rasti   abipusį taikų susitarimą. 

Mediacija – efektyvus būdas spręsti konfliktus

Mediacija - tai pagalba sprendžiant ginčą, dalyvaujant trečiam nešališkam asmeniui. Mediatorius - tarpininkas arba derybininkas, kuris padeda šalims saugioje aplinkoje išsikalbėti, išgirsti vienas kitą, suprasti ir susitarti. Mediatorius neieško, kas teisus, o kas kaltas. Nesiūlo ir nepataria, kaip spręsti ginčą. Sprendimus priima pačios ginčo šalys, nes tik jos žino,  kas joms yra geriausia.

Žmogaus gyvenime neįmanoma išvengti ginčų ar konfliktų. Jie egzistuoja visose mūsų gyvenimo sferose: šeimos ir  darbo santykiuose,  ugdymo, sveikatos, verslo ir kitose srityse.  Ir tai normalu - juk mes visi esame skirtingi. Ten, kur susiduria dviejų žmonių skirtingos pozicijos, ten  ginčas užprogramuotas. Išmokti konstruktyviai  juos spręsti  yra daug svarbiau, nei  dėti pastangas jų išvengti.

 Konfliktus žmonės sprendžia  įvairiais būdais.  Vieni rungiasi, siekdami, kad ginčas, bet kokiomis priemonėmis, būtų išspręstas jų naudai. Kiti vengia arba prisitaiko, kad nesipyktų, negadintų santykių. Na o treti, ieškodami kompromiso ar bendradarbiaudami, bando susitarti. Deja, konfliktinėse situacijose emocijos ir kovingas nusiteikimas tampa trukdžiu konstruktyviai išspręsti ginčą. Išnaudojama daug asmeninių resursų: laiko, jėgų, nervų, sveikatos, o kartais ir pinigų.

 Dažnai   šeimose  į konfliktą įtraukiami vaikai. Jie tampa ginčo stebėtojais, jo dalimi, o kartais net ginčo įrankiu.  Vaikas išmoksta iš savo tėvų, kaip elgtis konfliktinėje situacijoje.  Todėl ypač svarbu savo pavyzdžiu ugdyti vaikų  konstruktyvius konflikto sprendimo įgūdžius.

Tai kuo gi skiriasi teismas nuo mediacijos?

Asmenys, dalyvaudami teismo procese, nuo pat pradžių tarsi priversti prisiimti vaidmenis: ieškovas - ieškantis tiesos ir sąžiningumo - kovingai nusiteikęs ir pasiruošęs įrodyti savo tiesą, ir atsakovas -  turintis  pasiteisinti,  lyg iš anksto jau būtų kaltas, bet taip pat tikintis savo teisumu asmuo. Kitaip tariant  - tai ringas su priešininkais, kur nei vienas, nei kitas  nenusiteikęs pasiduoti  ir siekia to bet kokia kaina.  Teismas  nesiaiškina konflikto priežasčių ir jam nerūpi, kokie bus šalių santykiai ateityje. Teismo tikslas – remiantis teisės aktais priimti nuosprendį.  

 Mediacijoje yra kitaip.  Čia nėra pirmenybės nei vienai iš šalių, nėra laimėjusių ir pralaimėtojų, yra savanoriškumas ir laisvė, lygiavertiškumas ir bendradarbiavimas priimant sprendimus.  Mediatorius kiekvienam ginčui parenka tinkamą proceso struktūrą, padeda šalims susitarti dėl taisyklių procese -  nepertraukinėti, kalbėti po vieną, neįžeidinėti. Šalys turi galimybę saugioje aplinkoje įvardinti savo pozicijas, interesus,  mediatorius jiems padeda  išgryninti ginčytinus klausimus, o tai   palengvina  ir pagreitina tinkamo abiem šalims sprendimo priėmimą.

Kodėl verta pasinaudoti mediacija?

Mediacijos metu jūs patys generuosite idėjas, ieškosite jums tinkamų ginčo sprendimo būdų. Galutinius sprendimus ir atsakomybę už jų įgyvendinimą priimsite ir prisiimsite taip pat patys. Mediatorius atlieka derybininko funkciją ir neįsipareigoja teikti  teisinių ar psichologinių konsultacijų,  todėl jūs neprarandate galimybės kreiptis kvalifikuotos advokatų ir psichologų pagalbos. Nepavykus susitarti mediacijoje, taip pat neprarandate ir  teisės spręsti ginčą teisme.

Šeimos ginčuose mediacijos privalumas yra tai, kad  besiskiriantys  tėvai pirmenybę pradeda teikti vaiko poreikiams. Ieškoma,  koks ginčo spendimas geriausiai atitiks vaiko interesus, kaip sugebėti  išlikti tėvais savo vaikui, nusprendus nebelikti partneriais. Mediacijos procese diskutuojant  nuo skirtingų  šalių  pozicijų  (“Man tiek priklauso!”, “Tu vaiko nepamatysi!”) pereinama  prie bendrų  šalių interesų (“Mūsų vaikui bus geriau taip, nes....”, “Man tai svarbu, nes...”). Taip gimsta taikus susitarimas. Mediatorius taip  pat padeda šalims pasitikrinti savo norų realistiškumą bei įgyvendinimo galimybes, sudaro palankią ir saugią bendradarbiavimo atmosferą.

Kada ir kur  galima kreiptis dėl mediacijos?

Jonavos rajone mediacijos paslaugos teikiamos nemokamai ES finansuojamo projekto “Kompleksinių paslaugų teikimas šeimoms Jonavos rajono savivaldybėje” rėmuose.

Galite kreiptis  iškilus ginčams   dėl santuokos nutraukimo, dėl vaiko išlaikymo priteisimo ir gyvenamosios vietos nustatymo, dėl vaiko bendravimo su atskirai gyvenančiu tėvu ir/ar giminaičiais nustatymo, turto dalybų ir   paveldėjimo klausimais.  Taip pat galite kreiptis dėl mediacijos švietimo įstaigose, sprendžiant mokinių tarpusavio, mokytojų tarpusavio, mokinių ir mokytojų bei  mokytojų ir tėvų  konfliktus.

Rekomenduojame laiką ir datą suderinti iš anksto.

Dėl išsamesnės informacijos prašome kreiptis į Jonavos rajono socialinių paslaugų centro Bendruomeninius šeimos namus tel.: (8 349) 54722, 8 693 91859, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.  ar atvykti adresu:  Chemikų g. 136, Jonava.

Mediatorė Inga Ruzgienė

zenklas 2015 04 13