Paskelbtas Miesto naujienos

Trims taksi vairuotojams bendravimas gatvėje kirto per kišenę

Penktadienis, 10 April 2020 09:45 Parašė 
Trims taksi vairuotojams bendravimas gatvėje kirto per kišenę Lietuvos policijos nuotr.

Kovo 31 dieną skubos tvarka Lietuvos Respublikos Seimas priėmė Teisingumo ministerijos pataisas dėl koronaviruso plitimo stabdymo – padidino baudas už karantino taisyklių pažeidimą. Nuo šiol Administracinių nusižengimų kodekse  įteisintos baudos fiziniams asmenims siekia nuo 500 iki 1500 eurų, o juridiniams – nuo 1500 iki 6000 Eur. Balandžio 8 dieną į policijos pareigūnų akiratį pateko keli Jonavos gyventojai.

Jonaviečio skundas

Į „Alio Jonavos“ redakciją kreipėsi taksi vairuotojas Vladimiras, kuris paaiškino, kad balandžio 8 d., apie 16 val., netoli kavinės „Svetainė“ jis kalbėjosi su dviem savo kolegomis. Už tai pareigūnai juos nubaudė piniginėmis baudomis. Asmeniui, kuris kreipėsi į redakciją skirta 250 Eur. bauda.

„Visą dieną sėdėti mašinoje labai sunku – paskausta nugara, pavargsta rankos. Kadangi keleivių nebuvo, mes tiesiog stovėjome trise, išlaikydami maždaug 1–1,5 m  atstumą vienas nuo kito. Matėme, kad pravažiavo policijos automobilis. Ties tiltu įjungė švyturėlius, apsisuko ir grįžo prie mūsų. Iš jo išlipusios dvi pareigūnės pasakė, kad pažeidėme karantino taisykles, pareikalavo dokumentų ir liepė laukti, kol surašys protokolus. Mane vyresnioji tyrėja Gražvilė Levinskė nubaudė 250 Eur bauda, kolegai  paskyrė 500 Eur baudą. Nežinau, kodėl toks skirtumas, galbūt jis paprieštaravo ar mėgino pasiaiškinti. Tiesa, pareigūnė man dar pasakė, kad automobilyje galiu vežioti ir po 3 keleivius, bet tai nebus pažeidimas. O lauke stovėti trise – nusižengimas. Be to, ir dar esame be kaukių, nors reikalavimas jas būtinai dėvėti turėjo įsigalioti balandžio 10-ąją. Aš ne prieš sugriežtinimą, reikia žmones drausminti, reikalinga prevencija, bet mes juk nesame saviizoliacijoje, nesame kažkokie nusikaltėliai, vežiojame klientus. Ar tikrai nusipelnėme tokių drakoniškų baudų?  Apskritai dėl karantino taisyklių pažeidimų nesame turėję jokio įspėjimo. Norėčiau paklausti, ar pareigūnės tikslas tik surašyti kuo daugiau protokolų ir parodyti, kaip policija gerai dirba? Ar tikrai šiuo visiems sunkiu metu nebeliko vietos žmogiškumui? Pažiūrėkite, kiek žmonių susispietę į pulkus būna prie Plento gatvėje esančios „Maximos“, kadangi apsauga į vidų įleidžia tik po kelis žmones. Ten tai tikrai gresia viruso užsikrėtimu“, – teigia vairuotojas Vladimiras.

Jonavietis priduria, kad balandžio 9-ąją tikėjosi gauti išsamesnę informaciją  PK,  bet budėtojai įeiti neleido, akcentuodami, jog jis pažeidė karantino taisykles, tad nebeverta nei savo laiką gaišti, nei gaišinti kitus. Didžiausią abejonę vyrui kelia tai, kad automobiliu gali vežti kelis keleivius, o trijų vairuotojų pabendravimas lauke užtraukė tokią didelę baudą, kurią sugebės sumokėti nebent nepalikdamas pinigų šeimos išlaikymui. „Tai nežmogiška ir net drakoniška“, – įsitikinęs vairuotojas.  

Pareigūnų komentaras

Su jonaviečio skundu supažindinome Kauno apskrities VPK Jonavos r. policijos komisariato vadovybę. Pateikiame Jonavos PK atsiųstą komentarą dėl balandžio 8 d. įvykio Jonavos centre. 

„Iki balandžio 3 d., kuomet įsigaliojo Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 45, 46, 506 ir 526 straipsnio pakeitimai, pareigūnai visoje šalyje intensyviai įspėdavo gyventojus dėl karantino režimo pažeidimų, surinktą informaciją nuobaudai skirti perduodavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojams, aktyviai prevencine informacija dalinosi ir viešojoje erdvėje, kad kiekvienas gyventojas žinotų, kaip reikia elgtis, ko reikėtų nedaryti ir pan. Taip elgėsi ir mūsų, Jonavos r. Policijos komisariato (PK), pareigūnai. Pakeitimais buvo numatyta griežtesnė administracinė atsakomybė, taip pat policijos pareigūnams suteikti įgaliojimai karantino bei ekstremaliosios situacijos metu surašyti administracinių nusižengimų protokolus ir skirti nuobaudas už 45, 46 ir 526 straipsnyje numatytus nusižengimus.

Pabrėžtina, kad karantino sąlygos, ribojimai, draudimai, įpareigojimai ir kt. nustatyti kelių tipų teisės aktuose. Visų pirma jie nustatyti Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. kovo 14 d. nutarimu Nr. 207 „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo". Šis teisės aktas iš esmės grindžiamas Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymu, todėl, pažeidus Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. kovo 14 d. nutarimo „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ reikalavimus, kyla administracinė atsakomybė pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 45 straipsnio 4 dalį.

Pastebima, kad pranešimų apie karantino režimo pažeidimus nemažėja, ne visi gyventojai rodo pavyzdį ir sąmoningumą, tad pareigūnai, siekdami sudrausminti visuomenę vardan visų mūsų saugumo ir sveikatos, turi vadovautis teisės aktais. Pirmiausia kiekvienas turime užtikrinti savo ir aplinkinių saugumą, laikydamiesi nurodymų.

Asmenims, susibūrusiems į didesnes nei 2 žmonės grupes, taikytina atsakomybė, nepaisant to, kad jie laikosi dviejų metrų tarpusavio atstumo. Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. kovo 14 d. nutarimo Nr. 207 „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ 3.1.10.1. punkte numatyti įpareigojimai viešose vietose būti ne didesnėmis grupėmis nei 2 žmonės bei laikytis dviejų metrų atstumo laikytini savarankiškais alternatyviais įpareigojimais, kaip ir tame pačiame punkte nurodytas draudimas turėti tiesioginį kontaktą ir įpareigojimas laikytis higienos reikalavimų, todėl atsakomybė kyla už kiekvieno iš jų pažeidimą atskirai. Asmenims, sėdintiems automobiliuose, kai jame yra trys ar daugiau asmenų, atsakomybė netaikytina, nes automobilis nėra vieša vieta.

Balandžio 8-osios minimu atveju Jonavoje asmenys buvo susibūrę prie automobilio daugiau nei 2 ir mažesniu nei 2 m atstumu – tai LR Vyriausybės nutarimo pažeidimas, todėl jiems buvo taikyta administracinė atsakomybė pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 45 straipsnio 4 dalį.

Pareigūnai primena, kad, siekiant užkardyti daromus pažeidimus ir pasirūpinti vieni kitų sveikata, ir toliau bus aktyviai tikrinama kiekviena gaunama informacija, susijusi su karantino režimo pažeidimais.”

 

LR Administracinių nusižengimų kodekso straipsnių pakeitimai

45 straipsnis. Visuomenės sveikatos srities Europos Sąjungos reglamentų ar sprendimų, higienos norminių aktų ar kitų visuomenės sveikatos srities teisės aktų, Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimas, sukėlusios pavojų išplisti pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms, padarytos karo, nepaprastosios padėties, mobilizacijos, karantino, riboto karantino metu, taip pat susidarius ekstremaliajai situacijai ar ekstremaliajam įvykiui, jeigu ekstremalioji situacija ar ekstremalusis įvykis kelia pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai, užtraukia baudą asmenims nuo 500 iki 1500 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1500 iki 6000 eurų.

46 straipsnis. Savivaldybių tarybų sprendimų ar savivaldybių administracijų direktorių įsakymų dėl kovos su žmonių užkrečiamųjų ligų protrūkiais ir epidemijomis nevykdymas ar vykdymas ne laiku padarytas karo, nepaprastosios padėties, mobilizacijos, karantino, riboto karantino metu, taip pat susidarius ekstremaliajai situacijai ar ekstremaliajam įvykiui, jeigu ekstremalioji situacija ar ekstremalusis įvykis kelia pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai, užtraukia baudą asmenims nuo 250 iki 800 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 800 iki 1500 eurų.

526 straipsnis. Lietuvos Respublikos civilinės saugos įstatymo ir kitų civilinę saugą reglamentuojančių teisės aktų nevykdymas ar pažeidimas padarytas karo, nepaprastosios padėties, mobilizacijos, karantino, riboto karantino metu, taip pat susidarius ekstremaliajai situacijai ar ekstremaliajam įvykiui, jeigu ekstremalioji situacija ar ekstremalusis įvykis kelia pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai, užtraukia baudą asmenims nuo 500 iki 1500 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1500 iki 6000 eurų.

506 straipsnis. Statutinių valstybės tarnautojų, karo policijos ar žvalgybos pareigūnų teisėtų nurodymų ar reikalavimų nevykdymas, –

4(1). Šio straipsnio 1, 2, 3, 4 dalyse numatyti administraciniai nusižengimai, padaryti karo, nepaprastosios padėties, mobilizacijos, karantino, riboto karantino metu, taip pat susidarius ekstremaliajai situacijai ar ekstremaliajam įvykiui, jeigu ekstremalioji situacija ar ekstremalusis įvykis kelia pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai, užtraukia baudą asmenims nuo 200 iki 500 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 500 iki 1500 eurų.

Irena BŪTĖNAITĖ