Paskelbtas Sportas

E.Utyra: „Mano venomis teka mėlynai baltas kraujas“

Ketvirtadienis, 30 April 2020 11:41 Parašė 

Sportininkas, treneris ir dar pakankamai šviežiai „iškeptas“ tėtis šiemet prie FK „Jonava“ komandos vyriausiojo trenerio vairo stoja su nauja jėga ir įgyta vertinga iš pernykščio debiutinio sezono sukaupta patirtimi. Vis dėlto koronavirusas sujaukė reprezentacinės Jonavos miesto futbolo komandos stratego planus ir sustabdė sezoną jam dar net neprasidėjus, tačiau E.Utyra nepergyvena: „Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Manau, kad po visko sugrįšime dar stipresni, nes mes – klubas, kuris niekada nepasiduoda.“

Kviečiame skaityti visą interviu su charizmatiškuoju Eisvinu Utyra.

Kokiomis nuotaikomis šiuo metu gyvena FK Jonava vyriausiasis treneris? Turbūt namuose nėra labai daug ramybės, turit jaunąją atžalą (šypsosi)?

Nuotaikos puikios. Kiekviena diena kaip iššūkis: atsikėlus anksti ryte greitai sudarau darbų planą, sutvarkau treniruočių video ir išsiunčiu komandoms, nes niekada nežinai, kurią minutę atsikels namų „viesulas“ – mano dukrytė, – o tada jau prasideda linksmybės (juokiasi).

Kaip sekasi leisti laiką karantino metu? Kaip atrodo jūsų diena, gal pradėjote kažką naujo ar užsiimate kažkokia seniai atidėliota veikla?

Kaip ir minėjau, namuose veiksmo netrūksta, tad ir ta diena prabėga labai greitai. Bet atrandu laiko ir savo hobiui – žvejybai. Labai mėgstu žvejybą, gamtą, o vakare, „viesului“ užmigus, vėl keliauju į futbolo pasaulį.

Pasiruošimą sezonui pradėjote dar sausį, o kovo mėnesį jau turėjo startuoti Lietuvos futbolo federacijos I lygos varžybos. Kaip visa tai paveiks jūsų auklėtinius, jūsų turėtus planus ir kiek laiko prireiks atstatyti fizinę formą?

Pasiruošimą pradėjome anksti, nes norėjome kuo greičiau sukomplektuoti komandą, planus sezonui ir tai pavyko įgyvendinti. Nenorėjome kartoti praeitų metų klaidų, kai viską reikėjo daryti greitai ir laiko turėjome mažai. Sustiprėjome tiek fiziškai, tiek taktiškai, apsilipdėme, tačiau viskas netikėtai apsivertė aukštyn kojom. Bet nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Manau, kad sugrįšime dar stipresni, nes mes – klubas, kuris niekada nepasiduoda.

Kaip sekasi karantino metu bendrauti ir su pagrindinės komandos, ir su jaunaisiais sportininkais? Ar randate nuotoliniame ugdymo procese kokios nors naudos, kurią galbūt galėsite pritaikyti ateityje visiems sugrįžus į sportines bazes?

Bendraujame nuotoliniu būdu, dirbame irgi nuotoliniu būdu. Žinoma, futbolui tai nėra pati geriausia treniruočių alternatyva, bet šiuo metu turime prisitaikyti prie esamos situacijos. Svarbiausia yra žmonių sveikata. Pliusas tas, kad didėja žaidėjų atsakomybė darbui, nes užduotis jie turi atlikti individuliai, niekieno nekontroliuojami.

Pernykštis sezonas jums, kaip vyriausiajam treneriui, buvo debiutinis. Kaip vertintumėte pernai metų rezultatus, žaidėjų pasirodymą ir savo darbą?

Finišas ne toks, kokio tikėjausi. Pirmas ratas buvo teigiamas, antrame neatradome savojo žaidimo, nesugebėjome sužaisti 2-3 rungtynių iš eilės ta pačia sudėtimi. Bet mokomės iš klaidų ir dėkoju vaikinams už atiduotas pastangas.

Futbole reikiamus rezultatus pasiekia tie, kurie greičiau adaptuojasi. Galime pasidžiaugti, kad naujai suburta mūsų komanda netapo patrankų mėsa kitiems, tik pristigome sėkmės. Išsaugojus didžiąją dalį šios komandos, būtume stipri jėga. Bet viskam reikia laiko ir kantrybės. Dirbdami kryptingai savo tikslus pasieksime. Turime iškentėti, išlaukti ir rezultatai ateis.

Norėjau komandą atvesti į stipriausiųjų penketuką lygoje, tad pernykščių tikslų nepasiekiau. Gaila, kad galutinė mūsų užimta vieta tikrai neatspindi realaus komandos pajėgumo. „Jonavai“ tai tikrai nėra lubos, ji verta daugiau ir tai įrodys.

Dirbdamas vyriausiuoju treneriu išmokau daug naujų dalykų, tobulėjau kiekvieną dieną. Nors pirmas blynas prisvilęs, pasisėmiau tiek gero, tiek blogo. Tai buvo didelis žingsnis į priekį asmeninėje karjeroje. Tuo pačiu dar kartą supratau, ką jau žinojau anksčiau – šis klubas užima vieną svarbiausių vietų mano gyvenime, o mano venomis teka mėlynai baltas kraujas.

Kokius tikslus keliate šiemet? O gal jie, prasidėjus karantinui, pasikeitė?

Futbole yra tik viena vieta, todėl tikslai niekada nesikeičia.

Esate vienas ryškiausių Jonavos salės futbolo žaidėjų, buvote rinktinės narys, rezultatyviausias praėjusio – 2018/2019 metų sezono – žaidėjas. Vis dėlto šiemet dėl asmeninių priežasčių dalį sezono praleidote, vėliau sugrįžęs ilgai sudėtyje taip pat nebuvote. Kokios priežastys lėmė tokią šiųmetinę jūsų situaciją? Ir ar tai reiškia, kad baigiate savo profesionalaus sportininko karjerą salės futbole?

Patikslinčiau, kad aš esu jau tik buvęs vienas ryškiausių sales futbolo žaidėjų... Laikas bėga ir ateina ta diena, kada turi pasirinkti tai, kas svarbiausia. Šiam gyvenimo etapui tai yra šeima ir FK Jonava.

Bet niekada nesakyk niekada – galbūt ateityje dar išvysite mane bėgiojantį aikštėje ar salėje.

Jonavos futbolo sirgaliai tikrai aistringi ir nevengia įvairių skambių frazių. Ką jums reiškia toks sirgalių palaikymas ir kiek sirgaliai yra svarbūs, kai komanda kaunasi aikštėje?

Futbolas ir yra skirtas žiūrovams, juk kiekvienas rungtynes mes kaunamės tik dėl jų. Futbolas yra didelė šventė visiems: sirgaliams, žaidėjams, klubui, miestui. Kuo daugiau aistringų ir nevengiančių įvairių skambių frazių sirgalių bus rungtynėse, tuo didesnė ir gražesnė šventė bus ir visam miestui, tad sirgalių palaikymas yra pats svarbiausias. Jonavos futbolo fanai, aistruoliai yra patys kiečiausi.

Su kokiu futbolininku norėtumėte papietauti ar pavakarieniauti ir kodėl?

Norėčiau papietauti su Zlatanu Ibrahimovičiumi – tai žaidėjas, kuris neieško žodžio kišenėje. Jis labai charizmatiška ir įdomi asmenybė.

Ir tradiciškai mūsų rubrikoje – keletas „blic“ tipo klausimų...

Koks jūsų mėgstamiausias filmas/serialas?  – Man patinka visi filmai, kuriuose vaidina Jim Carrey ir Jason Statham, o serialas būtų „Univeras“

...knyga? – Profesinė: „Coaching the 4-2-3-1 advanced tactics“

...daina?  – Grace Vanderwall „I dont like you“ ir Pitbull „Rain Over me“ ft. Marc Anthony

patiekalas?  – Spagečiai

Svajonių vieta, kurią norėtumėte aplankyti pasibaigus karantinui?  – FK Jonava stadionas

Trenerį kalbino Žilvinas Galimovas
„FK Jonava“ nuotr.