Paskelbtas Miesto naujienos

Tokia pati, kaip visada, bet kitokia nei buvo prieš 20 metų

Ketvirtadienis, 23 April 2020 13:10 Parašė 

Kartais nepastebime kaip keičiasi kasdienybė. Visi smerkiame rutiną, sakome, kad viskas visada vyksta taip pat, bet pažvelkime atgal. Net nereikia žvelgti 20 metų, užtenka peržvelgti metus. Ar Jums atrodo, kad vis dar viskas taip pat? Kiek per metus buvo gauta knygų? Kiek naujų skaitytojų apsilankė? Kiek centimetrų paaugo paaugliai, žaidžiantys prie bibliotekos kompiuterių? Kiek dokumentų kopijų buvo padaryta? Kiek klausimų buvo atsakyta? Ar visi jie buvo tokie patys? Galiausiai, kas tada galėjo pagalvoti apie visus sugluminusį virusą?

​Kiekviena diena – mums, bibliotekininkams, tarsi nauja pamoka. Iš jos mes niekada neišeiname tokie patys. Pažvelkime atgal. Ar pamenate, ką veikėte 2000-tųjų balandį? Dabar galvojate, 2000-tieji, taip neseniai buvo, o va 1999-tieji buvo labai seniai, ar ne? ? Greičiausiai daugelis iš mūsų Jonavos viešosios bibliotekos ir filialų darbuotojų, dar tik statėsi pamatus po kojomis ir mėgino suprasti, kaip gyventi. Laisvė gyventi laisvai, laisvė suprasti, kaip tai daryti... Tokiems dalykams reikia laiko. 

Gyvenimas. Dauguma jaunųjų bibliotekininkių dar sūpavo lopšiuose savo mažuosius ir skaitė jiems pasakaites apie vištytes, laputes, kiškius, kurie susilaužė kojytes, išsimušė akytes. Kas dabar seka tokias pasakas? Tais laikais, 2000-taisiais, pasakaites buvo galima „pasiskolinti“ iš Vaikų bibliotekos. Ar prisimenate tų laikų Vaikų biblioteką? Dabar, deja, ji liko tik fotografijose, nes buvo perkelta, o pastatas – nugriautas. Skaitymo įpročiai pasikeitė. Apie ką dabar vaikams skaito jaunos mamos? Veikiausiai apie Mašą, mažus geltonus Pakalikus, Kakę Makę...

Jaunimas. Į kelintą klasę ėjo Jūsų dabar jau trisdešimtmetė dukra ar sūnus? Veikiausiai į trečią. Mielosios, ar dar pamenate, kaip ryte lydėdavot savo vaikus į mokyklą, pietų metu bėgdavot palydėti atgal namo, nes ir vėl pametė raktą nuo namų, kuris su batų raišteliu buvo pririštas ant kaklo. Ar dabar rytais Jums reikia ką nors palydėti į mokyklą? Nebent anūkėlius, kai vaikams tenka dirbti. Kokie buvo jaunimo laisvalaikio užsiėmimai bibliotekose? Žaisdavome drauge su jais Monopolį, Bingo, kortomis... Kaip tada žiūrėdavome filmus? Turėjome visą vaizdajuosčių kolekciją, nebuvo svarbu, kokia ta filmų kokybė, svarbu, kad rodo. Kaip greit pripratome prie aukščiausios kokybės kino, kurio neišmatuojamos pasirinkimo platybės patalpintos jau ne vaizdajuostėse, o kompaktiniuose DVD diskuose bei internetinėse duomenų bazėse. Ir visai niekur nereikia eiti, kad rasti naują filmą. Užtenka atsidaryti google. 

Senjorai. Tais metais dirbę bibliotekininkai, kurie buvo vyresni. Kur jie dabar? Kai kurie jau ilsisi... Tačiau kiti – grįžta į biblioteką, tik jau ne kaip į darbą, o kaip į pramogų, bendravimo kampelį, jaukią draugų susibūrimo vietą. Jie grįžta, nes čia jų namai, jų gyvenimas, ramybės oazė.

​​Darbovietė. Ar prisimenate, kad tada dar toli gražu ne visi turėjo mobiliuosius ir bendraudavome rašteliais? Ateini į darbovietę, o ant stalo raštelis su informacija. Grįžti namo, raštelis „Mama, aš pas draugą, grįšiu 7 valandą“. O jeigu negrįžta? Gerai, jeigu draugui gali prisiskambinti, o jeigu ne? Eini ieškot per visus draugus iš eilės. Dabar tai kelią šypsnį, bet tuo metu buvo visai nejuokinga. Ar šiandien galite įsivaizduoti darbo dieną be kompiuterio ir telefono? 2000-taisiais dar ne visos bibliotekos turėjo laidinius telefonus, ką jau kalbėti apie mobiliuosius. Žingsnelis po žingsnelio technologijos įsiliejo į mūsų darbą, o dabar – jos yra pagrindinė mūsų darbo dalis.

Skaitytojai, renginiai. Kokiais būdais pasiekdavome savo skaitytoją? Laikraščiais, telefonu, plakatais, kurie buvo piešti dailininkės ranka. Ar mums reikėjo dėti milžiniškas pastangas, kad pakviesti į renginį kuo daugiau žmonių? Vargu, nes jie patys ateidavo ir kartais net netilpdavo patalpose. Kaip su skaitytojais komunikuojame dabar? Dažniausiai Facebook‘o platformoje. Kitaip sakant, patvirtiname posakį, kad jeigu tavęs nėra Facebook‘e, tavęs nėra visai. Mes norime būti, tad keičiamės su metais ir persikeliame į skaitmeninę erdvę.

Tik 2001-aisiais į biblioteką atkeliavo viešos prieigos kompiuteriai. Ar visi tais laikais jau turėjo kompiuterius savo namuose? Toli gražu ne. Ar visiems jų reikėjo? Ne. Žmonėms reikėjo gyvo bendravimo, prisilietimo, nes jie buvo taip pratę. Kaip bendrauja šiuolaikiniai žmonės? Pasimojuoja virtualiose pokalbiuose arba el. laiškuose.

Tik 2003-aisiais pradėtas kurti elektroninis knygų katalogas. Tik 2005-aisiais sukurtas internetinis bibliotekos puslapis – www.jonbiblioteka.lt. Ir tada prasidėjo... Skaitmeninis knygų fondas, knygų rezervacija internetu, virtualios knygos, virtualios parodos. Kiek tokių skaitmenizacijos privalumų turėjome 2000-aisiais? Ar šiandien galite įsivaizduoti, kad norint išduoti knygą užrašytumėt grąžinimo laiką ant lapelio, o norint rasti informaciją bibliotekos fonduose, ieškotumėte popierinėje kartotekoje? Greitai pripratome prie kardinalių pokyčių, nors visada sakome, lyg niekas ir nesikeičia, o tuo pačiu nuėję į darbą užprogramuojame 3D spausdintuvą kepti apsaugines kaukes...

Knygos. Laikai keičiasi, pasikeitė ir populiariausi personažai. Kokios knygos buvo populiariausios tada? Atsirado Hario Poterio pasaulis, Da Vinčio kodas, Bado žaidynės. Rodos tai buvo vakar, ar ne? Grąžinimo lapeliai su datomis įklijuoti knygose. Baisi ta data buvo skaitytojams, kurie pasiimdavo kelias knygas iš karto ir skaitydavo jas abi vienu metu. Dabar lengvai ir paprastai galima prasitęsti grąžinimo laiką – internetu. Tuo pačiu būdu galima ir užsisakyti naują knygą, ar sužinoti, yra bibliotekoje tokia knyga ar nėra. 

​Ar kada pagalvojome, kad dalinsimės knygomis tarpusavyje? Su nepažįstamaisiais? Dabar jau tapo įprasta savo perskaitytomis knygomis dalintis Knygų terasos lentynoje, esančioje bibliotekos kieme. Čia pat jas galima skaityti patogiai įsitaisius ant suolelio. Ši vieta tapo ne tik knygų skaitymo kampeliu, bet ir laisvalaikio, renginių, poilsio erdve.

​​Duomenų bazės. Kokios tada buvo duomenų bazės? Enciklopedijos, žinynai, kartotekos su daug stalčių, archyvas su periodiniais leidiniais... Ar dar prisimenate jausmą, kai laikote 10 metų senumo segtuvą, kuriame susegti per metus išleisti laikraščiai, o jums reikia rasti tik vieną vienintelį straipsnį, kuris, nepamenate, kada buvo išleistas? Neabejojame, kad dar galėtume rasti likusių ir saugomų kartotekų (viena iš jų turime ir Viešojoje bibliotekoje), o kiek jau pamirštų...

Dabartis – tokia pati, kaip visada, bet kitokia nei buvo prieš 20 metų. Mums, bibliotekininkams – pokyčiai akivaizdūs. Kaip atrodo Jums, mieli skaitytojai? Kaip pasikeitėte Jūs? Kaip metams bėgant keitėsi Jūsų skaitymo įpročiai? Pasidalinkime savo prisiminimais!

​Dalijamės trumpa bibliotekos istorija:  https://jonbiblioteka.lt/trumpa-istorija
​Pakeliauti laiku bibliotekoje galite paspaudę šią nuorodą: https://jonbiblioteka.lt/knyga--biblioteka-ir-laikas

Jonavos viešoji biblioteka kviečia Nacionalinę bibliotekų savaitę praleisti kartu!

Susitikime virtualiuose renginiuose:

23 d. 10 val. – Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės atidarymas tiesioginė transliacija iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos TV studijos –  https://youtu.be/t1hJdKXq3as;

24 d. 10 val. – „Ką skaityti kai nedirba biblioteka“ (elektroninių knygų pristatymas) – Facebook paskyroje;

24 d. 16 val. – akcija „Skaitau draugui“ (skaitymas, edukacija vaikams) – Facebook paskyroje;

25 d. 12 val. – fotografijų paroda „Šeimadienius prisiminus“ – Facebook paskyroje;

27 d. 10 val. – Atnaujinta virtuali paroda „Knyga, biblioteka ir laikas“ Facebook paskyroje ir www.jonbiblioteka.lt;

27 d. 10 val. – virtualus kryžiažodis skaitytojams – „oho!“ – Facebook paskyroje;

28 d. 12 val. – prenumeruojamų duomenų bazių pristatymas  „Įdomūs faktai“ – Facebook paskyroje ir www.jonbiblioteka.lt;

29 d. 10 val. – virtuali paroda „Jonavos rajono poezijos klubas „Šaltinis“ – Facebook paskyroje ir www.jonbiblioteka.lt;

29 d. 16 val. – akcija „Skaitau draugui“ (skaitymas, edukacija vaikams) – Facebook paskyroje;

30 d. 12 val. – virtuali paroda „Mes – LBD šeimoje“ – Facebook paskyroje ir www.jonbiblioteka.lt.

Jonavos bibliotekos inf.