Paskelbtas Aktualijos

Griežtinama gyventojų atsakomybė už saviizoliacijos taisyklių pažeidimus

Trečiadienis, 18 March 2020 15:14 Parašė 

Besitęsiant nepalankiai epidemiologinei naujojo koronaviruso infekcijos (COVID-19) situacijai šalyje ir paskelbus karantiną Lietuvos teritorijoje stiprinama grįžusiųjų iš užsienio šalių piliečių kontrolė bei griežtinama atsakomybė, nesilaikantiems izoliavimo namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje taisyklių.

Atkreipiame dėmesį, kad visi Lietuvos piliečiai 14 d. laikotarpyje grįžę iš bet kurios užsienio šalies turi užpildyti anketą NVSC internetiniame puslapyje adresu: https://nvsc.lrv.lt/covid-19. Jei grįžote į Lietuvos teritoriją lėktuvu ir parskridę užpildėte keleivio kortelę pakartotinai pildyti anketos nereikia, tačiau jei pasiekėte šalį kitomis transporto priemonėmis ir keleivio kortelės pildyti neteko – tai rekomenduojama padaryti kuo skubiau.

Primename, kad paskelbus karantiną Lietuvos teritorijoje asmenims, siekiant išvengti COVID-19 atvejų atsiradimo ir jų išplitimo, grįžusiems iš užsienio valstybių, privaloma 14 d. izoliacija, išskyrus vairuotojus, ekipažų ir įgulų narius, kurie dirba tarptautinius komercinius krovinių vežimus vykdančiose Lietuvos įmonėse ar vykdo tarptautinius komercinius krovinių vežimus visų rūšių transporto priemonėmis ir neturi COVID-19 simptomų, bei diplomatus ir specialiuosius kurjerius, dirbančius tranzitiniuose traukiniuose, neturinčius COVID-19 simptomų.

Nesilaikant saviizoliacijos reikalavimų (paliekant izoliavimosi vietą be sveikatos priežiūros specialisto leidimo; priimant svečius (lankytojus) namuose; nesilaikant sveikatos priežiūros specialisto nurodymų ir kt.) galiojančių teisės aktų šalyje nuostatomis gali būti taikomos šios priemonės ir atsakomybės:

Būtinoji izoliacija arba būtinasis hospitalizavimas.

Administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda, asmenims nuo 60 iki 140 eurų. Administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą asmenims nuo 140 iki 600 eurų, juridinių asmenų vadovams arba kitiems atsakingiems asmenims – nuo 550 iki 1200 eurų. Jei asmens veikla, sukėlė pavojų išplisti pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms, jam gali grėsti bauda nuo 300 iki 560 eurų.

Baudžiamoji atsakomybė – priklausomai nuo padarinių (tas, kas pažeidė teisės aktų dėl sveikatos apsaugos reikalavimus ar užkrečiamųjų ligų profilaktikos kontrolės taisykles, jeigu dėl to išplito susirgimas ar kilo epidemija, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Tas, kas būdamas medicinos įstaigos informuotas apie savo ligą ir įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių jis privalo laikytis bendraudamas su žmonėmis, sukėlė pavojų kitam asmeniui užsikrėsti pavojinga infekcine liga, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu).

Civilinė atsakomybė – turtinė prievolė, atsirandanti dėl žalos, kuri nesusijusi su sutartiniais santykiais. Kiekvienas asmuo turi pareigą laikytis tokio elgesio taisyklių, kad savo veiksmais (veikimu, neveikimu) nepadarytų kitam asmeniui žalos. Žalą, padarytą asmeniui, turtui, o įstatymų numatytais atvejais – ir neturtinę žalą privalo visiškai atlyginti atsakingas asmuo. Jeigu fizinis asmuo suluošintas ar kitaip sužalota jo sveikata, tai už žalą atsakingas asmuo privalo nukentėjusiam asmeniui atlyginti visus šio patirtus nuostolius ir neturtinę žalą.