Paskelbtas Aktualijos

Savaitgalį – visuotinė švarinimosi akcija

Ketvirtadienis, 21 April 2016 14:00 Parašė 

Nuo 2008 metų organizuojama akcija „DAROM“ šiemet visoje šalyje vyks šeštadienį, balandžio 23 d. Akcijos sumanytoja – VšĮ „Mes Darom“ – šiuo tęstiniu projektu kartu su savivaldybėmis siekia skatinti Lietuvos gyventojų ekologišką mąstymą, pilietiškumą, socialinį aktyvumą. ,,DAROM 2016“ tikslai yra probleminių erdvių sutvarkymas (atliekų rinkimas), bendrai naudojamų erdvių sutvarkymas (suoliukų dažymas, medelių sodinimas, antrininių žaliavų panaudojimas tvarkomose erdvėse ir t.t.).

Akcijai miesto seniūnija rengėsi itin atsakingai: visą miesto teritoriją suskirstė į atskiras zonas,o zonų teritorijos, kurias reikia išvaduoti nuo šiukšlių, iš anksto suderino su talkininkais. Todėl įstaigas, įmones, organizacijas, bendruomenes kvietė akcijai registruotis dar kovo mėnesį. Pasirūpino, kad talkos dienomis akcijos dalyviai nepritrūktų šiukšlių maišų ir darbinių pirštinių.

Pasak miesto seniūno Povilo Beišio, dalyvauti akcijoje užsiregistravo labdaros ir paramos fondas „Iššūkis jaunimui“, Jonavos rajono neįgaliųjų veiklos centras, rajono socialdemokratai, „darbiečiai“, konservatoriai, Vaikų globos namai, „Lietavos“ pagrindinė mokykla, Justino Vareikio ir Raimundo Samulevičiaus progimnazijos, Panerio pradinė mokykla, Savivaldybės administracijos darbuotojai.

Aplinkos tvarkymas dėmesio reikalauja kasdien. Nemažai gyventojų, įmonių ir įstaigų savo teritorijas prižiūri tinkamai. „Jonavos paslaugos“, rajono seniūnijos organizuoja bendro naudojimo teritorijų sutvarkymą. Tačiau yra nemažai vietų, kurios yra tarsi ,,niekieno“, jas miesto seniūnas ir norėtų sutvarkyti pilietiškų ir aktyvių jonaviečių pagalba.

„Švietimo įstaigos, Savivaldybės administracijos darbuotojai aplinką tvarkys penktadienį. Antai Justino Vareikio progimnazijos moksleiviai pasiryžę sutvarkyti Šv. Onos bažnyčios šventorių ir Skarulių kapinių aplinką, Raimundo Samulevičiaus progimazijos bendruomenė darbuosis Kranto g. ir Kauno g. gale, tvarkys teritoriją aplink garažus, Panerio pradinukams patikėjome žydų kapinių teritoriją, „Lietavos“ moksleiviai nuo šiukšlių vaduos šlaitą nuo Topolių g. iki Fabriko g. Kasmet akcijoje dalyvaujantys Vaikų globos namai tvarkys taką į miesto kapines. Savivaldybės administracijos darbuotojai tvarkys Rimkų kalno šlaitą nuo slidinėjimo trasos link Žemaitės gatvės: genės šakas, surinks šiukšles, sugrėbs senus lapus. Labai tikiuosi, kad ir miesto daugiabučių gyventojai draugiškai išeis tvarkyti aplinkos aplink savo namą. Juk „DAROM“ tikslas – ne tik surinkti atliekas ir padaryti Lietuvą švaresnę, bet tuo pačiu ir skatinti bendruomeniškumą, savanorystę, kurios dar labai stinga,“ – sakė miesto seniūnas Povilas Beišys.

Žeimių, Bukonių, Ruklos seniūnijos pavasarines aplinkos švarinimo talkas organizavo dar praėjusią savaitę. Kitos seniūnijos prie akcijos prisidės penktadienį ir šeštadienį. Savivaldybės Aplinkos ir sveikatos apsaugos skyriaus specialistė Valė Pupinienė prašė atkreipti dėmesį, kad visi talkos dalyviai atliekas privalo rūšiuoti – sukrauti į atskiras krūvas maišus su komunalinėmis atliekomis, bioskaidžias atliekas, padangas, automobilių dalis, baldus ir pan.

Iš tikrųjų – darom ir padarom!

Laima SLOVIKIENĖ