Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Jubiliejinis „Kino pavasaris“ įvyks: keliasi į namų kino ekranus

Penktadienis, 13 March 2020 15:49 Parašė 

Vyriausybei dėl koronaviruso plitimo grėsmės laikinai uždraudus masinius renginius, kovo 19 dieną turėjusiam įvykti atidarymui besiruošę festivalio „Kino pavasaris“ organizatoriai socialiniame tinkle „Facebook“ surengė specialią tiesioginę transliaciją (įrašas). Jos metu buvo patvirtinta, kad festivalis vyks, kaip žadėta, kovo 19–balandžio 2 dienomis, tik kitu formatu. Visos Lietuvos žiūrovai filmais mėgautis galės namų kino platformose ir taip dalyvauti pirmajame šalyje virtualiajame kino festivalyje.

„Šių metų „Kino pavasario“ tema „Ateitys“ atsiskleidė netikėta kryptimi. Pristatydami ją sausį kalbėjome, kad yra daugybė ateities scenarijų, kad vienos ateities nėra. Tada dar nenutuokėme, kad jubiliejaus scenarijus bus būtent toks. Šiandien esame priversti imtis jau minėto B plano. Darysime viską, kad metus mūsų renginio laukę žiūrovai galėtų jame dalyvauti, tik šį kartą virtualiojoje erdvėje. Nenusimename, žvelgiame į šią situaciją optimistiškai. Pasak Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus, mūsų sugalvota alternatyva per karantiną leis žmonėms turiningai leisti laiką namuose ir pagerins jų emocinę būseną. Dėl šio tikslo raginu susivienyti visą kultūros industriją, o visuomenei ją palaikyti“, – apie planus kalbėjo generalinis festivalio direktorius Algirdas Ramaška ir dėkojo Vilniaus miesto savivaldybei už palaikymą.

Dvi savaites bus galima legaliai mėgautis laukiamiausiais šių metų „Kino pavasario“ filmais net keturiose platformose: naujos kartos televizijos TELIA TV filmų nuomoje, internetinėje namų kino platformoje „Žmonės Cinema“, „TV3 Grupės“ turinio platformoje „Go3“ ir kino platformoje „Kinofondas“.

Organizatoriai žada kai kuriuos filmus parodyti ir didžiajame ekrane. Vienas jų – jubiliejaus akcentu turėję tapti seansai Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, kurio vinis – visai šeimai skirta Charlie Chaplino komedija „Cirkas“ su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru. Tiesioginės transliacijos metu buvo patikinta, kad bus daroma viskas, jog šie seansai įvyktų, kai lankytis viešuosiuose renginiuose taps saugu. Kol kas planuojama juos kelti į gegužės vidurį.

Meno vadovė Mantė Valiūnaitė išreiškė norą išpildyti ir alternatyviosios kino erdvės ⎯ 9 salės ⎯ projektą. „Kai kuriems filmams primygtinai reikia didžiojo ekrano. Daugelis tokių yra 9 salės repertuaro filmai arba tie, kurių seansai buvo suplanuoti didžiojoje „Forum Cinemas Vingis“ salėje. Tad stengsimės ten juos ir parodyti, kai tik šiuo metu susidariusi situacija taps saugi žiūrovams. Kitu atveju šie filmai niekada nepasiektų didžiųjų šalies ekranų“, – sakė M. Valiūnaitė.

Kartu su šiais planais renginio organizatoriai derina solidžią festivalio virtualiojoje erdvėje kino programą, kurioje jau dabar – atidarymo filmas „Proksima“, „Parazitas“, „Liepsnojančios moters portretas“, „Kristaus kūnas“, „Nematomas gyvenimas“, „Gražiausi gyvenimo metai“, „Visa tiesa apie divą“, „Martinas Idenas“, lietuvių trumpametražės premjeros, visai šeimai skirtos juostos, uždarymo filmas „Matijas ir Maksimas“. Iš viso namų kino peržiūroms jau patvirtinta daugiau nei pusė pristatytų šių metų „Kino pavasario“ filmų. Šis skaičius kasdien vis augs. Programos sudarytojai aktyviai bendrauja su platintojais, kad būtų parodyti filmai namų kine.

Nebus atsisakyta ir pagrindinių festivalio konkursinių programų „Europos debiutų konkursas“ bei „Trumpas konkursas“. Dauguma konkursinių programų filmų bus rodomi namų kine, o žiuri nariai juos vertins nuotoliniu būdu. Nugalėtojams bus išsiųsti piniginiai prizai ir festivalio statulėlės.

Nebus atsisakyta ir susitikimų su užsienio kino kūrėjais. Filmų žiūrėjimo patirtis bus praplėsta organizuojant su jais virtualiuosius pokalbius. Namų kino platformose taip pat įvyks planuoti seansai turintiesiems klausos negalią, kad kuo daugiau žmonių galėtų pasimėgauti festivalio filmais.

„Norime padėkoti Lietuvos kino centrui, Lietuvos kultūros tarybai, Vilniaus miesto ir kitų miestų savivaldybėms,  Europos Sąjungos programai „Kūrybiška Europa“ MEDIA, ilgamečiam didžiajam festivalio partneriui ERGO ir kitiems partneriams, institucijoms, rėmėjams, ištikimiems žiūrovams visoje Lietuvoje, draugams, bičiuliams už palaikymą, o jo šiomis dienomis mums ypač reikia. Išreikšdami palaikymą, suteikiate mums stiprybės ieškoti kūrybingų sprendimų. Tikimės aktyvaus žmonių įsitraukimo ir dalyvavimo pirmajame Lietuvoje kino festivalyje skaitmeninėje erdvėje“, – optimistiškai kalbėjo A. Ramaška.

Norintieji atgauti pinigus už bilietus ir abonementus turi kreiptis į kino teatrą, kuriame juos įsigijo. Organizatoriai žiūrovų klausimų lauks el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Tiesioginės transliacijos įrašas: https://www.youtube.com/watch?v=0_vimOFDKhI

 2020 metų festivalio repertuaras https://kinopavasaris.lt/lt/programa