Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Kuriamas dokumentinis filmas „Aš šiukšlinu Jonavą“

Pirmadienis, 18 April 2016 15:00 Parašė 

Rodos, taip nesunku atidaryti atliekų konteinerio dangtį ir įmesti šiukšlių maišą. Nežinai kaip elgtis? Paskaityk: informacija iškabinta prie visų miesto konteinerių. Dar neaišku? Paskaityk Jonavos rajono savivaldybės tarybos patvirtintas Komunalinių atliekų tvarkymo taisykles, kitą informaciją, kurioje yra nurodyta, kad pilti atliekas šalia konteinerių draudžiama.

Tačiau akivaizdu, kad skaityti kai kas nemoka: akis bado šalia konteinerių suverstos krūvos atliekų. Rodos, tik valytojos sušluoja, sutvarko, „Jonavos paslaugos“ išveža, ir vėl dygsta šiukšlių maišai. Ne tik čia, bet ir miškuose ir pamiškėse, pievose ir pakelėse. Įstatymas šitai apibrėžia kaip teisės pažeidimą.

Europai tinka, Jonavai – ne

Komunalinių atliekų taisyklių nesilaikymas yra traktuojamas kaip administracinis teisės pažeidimas ir užtraukia administracinę atsakomybę. Tiesa, šiuo metu baudos nėra didelės, tačiau nuo 2017 m. sausio 1 d., įsigaliojus naujajam Administracinių nusižengimų kodeksui, minimali bauda didės.

Kaip informavo rajono Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyresnioji specialistė Aušra Jakimavičienė, šiais metais nubausti 7 asmenys, palikę atliekas šalia konteinerių. Dažniausiai tai būna įvairios statybinės atliekos, drabužiai. Nubausti ir tie, kurie kasdienių buitinių atliekų maišelį paliko šalia konteinerio, nes netilpo pro konteinerio angą. Tai gal centnerinį su nerūšiuotomis atliekomis bandyta įgrūsti? Ir niekaip nesuprantu: visai Europos Sąjungai tokie pusiau požeminiai konteineriai tinka, jonaviečiams – ne! Beje, neretai tokius maišus išardo paukščiai, šunys ar katės, ir šiukšlės pasklinda po teritoriją. Taip elgiamės patys, to mokome ir savo vaikus?

Šiukšlintojams – visuotinis nepakantumas

Moralai nepadės. Manyčiau, tokius šiukšlintojus reikia viešinti, nutvėrus „nusikaltimo vietoje“ – fotografuoti ir nuotraukas skelbti, pavyzdžiui, socialiniuose tinkluose. Sakysite, neteisėta? Žmogaus teisių pažeidimas? Savo teises žinome visi, o pareigas?

Kaip informavo UAB „Jonavos paslaugos“ direktorius Edmundas Mulokas, prie kai kurių atliekų surinkimo konteinerių įrengtos mobilios vaizdo stebėjimo kameros, filmuota medžiaga perduodama Viešosios tvarkos skyriui. Direktoriaus nuomone, to nepakanka: reikia visų mūsų nepakantumo šiukšlintojui. Pamatei tokį – nepraeik abejingai, sudrausmink, sugėdink. Juolab kad mes patys vėliau už tokius ir sumokame...

Kviesime į dokumentinio filmo peržiūrą

Stebėjimo kameros jau stebi, tad, ko gero, greitai rajono portaluose galėsime pasigrožėti „dokumentiniais filmais“ kodiniu pavadinimu „Aš šiukšlinu savo miestą“.

Matyt, dar sykį reikia priminti, kad Jonavoje, Darbininkų gatvėje, veikia atliekų surinkimo aikštelė, į kurią priimamos visos atliekos, kurios netelpa į konteinerius arba kurių į juos mesti negalima. O į bendrojo naudojimo mišrių komunalinių (likusių po rūšiavimo) atliekų surinkimo konteinerius negalima mesti popieriaus ir kartono atliekų, kitos plastikinės pakuotės, kurioje yra įspausti PET, HDPE, LDPE, PP, PS ženklai, plastikinių žaislų, gėrimų kartoninių pakuočių (TetraPak, Elopak ir pan.), metalinių pakuočių ir stiklo atliekų. Žodžiu, jeigu jau žengiame koja kojon su Europa, gal elkimės kaip europiečiai.

Priminti tai priminėme, bet ar padės?

Karolina VIČIŪTĖ