Paskelbtas Aktualijos

Patvirtinti trys nauji koronaviruso infekcijos atvejai Lietuvoje

Penktadienis, 13 March 2020 15:51 Parašė 

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad šiandien, kovo 13 d., Lietuvoje patvirtinti dar trys koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai. Visi trys koronavirusu užsikrėtę asmenys neseniai grįžo iš užsienio, tai yra – Lietuvoje kol kas ir toliau fiksuojami taip vadinami įvežtiniai ligos atvejai.

Koronaviruso infekcija nustatyta iš Tenerifės grįžusiai moteriai, šiuo metu izoliuotai ir gydomai Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, taip pat vyrui, grįžusiam iš Italijos, jis šiuo metu gydomas Kauno klinikinėje ligoninėje, ir iš Madrido grįžusiai Ispanijos pilietei, ji šiuo metu izoliuota ir gydoma Santaros klinikose. Kaip pranešama, visų trijų pacientų būklė yra patenkinama. Dėl šių naujų atvejų pradėtas epidemiologinis tyrimas.

Kaip spaudos konferencijoje pabrėžė sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga, naujai patvirtinami atvejai dar kartą parodo, kaip svarbu visuomenei laikytis visų rekomendacijų ir šiuo metu ypač riboti socialinius kontaktus.

„Turime suprasti, jog tik nuo mūsų visų priklausys tolesnis koronaviruso plitimas Lietuvoje. Dėl to grįžusius iš paveiktų teritorijų darkart raginu po grįžimo 14 dienų laikytis saviizoliacijos, o visiems kitiems – riboti socialinius kontaktus, vengti žmonių susibūrimų, ypatingą dėmesį skirti asmens higienai, tai yra plauti rankas ar naudoti dezinfekcines priemones, vengti liesti veidą rankomis, čiaudėti, kosėti tik į alkūnės linkį ar vienkartinę servetėlę, vengti artimai bendrauti su sergančiais žmonėmis. Tai šiuo metu ypač svarbu“, - sakė A. Veryga.

SAM primena, kad šiuo metu rizikingomis šalimis laikomos: Vokietija, Prancūzija, Ispanija, visa Italija, Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras.

Visų keliautojų, grįžusių iš paveiktų teritorijų, ir toliau prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei 14 dienų sekti savo sveikatos būklę. Per šias 14-lika dienų rekomenduojama vengti socialinių kontaktų (nesilankyti viešose vietose, pagal galimybes nesinaudoti viešuoju transportu, stengtis laikytis ne mažiau kaip 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių, nesikviesti svečių į namus ir pan.). 

Tuo atveju, jei sveikatos stebėjimo metu išsivysto ligos simptomai (karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas), reikia skambinti naujuoju konsultacijų telefonu 1808, pranešti apie susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų nurodymus. 

Jei per dvi savaites ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Lietuvoje iš viso šiuo metu yra patvirtinti iš viso 6 koronaviruso (COVID-19) atvejai. Pirmasis užsikrėtimo atvejis Lietuvoje nustatytas vasario 28 d. iš Veronos (Italija) grįžusiai pacientei. Ji šiuo metu tebegydoma Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Kovo 10 d. vėlai vakare Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje atlikti tyrimai patvirtino, kad Lietuvoje nustatyti kiti du koronaviruso (COVID-19) atvejai – iš Italijos grįžusiai porai, ji gydoma Kauno klinikinėje ligoninėje.

Šiuo metu NVSC turi duomenis apie daugiau kaip 9 tūkst. žmonių, grįžusių iš paveiktų teritorijų, stebi jų būklę.

Svarbiausią informaciją dėl koronaviruso rasite šioje skiltyje.

SAM inf.