Paskelbtas Rajono naujienos

Atsakingas požiūris į kultūrą ir pabėgėlių integraciją

Pirmadienis, 09 March 2020 16:05 Parašė 

Lietuvos nepriklausomybės 30-mečio išvakarėse baigta Ruklos kultūros centro (KC) renovacija, sudaranti projekto „Pabėgėlių integracijos skatinimas“ vieną dalį. Šis etapas įgyvendintas, vadovaujantis 2017-aisiais Jonavos rajono savivaldybės ir Europos tarybos vystymo banko (ETVB) pasirašyta sutartimi. Kovo 5-ąją surengta oficiali atnaujinto Ruklos KC atidarymo šventė.

Projekto tikslai

Pabėgėlių integracija į Lietuvos visuomenę – labai svarbus procesas, reikalaujantis tinkamų sąlygų jį įgyvendinti. Jonavos rajonui tai itin aktuali problema, nes Rukloje daugiau kaip du dešimtmečius veikia Pabėgėlių centras.

Projektą „Pabėgėlių integracijos skatinimas“ sudaro dvi dalys – Ruklos kultūros centro renovacija, reikalingos įrangos bei baldų pirkimas ir butų pirkimas pabėgėliams.  Sutartyje numatyta  gerinti užsienio piliečių integraciją Lietuvoje ir skirtingų kultūrų bei religijų efektyvią sąveiką numatomomis investicijomis į daugiafunkcį kultūros centrą. Kita jo veikla – butų pirkimas pabėgėliams, užtikrinant ilgalaikį apgyvendinimą prieglobstį gavusiems asmenims. Antrasis etapas dar nebaigtas įgyvendinti – iš numatytų penkių būstų kol kas nupirkti du, tad sutarties įgyvendinimo terminas pratęstas iki šių metų rugsėjo pabaigos.

Projektas finansuojamas 600 tūkst. Eur iš Migrantų ir pabėgėlių fondo per Europos tarybos vystymo banką. Jonavos rajono savivaldybės investicijos sudaro 163 112 Eur.

Naujos erdvės

Iškilmės prasidėjo simbolinės juostelės perkirpimu. Šią ceremoniją atliko rajono Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius, ETVB valdytojo pavaduotojas Tomaš Boček, Jonavos kultūros centro direktorius Sergejus Jefimenka ir įstaigos vadovas Laurynas Trimonis.

Svečių būryje – finansų ministerijos atstovas Ignas Rakauskas, jau minėto banko atstovė Diana Bertje, mero pavaduotojas Eugenijus Sabutis, administracijos direktoriaus pavaduotoja Birutė Gailienė, Jonavos miesto seniūnas Povilas Beišys, Ruklos pabėgėlių centro direktorius Robertas Mikulėnas, Jono Stanislausko mokyklai-daugiafunkciam centrui vadovaujantis Darius Mockus,  kiti oficialūs asmenys. Į renginį atvyko grupė Pabėgėlių centro gyventojų, kuriuos domina integracijos klausimai.

Atnaujintose patalpose įrengti ne tik vadovams skirti kabinetai, bet ir vaikų žaidimų kambarys, kuriame laiką galės praleisti mažieji miestelio gyventojai kartu su pabėgėlių vaikais, yra nauja konferencijų salė, jauki erdvė renginiams su ryškiomis raudonos spalvos kėdėmis žiūrovams. Įgyvendinant projektą, apšiltintos pastato sienos ir stogas, sutvarkyti sanitariniai mazgai, vandentiekio sistema, modernizuota šildymo sistema. Jaukumo aplinkai suteikia nauji baldai.  

 „Renovuotos patalpos – labai svarbus įvykis ne tik kultūros srityje, bet ir mano gyvenime. Iki šiol darbo sąlygos sename pastate buvo gana prastos. Labai džiaugiuosi, kad šiandien kultūros centro renovacija iš svajonės virto realybe, suteikianti galimybes kurti ir entuziastingai dirbti. Svarbiausia, kad mūsų būrelių užsiėmimai vyks jaukioje ir šiltoje erdvėje“, – sakė Ruklos KC meno vadovė Vilma Praškevičienė.

Atėjusiuosius į oficialią šventę pasitiko KC fojė surengtos moksleivės Kamilės Vasiukovaitės piešinių ir Deimantės Praškevičiūtės mandalų parodos. Susirinkusiuosius pasveikino Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos istorinio šokio šokėjai (vad. Živilė Antanavičienė).

Svečių pasisakymai

Meras M. Sinkevičius pasidžiaugė, kad atnaujintas kultūros centras skirtas visiems. „Tikiu, kad čia susirinks skirtingų etninių kultūrų, įvairių tautybių žmonės tam, kad rastume jungtį per kultūrą, kad galėtume supažindinti vieni kitus su savais papročiais, tradicijomis ir artimai susidraugautume. Matau, kad iš tiesų čia bus geros sąlygos ne tik vystyti kultūrinę veiklą, rengti rankdarbių ar paveikslų parodas, bet ir organizuoti kitokius renginius. Kultūros centro renovacija jau baigta. Dėkoju visiems, prisidėjusiems prie to, kad šis projektas galėtų sėkmingai startuoti. Nuoširdų ačiū tariu ponui Tomašui Boček, Dianai Bertje. Džiaukimės tuo, ką sukūrėme, ir naudokimės šiuo gėriu pagal paskirtį. Norėtųsi, kad šios gražios erdvės ilgai tarnautų ir būtų tokios, kokias matome šiandien. Juk tai yra visų mūsų turtas“, – kalbėjo M. Sinkevičius, anglų kalba kreipdamasis į svečius iš Prancūzijos.

Tardamas atsakomąją kalbą, mecenatas T. Boček neslėpė, kad jį labai džiugina šio etapo projekto rezultatai, pagyrė merą už atsakingą požiūrį į kultūrą ir siekį integruoti pabėgėlius į Lietuvos visuomenę. Svečias pristatė ETVB veiklos kryptis. Daugiašalis plėtros bankas, įsteigtas 1956 m. prie Europos Tarybos. “ETVB yra vienintelis Europos vystymo bankas, savo veiklą orientuojantis išskirtinai socialine kryptimi: siekiama mažinti socialinę atskirtį, apsaugoti pažeidžiamiausių visuomenės grupių gyventojus, siekti darnios plėtros ir gerinti gyvenimo sąlygas. Banko lėšos naudojamos sveikatos apsaugos, švietimo, kultūros, sporto įstaigoms statyti ar renovuoti“, – linkėdamas gražių darbų, supažindino banko valdytojo pavaduotojas T. Boček.

 ETVB vienija 41 Europos Tarybai priklausančią valstybę. Lietuva tapo jo nare 1996 m. ir priklauso vadinamajai tikslinei šalių grupei.

Padėkos žodžiai

Ruklos kultūros centro vadovas Laurynas Trimonis pabrėžė, kad renovuotos patalpos įpareigoja kryptingai pakeisti renginių turinį, organizuoti šiuolaikiškus, patrauklius, įvairioms Ruklos gyventojų grupėms pritaikytus renginius ir veiklas. Pasak jo, tai galės būti ir nemokami kino seansai, modernaus meno parodos, paskaitos, diskusijų klubai, alternatyvios ir populiariosios muzikos koncertai, įvairių veiklų ir amatų būreliai. „Noriu padėkoti Migrantų ir pabėgėlių fondui, Europos tarybos vystymo bankui, Jonavos rajono savivaldybei ir tiems, kurie finansiškai, fiziškai ir moraliai prisidėjo prie Ruklos kultūros centro renovacijos. Tikiu, kad visi galėsime pasidžiaugti puikiais renginiais“, – dėkojo L. Trimonis.

Šventės proga kultūros centro bendruomenę pasveikino D. Mockus. Pedagogas atkreipė dėmesį, kad kultūra ir mokykla „yra surištos tais pačiais siūlais. „Bendradarbiausime ir toliau. O tam, kad mūsų ryšiai tik stiprėtų, dovanojame mūsų moksleivių rankomis padarytą stilizuotą mokyklos emblemą, tegul ji jus įkvepia naujiems darbams ir kasdien šildo“, – linkėjo D. Mockus.

Ruklos pabėgėlių centro direktorius R. Mikulėnas akcentavo, kad šis projektas padės integruoti pabėgėlius į Lietuvos visuomenę. „Labai malonu, jog mūsų centro gyventojai galės naudotis šiomis atnaujintomis patalpomis – dalyvauti renginiuose, bendrauti su aktyviais vietos vaikų ir jaunimo būrelių nariais. Vadinasi, turės galimybę ir save parodyti, ir artimiau susipažinti su mūsų tautos tradicijomis. Tikiu, kad kultūrinė integracinė veikla bus aktyvesnė ir duos gerų rezultatų. Už tai turime būti dėkingai rajono Savivaldybei, kurios dėka įgyvendinamas šis projektas“, – sakė Ruklos pabėgėlių centro direktorius.

Oficialiąją Ruklos kultūros centro atidarymo šventę baigė solistės Virginijos Verikienės dainuojamos dainos. O vakare atnaujintoje koncertų salėje koncertavo ne tik Nijolė Pareigytė, bet savo programą parodė ir centre veikiantys įvairūs meno būreliai, vadovaujami V. Praškevičienės.

Irena BŪTĖNAITĖ

logo srtrf