Paskelbtas Miesto naujienos

COVID-19 spąstai apribojo kultūros darbuotojų veiklą

Penktadienis, 17 April 2020 13:20 Parašė 

Karantinas, kurį paskelbė Lietuvos Vyriausybė, siekdama užkirsti kelią tolimesniam koronaviruso plitimui, tęsiasi ir nežinia kada baigsis. Tai priklausys nuo šalyje esančios epidemiologinės situacijos. Draudimo laikotarpiu nedirba daugelis įstaigų, parduotuvių, kavinių, grožio salonų. Šiame sąraše atsidūrė ir kultūros įstaigos – nutilo repeticijų ir koncertų salės, užsidarė bibliotekų durys. Kokia veikla šiuo metu užsiima Jonavos kultūros centro (JKC) bendruomenė, kalbamės su įstaigos direktoriumi Sergejumi Jefimenka.

– Pasidalykite mintimis apie kultūrnešių gyvenimą karantino laikotarpiu? Kokia darbuotojų nuotaika? Ar dirbate nuotoliniu būdu?

– Iš tikrųjų karantinas gerokai pakoregavo kultūros centro veiklą. Kadangi karantino laikotarpiu draudžiamas kultūros, laisvalaikio pramogų įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas, draudžiami visi atvirose ir uždarose erdvėse organizuojami renginiai bei susibūrimai, dirbame nuotoliniu būdu. Vienus renginius turėjome atšaukti, kitus perkelti į kitą laiką. Internetinėje erdvėje pateikėme išsamią informaciją žiūrovams apie pinigų už bilietus grąžinimo sąlygas. Skubiai turėjome perorganizuoti nuotolinio bendravimo mechanizmą ne tik tarp JKC skyrių ir filialų darbuotojų, bet ir tęsiant mėgėjų kolektyvų, kaip mažų bendruomenių, nenutrūkstamą veiklą. Yra sukurtos pokalbių grupės, vedami nuotoliniai pasitarimai, planuojamos veiklos, siūlomos idėjos, sprendžiamos problemos. Mėgėjų meno kolektyvų nariams vadovai įrašo šokius, dainas, parengia muzikinius įrašus ir siunčia pasiklausyti bei išmokti atskiras partijas. Nuotolinė veikla vyksta naudojant zoom, skype, messenger ir kitas  platformas.

– Gal galėtumėte įvardyti keletą konkrečių veiklų?

– Kultūros centro kūrybiniai darbuotojai šį laikotarpį skiria ne tik scenarijų ir naujų projektų rašymui, bet ir kasdien internetinėje erdvėje jonaviečiams pateikia virtualių parodų, spektaklių, viktorinų bei virtualių turistinių maršrutų nuorodas, rekomenduojamų kino filmų, serialų, knygų sąrašus. Organizuoja mini koncertus miegamuosiuose miesto rajonuose „Bekontaktė kultūra“.  Inicijavo šv. Mišių  tiesioginę transliaciją šv. Velykų rytą iš Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios, papuošė miestą velykinėmis dekoracijomis. Organizavo konkursą „Mano margutis gražiausias“, jo nugalėtojus apdovanojo saldžiais rėmėjų prizais, o konkurse „Pagauk žvaigždę“ kvietė jonaviečius siųsti nuotraukas, kuriose jie įsiamžinę su Lietuvos ar užsienio žvaigždėmis. Paruošė edukacijų ciklą „Gale tilto saulė teka“ apie velykinius papročius. Kiekvieną savaitę  JKC facebook paskyroje pristato po dvi naujas šokių pamokas. Kultūros centro teatro skyrius rengia vaizdo pasakėles vaikams – mažieji žiūrovai gali pamatyti Stasės Samulevičienės sukurtas pasakaites.

Virtuali kultūrinė veikla vykdoma labai intensyviai, tačiau daug veiklos turi ir ūkiniai darbuotojai. Jie tvarko JKC patalpas, jas dezinfekuoja, atlieka remonto bei aplinkos tvarkymo darbus.

– Šiemet Jonava švęs 270-ies metų sukaktį. Ar karantinas pakeitė Miesto šventės planus? Jei taip, tai kaip. Ar numatėte pokyčius, jei virusas nesiliaus siautėjęs?

– Miesto šventės programa jau iki karantino buvo beveik suplanuota, sukviesti atlikėjai, baigiamos ruošti „Bendruomenių pikniko“ ir kitų renginių veiklų programos. Dirbant nuotoliniu būdu, atsirado naujų idėjų paįvairinti Miesto šventės programą. Paskelbėme net tris konkursus, kurių nugalėtojus įtrauksime į šventės renginius. Tai „Šiuolaikinės sakmės apie Jonavą“ kūrimo varžytuvės – įdomiausių kūrinių autorius apdovanosime šventės metu, „Talentų konkurso“ laimėtojus įtrauksim į „Bendruomenių pikniko“ programą, šeimininkes paraginome siųsti giminės patiekalų receptus. Visus patiekalų autorius ir jų giminaičius pakviesime rugpjūčio 7 d. į Joninių slėnyje vyksiančią bendruomenės iškylą, kur bus pristatytas leidinys „270 patiekalų istorijų Jonavai“, vaišinsimės masinėje sueigoje ir mokysimės gaminti įvairius patiekalus. Tikimės, kad iki rugpjūčio mėnesio COVID-19 pasitrauks, nesugriaus planų ir nesugadins šventinės nuotaikos. 

– Kokių moralinių ir materialinių nuostolių atnešė ši nelemta pandemija?

– Dabartinė situacija palietė visus, ne išimtis ir mes. Esame didžiausia kultūros įstaiga Jonavos rajone, dalį lėšų turime užsidirbti. Profesionalių kolektyvų koncertai, kino filmai ir spektakliai yra mūsų specialiųjų lėšų šaltinis. Neįvyko šeši koncertai, trys spektakliai, festivalio „Kino pavasaris“  filmai bei teatrų vaikams ir jaunimui asociacijos „Azitežas“ planuoti spektakliai JKC ir filialuose. Nuostoliai išties nemaži. Atšaukti mėgėjų meno kolektyvų pasirodymai įvairiuose festivaliuose ir konkursuose, respublikinis gatvės šokių festivalis „Šokių gatvė“ ir kiti renginiai – ne tik materialinė, bet ir moralinė žala kolektyvų dalyviams, kurie ilgai ir kruopščiai ruošėsi  pasirodymams.

– O ką daro kaimų kultūrnešiai? Ar jie taip pat užsidarę namuose mąsto apie ateitį?

– Filialų ir skyrių darbuotojai vykdo gana aktyvią virtualią veiklą. Šveicarijos KC karantino laikotarpiu organizavo „Velykinio margučio piešinių“,  „Velykinės puokštės“  konkursus ir akciją „Velykų medis pražysta“.  Ruklos KC veda virtualias edukacines pamokėles, seka  pasakas vaikams. Šilų KC surengė virtualias kartoninių margučių, „Vaikystės piešinių“ suaugusiesiems parodas, veda virtualias origami lankstymo edukacijas. Bukonių KC kvietė dalyvauti foto parodoje, „Didžiausias-mažiausias margutis“, Panoterių KC sumanė augintinių foto konkursą, Kulvos KC kulviškius ragino rinkti gražiausią margutį ir taip toliau. Filialų facebook paskyrose demonstruojami meno kolektyvų koncertų įrašai, vedami edukaciniai užsiėmimai vaikams ir suaugusiesiems.

– Šią savaitę visame pasaulyje buvo minima Kultūros (Taikos) diena. Kasmet organizuodavote  šiai progai skirtus renginius, o kaip ją paminėjote šiemet? 

– Balandžio 15-oji – Pasaulinė kultūros diena. Deja, šiemet Kultūros dieną minėjome labai simboliškai. Taikos vėliava, kuri Santarvės aikštėje plevėsavo visus metus, nes pernai Tarptautinio Taikos vėliavos komiteto prie Jungtinių Tautų koordinatorė Lietuvoje dr. Auksė Narvilienė Jonavą paskelbė septintuoju Taikos miestu Lietuvoje (2015 metais Lietuva pirmoji pasaulyje paskelbta Taikos respublika) susidėvėjo, tad šiemet iškėlėm naują vėliavą.

Naudodamasis proga, noriu pasveikinti JKC, filialų ir skyrių darbuotojus, mėgėjų meno kolektyvų dalyvius ir visus jonaviečius Kultūros dienos proga, nes žmogui gera gyventi tik ten, kur jį supa kultūrinė aplinka. Būkime su kultūra ir kultūroje.

Kalbėjosi Irena BŪTĖNAITĖ