Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Aktualijos

Vejos priežiūros ir pjovimo mitai: nustokite jais tikėti

Antradienis, 28 April 2020 10:20 Parašė 

Faktas, kad norėdami matyti vešlią ir žalią savo pievutę, turime įdėti šiek tiek pastangų tiek ją pjaudami, tiek ir kitaip prižiūrėdami. Visgi, daugelis žmonių vis dar tiki kai kuriais realybės neatitinkančiais mitais, kurie vejai gali padaryti daugiau žalos, o ne naudos. Susipažinkite su pačiais populiariausiais iš jų ir patys nekartokite šių klaidų.

Nesvarbu, kuriuo metu laistysite veją

Savo pievutę bet kuriuo metu galite laistyti tik tuo atveju, jei nenorite pasiekti geriausių rezultatų. Tiesa, tuomet reikės susitaikyti, kad po laistymų vakare pamatysite ant jos besikaupiantį pelėsį ar užsiveisusius parazitus. Idealiausias žolės laistymo metas yra ankstyvas rytas – tuomet kylanti saulė vandeniui padeda įsigerti net ir į gilesnius vejos sluoksnius. Be to, nereikėtų persistengti ir su laistymo dažniu – atsižvelkite į oro sąlygas, tačiau stenkitės tai daryti ne dažniau negu kartą per savaitę. Tuomet Jūsų pievutė bus ne tik sveikesnė, bet ir ne tokia paveiki sausrai.

Aeravimas yra būtinas kiekvienai vejai

Po šio proceso veja gali lengviau „kvėpuoti“ ir geriau pasisavinti įvairiausias jai būtinas medžiagas. Dažniausiai aeravimą rekomenduojama atlikti porą kartų per metus, tačiau jei dėl vienų ar kitų priežasčių neturite tokios galimybės, pernelyg nerimauti nereikėtų. Labiausiai ši procedūra yra reikalinga labai išmindžiotoms vejoms, kurių dirvožemis yra gerokai susispaudęs. Jei veja atlieka labiau dekoratyvinę funkciją, aeravimas gali būti atliekamas gerokai rečiau, pavyzdžiui, netgi kartą per kelis metus.

Nuo kurmių gali apsaugoti kramtoma guma

Šią neva veiksmingą priemonę būtų galima įtraukti į sąrašą prie kitų panašių gudrybių panaudojant tabaką ar ricinos aliejų. Teigiama, kad kurmis susidomės kramtomąja guma, o bandydamas ją suvalgyti, užsprings. Tačiau iš tiesų realybė yra kiek kitokia: jei prie jų išrautų duobių padėsite gumos, kurmiai rausis dar giliau ir taip dar labiau pažeis Jūsų dirvožemį. Žinoma, su šiais kenkėjais norėtųsi atsisveikinti kuo greičiau ir efektyviau, tačiau be spąstų nepavyks apsieiti.

Geriausias laikas tręšti veją yra ankstyvas pavasaris

Vienareikšmiškai taip teigti tikrai nebūtų teisinga – lygiai taip pat, kaip ir sakyti, jog kuris nors laikotarpis yra geresnis nei ankstyvas pavasaris. Svarbu suprasti, kad kiekviena vejos rūšis yra pakankamai individuali ir jos tręšimui geriausiai tinka tam tikras laikotarpis. Tad prieš tikėdami šiuo mitu, paskirkite šiek tiek laiko ir pasidomėkite, kada Jūsų pievutę tręšti būtų tikslingiausia. Tiesa, su trąšų kiekiu taip pat nereikėtų persistengti – nebent labai mėgstate užsiimti dažnais vejos pjovimo darbais.

Vejos tręšimui geriausia naudoti pačių pasigamintas trąšas

Toliau kalbant apie trąšas, vertėtų paminėti ir dar vieną dažnai daromą klaidą, kuomet miksuojami skirtingi žolės tręšimui skirti produktai. Daugelis galvoja, kad taip darydami pievutei daro paslaugą, tačiau iš tiesų galite jai labiau pakenkti – ypač tuomet, jei parinksite tarpusavyje ne itin gerai sąveikaujančias medžiagas. Būtent dėl to patartina iš karto rinktis profesionalų paruoštus mišinius – tuomet būsite tikri, kad žolė gaus tas medžiagas, kurių jai reikia iš tikrųjų.

Kuo trumpiau žolę pjausite, tuo rečiau teks tai daryti

Tai ypatingai gajus mitas, kurį lemia viena paprasta priežastis – noras kur kas rečiau atlikti žolės pjovimo darbus. Visgi, jei kalbėsime apie tai, kas naudingiau Jūsų pievutei, vertėtų žinoti, kad trumpiau nupjauta žolė greičiau pagels, o joje lengviau veisis piktžolės ir įvairūs parazitai, tad dailia jos išvaizda džiaugsitės neilgai. Todėl netrumpinkite jos daugiau nei trečdaliu viso ilgio ir išsirinkite kuo patogesnę žoliapjovę – jas apžiūrėti galite čia.

Žoliapjovės yra geriausias pasirinkimas didelėms teritorijoms

Tai bus tiesa, jei žoliapjovę lyginsite su trimeriais ir moderniaisiais vejos robotais. Visgi, vertėtų nepamiršti apie dar vieną jų tipą – sodo traktoriukus. Tokia technika be jokių pastangų leis nupjauti ypatingai didelius plotus žolės, todėl erdvioms teritorijoms rekomenduojama rinktis būtent ją. Geromis kainomis sodo traktoriuką galite įsigyti Pigu.lt el. parduotuvėje arba paspaudus šią nuorodą: https://pigu.lt/lt/sodo-prekes-gyvunams/sodo-technika/sodo-traktoriukai.

Nustoję tikėti visais šiais mitais, daug paprasčiau ir efektyviau galėsite pasirūpinti idealiai atrodančia veja. Šis procesas tikrai nėra sudėtingas – svarbiausia vadovautis tikrais, laiko patikrintais faktais!