Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sportas

Japonai nepasiduoda: šalis tikisi surengti „visavertę“ olimpiadą

Pirmadienis, 23 March 2020 13:47 Parašė 

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe antradienį pareiškė, kad Didžiojo septyneto (G-7) šalys palaikė jo idėją surengti „visavertę“ olimpiadą Tokijuje planuojamu metu.

Žurnalistams jis sakė per G-7 lyderių vaizdo konferenciją dėl koronaviruso pareiškęs, kad „darome viską, ką galime, kad pasirengtume visavertėms žaidynėms, ir tai taps įrodymu, kad žmonija gali įveikti naująjį koronavirusą“. Tačiau Sh.Abe neatsakė, ar per konferenciją buvo aptariama galimybė olimpiadą atidėti.

 Šiuo metu žaidynės planuojamos šių metų liepą ir rugpjūtį. Kiek vėliau Japonijos olimpinių žaidynių ministrė Seiko Hashimoto žurnalistams paaiškino, kad kalbėdamas apie „visavertę“ olimpiadą premjeras turėjo galvoje, kad ji bus surengta planuotu metu ir dalyvaujant žiūrovams.

 Tuo metu ministrų kabineto generalinis sekretorius Yoshihide Suga sakė, kad tęsiasi vyriausybės darbas su Tarptautiniu olimpiniu komitetu ir Tokijo žaidynių organizaciniu komitetu.

Kitokia nuomonė: „Ruoškitės Tokijo olimpinėms žaidynėms 2021 metais“

Vienas po kito pasaulyje atšaukiami arba stabdomi sporto renginiai. Įšaldytos NBA pirmenybės, Eurolyga, UEFA Čempionų lyga, į kitus metus perkelti 2020 m. Europos ir Pietų Amerikos futbolo čempionatai, beveik dviem mėnesiams žaisti nustojo tenisininkai, nukeliami nė neprasidėjusio „Formulės 1“ sezono etapai. O kaip gi su jau po keturių mėnesių turinčiomis prasidėti Tokijo olimpinėmis žaidynėmis?

Nors iki žaidynių dar daug laiko, o Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe tikisi, kad japonams pavyks surengti „visavertį“ renginį, daugėja spėlionių, kad nukelti ar net atšaukti gali tekti ir didžiausią pasaulio sporto įvykį per ketverius metus.

Galimybę, kad olimpinės žaidynės bus surengtos ne 2020, o 2021 metais svarsto ir „Associated Press“ apžvalgininkas Paulas Newberry. Pateikiame jo nuomonę šiuo klausimu.

Ruoškitės 2021 m. Tokijo olimpinėms žaidynėms. Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) beveik neišvengiamai bus priverstas pirmą kartą istorijoje nukelti žaidynes. Tai būtų sukrečiantis žingsnis, tačiau panašu, kad IOC ir jo partneriai iš Japonijos, prieš tai savaičių savaites tikinę, jog žaidynės įvyks laiku, pamažu su tuo susitaiko.

„Esame nusiteikę solidariai su kitais padaryti viską, kad sustabdytume virusą, – IOC pareiškė antradienį išleistame pranešime. – COVID-19 situacija daro įtaką pasiruošimui žaidynėms, o taip keičiasi kone kasdien.“

Japonijos premjeras Sh.Abe kalbėdamas apie liepos 24-ąją turintį prasidėti renginį buvo dar abstraktesnis.

 „Noriu, kad olimpinės ir paralimpinės žaidynės būtų surengtos tobulai, kad įrodytume, jog žmonija gali susitvarkyti su naujuoju koronavirusu“, – japonas sakė po susitikimo su kitais pasaulio lyderiais praėjusios savaitės pradžioje.

Dar po kelių dienų, po savaitgalio... Tūkstančiai japonų plūsta pamatyti olimpinę liepsną, organizatoriai pradėjo svarstyti apie Tokijo olimpinių žaidynių atidėjimą

Nors 2020 m. Tokijo olimpinių žaidynių organizatoriai ir Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) nuolat kartoja, kad sportininkai ruoštųsi žaidynėms, nes tikimąsi, kad jos įvyks kaip įprasta, tačiau „Reuters“ šaltinių teigimu, dabar rengiami atsarginiai planai ir svarstoma žaidynes atidėti.

Didžiulės minios nepaisė koronaviruso pandemijos ir kelioms valandoms stojo į eilę, kad pamatytų į Japoniją atkeliavusią olimpinę liepsną, o tai paskatino organizacinį komitetą parengti atsarginius variantus dėl žaidynių. Nors liepsnos sutikimo renginys Japonijoje buvo gerokai sumažintas apribojant žmonių skaičių, tačiau jau šeštadienį daugiau nei 50 tūkst. žmonių atėjo ir kelias valandas praleido net pusę kilometro nusidriekusioje eilėje.

Organizatorių ir Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) oficiali nuomonė išlieka vieninga, tačiau du skirtingi šaltiniai „Reuters“ patvirtino, kad dabar rengiamasi žaidynių atidėjimui. „Mūsų buvo paprašyta parengti atidėjimo planą“, – sakė vienas iš šaltinių, panoręs likti anonimu.

„Mes sudarome alternatyvius planus – B, C ir D, atsižvelgiant į skirtingus atidėjimo terminus“. Skelbiama, kad kovo pabaigoje taip pat bus svarstoma rengti žaidynes be žiūrovų ar sumažinti sporto šakų skaičių. Antrasis „Reuters“ šaltinis patvirtino, kad diskutuojama dėl vienerių ar dviejų metų žaidynių atidėjimo. „Kuo ilgiau jie viską vilkina, tuo bus sunkiau tai padaryti ir tai kainuos didžiulius pinigus“, – sakė šaltinis. Kai kurie organizacinio komiteto darbuotojai deda viltį atidėti žaidynes mėnesiui ar 45 dienoms, tačiau galutinį sprendimą turės priimti TOK.

TOK vadovas Tomas Bachas sako, kad žaidynės vyks kaip planuojama, nors vis daugėja sportininkų, raginančių nukelti olimpiadą. Tokijo olimpinių žaidynių rėmėjai taip pat yra sunerimę, tarp kurių ir pagrindiniai – „Toyota Motor“ ir „Panasonic“.

 „Įmonės atskirai diskutuoja ką daryti“, – teigė vieno iš daugiau nei 60 rėmėjų atstovas. „Niekas nenori būti pirmas, kuris ką nors pasakys apie atidėjimą“. „Japan Airlines“ per savo įmonės konferenciją nusprendė, kad yra 80 proc. tikimybė, jog olimpinės žaidynės nebus rengiamos taip, kaip numatyta, – „The Guardian“ atskleidė vienas iš šioje konferencijoje dalyvavusių žmonių. „The Guardian“ skelbia, kad žaidynių pasiruošimui Japonija išleido apie 12 milijardų JAV dolerių.

Parengė Gytis Ramanauskas